تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع): هر كس باطل را يارى كند، به حق ستم كرده است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842202151




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- یک روز سرد زمستانی در روستای زشک


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یک روز سرد زمستانی در روستای زشک مشهد - ایرنا - پس از روستای ابرده، جاده کم کم باریک می شود و خودرو مسیرش را به سوی یک دالان درختی ادامه می دهد، درختانی که سرهایشان در آسمان به هم رسیده و اینک در سرمای زمستان پیراهن سبزشان را از تن جدا کرده و به خواب رفته اند.


تابلوی روستای زشک در ورودی دالان درختی خودنمایی می کرد، غروب بود و نور زرد کمرنگ خورشید از سمت چپ دالان از لابلای درختان به داخل تابیده و فضا را به رنگ قهوه ای درآورده بود.
صدای کلاغ ها که در بین درختان جنگل می پیچید، درختان بلند سیپدار کنار جاده و بوی دود کنده های در حال سوختن که از کنار جاده و میان جنگل به مشام می رسید، فضای روستا را غریب و در عین حال دلنشین کرده بود، حتی زمستان و سوز سرما نیز چیزی از آرامش فضا و زیبایی روستا نمی کاست.
جاده آسفالت خوبی نداشت و در طول مسیر بخشهایی از روکش آسفالت کنده شده بود، باران خاک و سنگ کنار جاده را به لایه ای ضخیم از گل تبدیل کرده و با عبور خودروها این گل بر روی جاده پهن شده بود.
بارش باران که به نظر می رسید ساعتی از اتمام آن نمی گذشت، جدا از خرابی های به بارآورده اش، بوی نم مطبوعی را در فضا پراکنده کرده بود به طوری که استشمام این هوای پاک ریه ها را صفا می داد.
یک سوی جاده را سراسر تپه و سوی دیگر را بخشی تپه و بخشی دیگر دره ای مملو از درختان بلند و کوتاه فراگرفته بود و اگر از لابلای درختان به دوردست خیره می شدی، نمای خانه های روستایی که به صورت پلکانی ساخته شده بود، چشمت را گرمی می بخشید.
بر روی هر تپه در فاصله اندکی از هم آلاچیق های چوبی متعدد با روکش نایلونی برای حفظ گرمای داخل، ایجاد شده بود که مسافران و گردشگران در آن جا خوش کرده بودند.
در کنار جاده نیز به فاصله نیم کیلومتر از هم رستوران های نیمه مجلل و ییلاقی به چشم می خورد که کمی جلوتر از رستوران، مرد جوانی با پلاکارد نوشته "غذا حاضر است" بر روی آن به چشم می خورد که از خودروهای عبوری دعوت می کرد تا ساعتی را در رستوران یا استراحتگاه بگذرانند.
همین طور که در حال عبور از دالان بهشت سرد زشک بودم، تابلویی چوبی که روی آن با خط نامرتبی نوشته شده بود "چای زغالی" توجه ام را جلب کرد؛ شنیده بودم که در سرما، نوشیدن یک فنجان چای زغالی خیلی می چسبد.

* پای حرفهای دلنشین پیرمرد زشکی
خودرو را کناری پارک کردم و به سوی پیرمرد صاحب چای زغالی پیش رفتم، در پشت گاری آهنی قدیمی خود ایستاده بود، کت کهنه ای بر تن و کلاه نمدی بر سر داشت، خطهای عمیق روی پیشانی و صورتش نمایانگر دشواریها و ناملایمات روزگار بود اما درخشندگی صورتش چون آیینه ای صفای دلش را منعکس می کرد.
روی گاریش چند نوع میوه خشکیده نظیر گیلاس، آلبالو، سیب و گلابی و همچنین مغز گردو که در نایلون های کوچک بسته بندی شده بود، قرار داشت؛ در کنارش با کنده های بزرگ آتشی برپا کرده بود، روی آتش کتری سیاه رنگ بزرگی با قوری که از دوده سیاه شده بود، قرار داشت.
با خوشرویی همراه با لبخند جواب سلامم را داد، از او چای و جایی برای استراحت خواستم، من را به سوی آلاچیق کوچکی که در دامنه تپه قرار داشت، هدایت کرد و برایم یک سینی با قوری و فنجان، توت خشک و چند بسته از میوه های خشکیده به داخل آلاچیق آورد.
در داخل آلاچیق کرسی کوچک زغالی قرار داشت و روی آن لحاف ضخیمی قرار گرفته و دورتا دورش را هم از متکاهایی بیضی شکل و بزرگ با طرح های سنتی پر شده بود.
قرار گرفتن در آن فضا و گرم شدن زیر یک کرسی قدیمی و خوردن چای طعم دار زغالی بسیار دلچسب به نظر می رسید.
از ذوق قرار گرفتن در آن فضا و لذتی که از خوردن چای و گرم شدن در زیر کرسی به من دست داد، از پیرمرد دعوت کردم کنارم بنشیند و به این بهانه از او تشکری ویژه کنم.
اسمش را پرسیدم و در جواب گفت: محمد خوشرویی هستم.
به او گفتم براستی اسمتان برازنده شماست، چون خوشرو و مهربان هستید.
از حال و روزگارش پرسیدم، گفت: 68 ساله هستم، یک کلاس بیشتر سواد ندارم اما از روزگار درس های زیادی گرفته ام، یک سوره از قرآن را می توانم از رو بخوانم اما ذکر و دعاهای زیادی می توانم از حفظ بگویم.
وی دیگر مجال نداد سوال دیگری از او بپرسم، بلافاصله کنار کرسی نشست و شروع به سخن گفتن کرد.
هفت فرزند دارم، که بجز یک پسر همه آنها به شهر رفته اند و برای خود کسب و کاری براه انداخته اند، اکنون من و همسرم اینجا تنها هستیم.
این پیرمرد زنده دل گفت: چند باغ از درختان گیلاس، گلابی، سیب، گردو و آلبالو و توت و ... دارم که از اجدادم به من ارث رسیده است، در زشک به دنیا آمدم و در همین جا رشد کرده ام و هیچ گاه آن را ترک نمی کنم.
خوشرویی افزود: علاوه بر باغداری، بعد از ظهر روزهای زمستانی و تابستانی در کنار جاده می ایستم و از گردشگران برای استراحت چند ساعته در آلاچیق هایم دعوت می کنم، کرایه ای که از آنان می گیرم نسبت به دیگر آلاچیق داران زشک خیلی کمتر است در عوض از آنان با چای زغالی و میوه هایی که دسترنج من و همسرم است، پذیرایی می کنم.
وی یادآور شد: چند سال قبل با درآمدی که از فروش میوه های باغ داشتم، چندین آلاچیق بر روی تپه کنار خانه ام ساختم، لانه های کوچکی هستند که می توانند آشیانه ای کوچک برای چند ساعت استراحت پرندگان جوان باشد.
وی گفت: آلاچیق های من متعلق به زوج های جوان است ، چون من و همسرم زوج های خوشبختی هستیم و این آلاچیق های کوچک را به امید گذراندن زندگی خوش زوجهای جوان ساخته ایم.
از مال و اموالش پرسیدم و گفت: درآمدم بد نیست، روزهای جمعه که مسافران بسیاری به زشک می آیند، 100 تا 150 هزار تومان درآمد دارم که خدا را شکر برای من و همسرم کافی است.
از او پرسیدم، اسم زشک به چه معناست، گفت: این روستا بیش از چند قرن است که ساخته شده، قبلا در این منطقه برای ساختمان ها شیشه می ساختند و برای همین منظور اسمش را زشک گذاشتند.
وی ادامه داد: 21 ساله که بودم تشکیل خانواده دادم و اوایل برای تامین هزینه زندگی به شهر رفتم و پس از اینکه سالها کارگری کردم، تصمیم گرفتم که به زشک بازگردم و آشیانه ام را در همینجا بسازم.
وی در توضیح دلیلش برای ترک مشهد گفت: شهر را دوست ندارم، شهر پر از دروغ و ریاست، مردم روستا پاک و مثل آب زلالند، اینجا کسی دروغ نمی گوید و روزی او را خدا می دهد.
خوشرویی افزود: در زندگیم فقط توکل به خدا داشته ام، خدا همواره کمکم کرده است، پسرانم به من می گویند اگر باغ و زمینم را بفروشم پول زیاد به دست می آورم اما حاضر نیستم اینجا را بفروشم، سند خانه و باغ و زمینم را به اسم همسرم کرده ام و اختیار را به او دادم اما او هم مانند من دوست ندارد زشک را ترک کند.
وی اظهار کرد: زشک خیلی زیباست اما حیف که فرزندان و دیگر اهالی جوان این منطقه آن را ترک کردند و کسانی که مانده اند پیرمردها و پیرزن هایی مانند من و همسرم هستند.
وی گفت: شهرنشین ها به زشک آمدند و رستوران و کترینگ ساخته اند و اهالی روستا را در آنها بکار گرفته اند، رستوران ها و کترینگ ها چهره زیبای زشک را تغییر دادند، روستا باید زیبایی طبیعیش را حفظ کند.
از او پرسیدم، خوشبخت هستی، گفت: بله، همین که خدا به من بسیار نزدیک است، خوشبختم، او با من و همواره پشتوانه ام است.
وی ادامه داد: جوان که بودم من را در روستا "دین برفت" صدا می کردند یعنی کسی که تمام وجودش دین و ایمان است، این ایمان و توکل تاکنون یاریم کرده است.
گپ زدن با آن پیرمرد باصفا و صمیمی من را به یاد شعر سهراب سپهری انداخت، آنجا که می گوید:
"چه گوارا این آب، چه زلال این رود!
مردم بالادست، چه صفایی دارند!
چشمه هاشان جوشان، گاوهاشان شیرافشان باد!
من ندیدم دهشان،
بی گمان پای چپرهاشان جا پای خداست.
ماهتاب آنجا، می کند روشن پهنای کلام ..."

* زشک زیبا، روستای گردشگری با ظرفیتهایی منحصر به فرد
معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: روستای زشک از توابع شهرستان طرقبه شاندیز و از ییلاقات خراسان رضوی است که فاصله این روستا از شهر مقدس مشهد 30 کیلومتر و از شهرستان شاندیز 12 کیلومتر می باشد.
"جواد موسوی" افزود: این روستا با قدمتی طولانی و طبیعتی بکر یکی از مناطق زیبای ییلاقی و گردشگری خراسان رضوی به شمار می رود.
وی بیان کرد: روستای زشک در دره ای خوش آب و هوا واقع شده که رودخانه ای از دل آن جاری است و چشمه سارهای متعدد آن را تغذیه می کنند و همین مساله آن را نسبت به سایر روستاهای بالادست متمایز کرده است.
وی ادامه داد: روستای زشک در ارتفاع دو هزار متری از سطح دریا واقع شده که دارای چشم انداز ترکیبی از خانه های سنتی، باغات، دره، کوه و خانه هایی به شکل نوین است.
وی افزود: پوشش گیاهی این روستا را انواع گوناگون گلها و درختچه های کوتاه، سماق، شاهدانه، گلپر، زیره، کلپوره، اکلیل کوهی و تمشک تشکیل می دهد که اکثر آنها مصارف خوراکی و دارویی دارد و یکی از منابع درآمد اهالی به شمار می رود.
معاون سازمان میراث فرهنگی خراسان رضوی گفت: در روستای زشک انواع محصولات زراعی و باغی از جمله سیب، گیلاس، آلبالو، هلو، آلو سرخ، گردو، گلابی، انگور، آلو زرد و... تولید و به بازار مصرف عرضه می شود.
موسوی اظهار کرد: به رغم جاذبه های طبیعی و زمینه های اشتغال، روند مهاجرت در روستای زشک سیر صعودی داشته، به طوری که جمعیت آن از سه هزار و 853 نفر در سال 1365 به هزار و 900 نفر در سال 1383 کاهش یافته است.
وی گفت: هر چند دهیاری و شورای اسلامی روستا در نظر دارند با اجرای برنامه های ویژه زمینه بازگشت مهاجران به روستا را فراهم و یا حداقل از مهاجرت جلوگیری کنند.
وی افزود: زشک، از جمله روستاهای معدودی است که به خاطر داشتن رودخانه دایمی، پرورش ماهی قزل آلا یکی از منابع درآمد اهالی محسوب و سالانه دهها تن گوشت سفید از این روستا به بازار شهر عرضه می شود.
موسوی گفت: با توجه به طبیعت منطقه و پوشش گیاهی مناسب و رویش گل های فراوان، زنبورداری یکی از مشاغل بسیار قدیمی این ناحیه بوده و عسل تولیدی آن از کیفیت بسیار مطلوب برخوردار است.
معاون سازمان میراث فرهنگی خراسان رضوی بیان کرد: در روستای زشک چند واحد صنعتی فعال است که به فعالیتهای چوب بری و ساخت وسایل چوبی مشغول هستند لذا گسترش صنایع کوچک در روستا، باعث اشتغال، افزایش درآمد و جذب گردشگر می شود.

* اقدامات دولت برای بهسازی بافت زشک
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی هم گفت: اجرای طرح هادی برای بهسازی بافت روستای زشک توسط دولت به تصویب رسیده و از سال 1387 آغاز و در چندین نوبت اجرا شده است.
"سید رضا موسوی نیا" افزود: در سال 1387 با تخصیص دو میلیارد ریال اعتبار یک دیوار حائل برای جلوگیری از ریزش کوه در مسیر جاده خاکی داخل روستای زشک احداث شد.
وی بیان کرد: در سال 1388 در ادامه طرح هادی روستایی 140 میلیون ریال برای ایجاد 100 متر کانال و در سال 1390 حدود 550 میلیون ریال برای ساخت 100 متر جدول گذاری و پیاده رو سازی در روستای زشک هزینه شد.
وی اظهار کرد: در سال 1390 نیز حدود دو میلیارد و 800 میلیون ریال از محل اعتبارات مدیریت بحران استانداری خراسان رضوی به ساخت دیوار در حاشیه رودخانه ای در زشک به منظور پیشگیری از سیلاب اختصاص یافت.
مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان رضوی گفت: امسال با همکاری دهیاری 10 میلیارد ریال برای ایجاد چهار هزار مترمربع آسفالت در مجاور رودخانه زشک هزینه و طرح هادی مصوب دولت در این روستا به اتمام رسید.
موسوی نیا افزود: جاده داخل روستای زشک و برخی دیگر از بخشهای این روستا نیازمند بازسازی است که باید در قالب طرح دیگری برای بهبود این وضعیت اجرا شود.

* توجه به جنبه گردشگری در بهسازی روستای زشک
فرماندار طرقبه شاندیز با اشاره به شمار زیاد روستاهای هدف گردشگری در این شهرستان از جمله زشک گفت: ضوابط اجرای طرح های هادی روستایی در طرقبه شاندیز باید براساس شمار گردشگران این منطقه تنظیم شود.
"محسن امیر کلالی" افزود: این شهرستان دارای چندین روستای هدف گردشگری از جمله نغندر، کنگ، زشک، جاغرق، مغان، ازغد، ابرده علیا، ابرده سفلی و حصار گلستان است که تعداد بسیار گردشگرانی که روزانه به این روستاها وارد می شوند، نگاه ویژه به اجرای طرح های هادی روستایی در این شهرستان را ضروری می سازد.
وی گفت: روزانه به طور میانگین 50 هزار گردشگر به شهرستان طرقبه شاندیز و 9 هزار نفر به روستای زشک وارد می شوند و از روستاهای زیبای آن دیدن می کنند.
وی اظهار کرد: منطقه ییلاقی طرقبه و شاندیز که در کنار رشته کوه بینالود واقع شده از سالهای گذشته به عنوان مهمترین منطقه گردشگری خراسان رضوی به شمار می رفته است.
وی گفت: در بهار و تابستان و حتی روزهای خنک زمستان کمتر زائر و مسافری است که به مشهد سفر کند و چند ساعتی را در ییلاق طرقبه شاندیز سپری ننماید.
کلالی افزود: هم اکنون 54 درصد از جمعیت حدود پنج هزار نفری شهرستان طرقبه شاندیز در روستاها ساکن هستند که این تعداد 1،5 برابر میانگین کشوری است.
وی اظهار کرد: طرقبه و شاندیز به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص گردشگری و تفریحی مملو از سالن های غذاخوری، هتل، مراکز تجاری، رفاهی، اقامتی و تفرجگاه است.
وی گفت: این شهرستان یکی از بزرگترین مناطق گردشگری کشور است که به عنوان جاذبه توریستی منحصر به فرد در خاورمیانه مطرح می باشد.
کلالی بیان کرد: طرح هادی روستایی در اغلب روستاهای این شهرستان به اجرا درآمده اما با توجه به جمعیت زیاد گردشگر در این منطقه نیازمند بازنگری در اجرای این طرح در روستاها و تنظیم ضوابط طرح براساس گستره زمین، جمعیت و زیرساخت های منطقه است.
شهرستان طرقبه شاندیز با وسعت حدود هزار و 200 کیلومتر مربع در نزدیکی شهرستان مشهد دارای هفت رودخانه دائمی ، 12 چاه عمیق و 225 چشمه فصلی و دایمی است.
گزارش از میترا عبداللهی
7489 / 6053 /1596



04/12/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 301]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن