واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ اسفند ۱۳۹۳ (۹:۲۰ق.ظ)
ريزگردها سالانه 900 ميليارد تومان به خوزستان خسارت مي زند نخستين مناظره زيست محيطي ويژه چهاردهمين نمايشگاه بين المللي محيط زيست با موضوع آلودگي هوا و مقابله با پديده ريزگردها در کلانشهرها با حضور برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري موج، عباس رنجبر نماينده پژوهشکده هواشناسي در مناظره با موضوع "آلودگي هوا و مقابله با پديده ريزگردها در کلانشهرها" که امروز در سالن 38، غرفه سازمان حفاظت محيط زيست برگزار شد گفت: سه مؤلفه اساسي در مسئله ريزگردها وجود دارد که پوشش گياهي و رطوبت خاک عوامل انساني و شرايط جوي اين سه مؤلفه را تشکيل ميدهد.
وي ادامه داد: در آلودگي سال 89 در تهران که اين کلانشهر را 45 روز در شرايط بسيار ناسالم قرار داد نيز منشأ خارجي گرد و بار ديده ميشد. ما کانونها زياد ريز گرد در خارج از کشور داريم اما اين کانونها در داخل کشور نيز در حال گسترش شد.
در ادامه اين مناظره ضياء الدين شعاعي مدير ملي طرح مقابله با گرد و غبار، در مورد منشأ اصلي گرد و بار در کشور گفت: شمال سيستان و بلوچستان، جنوب کرمان، سواحل جنوبي تا بند ماهشهر، خوزستان و بخشي از ايلام، اصليترين منشأ گرد و بار در داخل کشور بر اساس آمار 10 ساله است اما اين کانونها در حال تغيير و افزايش است.
وي با تاکيد بر نقش کم آبي در گسترش اين کانونها اظهار کرد: در حال حاضر سدهاي ما زير 50 تا 37 درصد ذخيره آب دارند و در خوزستان، ميزان آب پشت سدها نسبت به گذشته 48 درصد کاهش داشته است.
شعاعي در مورد تأثير گرد و غبار بر ديگر شهرهاي کشور افزود: سال گذشته شاهد طوفان استثنايي در تهران بوديم، هرچند که وقوع طوفان، در تهران معمول است اما اين بار طوفان با گرد و غبار زيادي همراه بود که اين امر ناشي از زمينهاي زراعي کشت نشده اطراف است.
اين مقام مسئول در مورد کانونهاي خارجي ريزگرد گفت: 90 درصد از تالابهاي عراق و 94 درصد از تالابهاي بين النهرين خشک شده است. حق آبه دجله و فرات نيز از سوي يکي از کشورهاي همسايه شمال غربي مسدود ميشود و همه اينها در افزايش اين کانونها بسيار مؤثر است.
وي با اشاره به برنامه ريزي براي جنگل کاري در استان ايلام گفت: بايد براي بيابان زدايي، برنامه جامعي داشته باشيم. مالچ پاشي تنها يک مسکن است.
وي همچنين نسبت به برخي اقدامات کشورهاي منطقه اعتراض کرد و متذکر شد: ترکيه قصد دارد در آينده بزرگترين توليد کننده الياف باشد، بنابراين مصمم است 7 ميليون هکتار را به زير کشت ببرد، در حاليکه بخش عظيمي از حق آبه دجله و فرات را به بهانه بالادست بودن نميدهد.
احمدرضا لاهيجان زاده، مدير کل حفاظت محيط زيست استان خوزستان در ادامه اين مناظره، به وقوع پديده ريزگردها به خوزستان از 10 سال پيش اشاره کرد و گفت: 4 الي 5 سال است که بيش از 20 استان کشور، متأثر از اين پديده هستند، اين پديده با شروع خشک شدن تالابهاي بين النهرين آغاز شده است.
وي با بيان اينکه تنها بخش کوچکي از تالاب بزرگ هورالعظيم در کشور ايران قرار دارد گفت: از سال 1991، صدام براي مبارزه با شيعيان با حفر کانالي اقدام به خشک کردن آب اين تالاب کرد و آب هورالعظيم را به دجله انتقال داد، در سال 2000 اين خيانت صدام به بشريت، به ثمر رسيد و يکي از 2 فاجعه زيست محيطي سال شد.
لاهيجان زاده تصريح کرد: براساس تصاوير ماهواره اي در 4 الي 5 سال اول پديده ريزگردها، 90 درصد منشأ خارجي داشت که در سال گذشته اين عدد به 75 درصد رسيده است.
سيد محمد سادات ابراهيمي، نماينده مردم شوشتر و گتوند در مجلس شوراي اسلامي نيز در ارتباط با معضل ريزگردها در کشور گفت: سالانه در خوزستان، 900 ميليارد تومان خسارت به دليل معضل ريزگردها ايجاد ميشود، گاهي مجلس وارد حاشيههايي ميشود که اين حاشيهها سبب حذف بودجه 60 ميلياردي سنجش آلودگي ميگردد. اين اتفاق بسيار اشتباه بود.
وي ادامه داد: شاهديم که امروز برخي همکاران ما به زور ميخواهند جنگل ابر را خراب کنند و جاده بسازند در حاليکه براي مسائل زيست محيطي به کار کارشناسي نياز است.
سيدحسين دهدشتي نماينده مردم آبادان در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين ادامه اين مناظره گفت: به نظر ميرسد دولت در حل مشکل ريزگردها اراده کافي دارد.
وي تاکيد کرد: اگر مشکل ريزگردها در استانهاي جنوبي کشور ادامه يابد نه تنها جنوب و غرب کشور درگير ميشود بلکه قطعاً به تهران نيز خواهد رسيد.
دهدشتي گفت: 14 سال پيش در مورد بروز پديده ريزگرد هشدار داده شد متاسفانه گاهي دولتمردان آينده را پيش بيني نميکنند، شايد اگر در آن سال تمهيدات لازم انديشيده ميشد امروز نيازي به هزينه و تخصيص اعتبار نبود و اين مشکلات را نيز نداشتيم.
وي ادامه داد: سال گذشته 55 ميليارد تومان براي مقابله با گرد و غبار مصوب و در اختيار سازمان محيط زيست قرار گرفت اما هنوز گزارشي از نحوه هزينه کرد اين اعتبار دريافت نکردهايم از اين رو نمايندگان مجلس با اعتبار 60 ميليارد توماني سازمان محيط زيست موافقت نکردند زيرا در مورد هزينه کرد 55 ميليارد تومان ابهام وجود دارد.
وي تاکيد کرد: بيشتر نمايندگان حامي طرحي هستند که براي مقابله با ريزگرد مؤثر باشد، مجلس اين آمادگي را دارد تا دولت طرح جامع مقابله با ريزگردها ارائه دهد و قطعاً مجلس به دولت در اين زمينه کمک خواهد کرد.
وي گفت: در شرايط کنوني حداقل کاري که ميتوانيم انجام دهيم تا از تشديد ريزگردها جلوگيري کنيم اين است که برداشت آب را از سرچشمهها که به عناوين مختلف انجام ميشود متوقف کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]