واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اشتغال دانش آموختگان، اولویت دولت تدبیر تهران - ایرنا - یک سال و نیم پس از روی کار آمدن «حسن روحانی» به عنوان رییس جمهوری اسلامی ایران، با آن که دولت وی با کاهش شدید قیمت نفت و کسر میلیاردها دلار درآمدهای نفتی در اقتصادی نفت محور روبرو است، بیکاری دانش آموختگان دانشگاه ها از جمله چالش های دولت یازدهم و اشتغال آنان، اولویت نخست این دولت است.
![اشتغال دانش آموختگان، اولویت دولت تدبیر](http://img7.irna.ir/1393/13931130/81512772/81512772-6286315.jpg)
پایگاه تحلیلی - خبری آمریکایی المانیتور هفدهم فوریه (بیست و هشتم بهمن 1393) در تحلیلی به قلم «میثم بیزر» نوشت:
روحانی در سال 2013 میلادی (خرداد 1392 خورشیدی) با وعده های انتخاباتی حل مشکل بیکاری گسترده، از جمله بیکاری دانش آموختگان، کنترل تورم افسارگسیخته و به ارمغان آوردن رفاه و توسعه برای مردم ایران به قدرت رسید.
از نگاه این تحلیلگر، بخشی از خسارت های اقتصادی ناشی از سوء مدیریت دولت های نهم و دهم و تحریم های بین المللی علیه ایران اکنون جبران شده است. تثبیت نرخ ارز و اجرای سیاست های پولی و مالی، نرخ تورم را به کمتر از 20 درصد کاهش داده است؛ در حالی که در زمان ریاست جمهوری «محمود احمدی نژاد» نرخ تورم 40 درصد بود. راهبرد «تعامل سازنده» با جامعه ی جهانی و تلاش برای پایان دادن به تحریم ها از جمله ابزارهای روحانی برای مهار این معضل ها بوده است.
نویسنده ی المانیتور با استناد به جمله ای از روحانی در نشست خبری ژوئیه 2014 (خرداد 1393) مبنی بر این که « یک راه کاهش بیکاری رسیدن به توافق هسته ای است»، افزود: اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ِ تهران به تازگی در گزارشی اعلام کرد که ایران می تواند در صورت لغو تحریم ها 500 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کند.
به نظر «میثم بیزر» تلاش های رسمی و دیپلماتیک ایران با هدایت «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه این کشور تاکنون به لغو محدود و جزیی تحریم ها بر پایه ی توافق موقت ژنو منجر شده است اما لغو این تحریم ها برای جذب سرمایه، احیای اقتصاد ایران و اشتغالزایی کافی نبوده است. به رغم پیشرفت های محدود، نرخ بیکاری فزاینده به ویژه بیکاری دانش آموختگان دانشگاه ها از جمله چالش های عمده پیش روی رییس جمهوری عملگرای ایران است. تازه ترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می دهد نرخ بیکاری این کشور در پاییز 2014 یک درصد افزایش و از 9.5 درصد تابستان به 10.5 درصد رسیده است. برای ایران که یکی از جوان ترین جمعیت های جهان را دارد، وضعیت بیکاری به شدت حساس شده است. بر اساس آمارهای رسمی بیش از 2 و نیم میلیون نیروی کار ایران اکنون بیکار هستند.
تحلیلگر المانیتور با بیان این نکته که «ایرانی های به دنبال کار، مهارت های کاربردی ندارند» به نقل از «سجاد صادقی» دانش آموخته بیست و هشت ساله ی یکی از دانشگاه های معتبر تهران که از تابستان گذشته دنبال کار می گردد، نوشت: هر جا برای شغل رجوع می کنم از پیشینه (سوابق) کاری من می پرسند، فردی که تازه درسش را تمام کرده چطور تجربه کاری دارد؟
از دیدگاه تحلیلگر یاد شده « علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران باور دارد وضعیت به زودی بدتر می شود؛ زیرا پنج میلیون جوان در هفت سال آینده دانش آموخته (فارغ التحصیل) می شوند و جمعیت کل بیکاران را به هفت و نیم میلیون نفر می رسانند. هم چنین یک کارشناس اقتصادی در بازار بزرگ تهران می گوید که افزایش جمعیت پس از انقلاب اسلامی، آینده اشتغال را تحت تاثیر قرار می دهد».
این کارشناس اقتصادی که خواست نامش فاش نشود، افزود: باعث تعجب است زیرا بسیاری از این افراد در حالی فارغ التحصیل (دانش آموخته) شدند که انتظار داشتند به سرعت مشاغل تمام وقت بیابند اما به اندازه نسل پیش از خود فعال و پویا نیستند. بسیاری از این جوانان به اصطلاح تحصیلکرده و کارآمد، مهارت های لازم را برای کارآفرینی ندارند و تنها می خواهند برای شرکت های خارجی کار کنند.
از نگاه میثم بیزر «جمعیت ایران از انقلاب اسلامی به بعد بیش از 2 برابر شده اما شمار (تعداد) دانشجویان در این کشور 25 برابر شده و به بیش از چهار و نیم میلیون تن رسیده است. بسیاری از بیکاران دانش آموخته های دانشگاهی هستند مانند الهام بیست و شش ساله که به تازگی از شغل خود به عنوان منشی در یک شرکت خصوصی استعفا کرده است. او گفت: برای این که مدرک کارشناسی ارشد تاریخ بگیرم خیلی زحمت کشیدم. حالا چطور می توانم جلو خانواده ام سرم را بالا نگه دارم و بگویم منشی هستم».
«احمد شاکری» فعال کارآفرینی گفت: هر سال تعداد زیادی دانشجو، فارغ التحصیل می شوند اما وقتی به دنبال شغل می گردند کاری پیدا نمی کنند. درسی که در دانشگاه خوانده اند کاربردی نیست و آنها مهارت خاصی هم ندارند. این مسایل وضعیت بیکاری را در ایران وخیم کرده است.
«رضا اسماعیلی» مدیر ارشد در یک شرکت خصوصی در تهران نیز گفت: جوانان زیادی که در شرکت ما برگه ی درخواست کار پر می کنند مهارت های اصلی را ندارند. وی که مسوولیت استخدام را در بخش فناوری اطلاعات دارد تاکید کرد: بیشتر آنها فقط یک مدرک دانشگاهی در دست دارند ولی دانش کاربردی کار گروهی یا دیگر مهارت های لازم را ندارند. ترجیح می دهم فرد ماهری را استخدام کنم و به او حقوق بیشتری بدهم تا فردی که مدرک دارد.
شاکری و اسماعیلی گفتند: اگر برای نمونه وضعیت کشورهای پیشرفته را بررسی کنیم، می بینیم دولت ها در ایران باید از افزایش آموزش های فنی و شغلی حمایت کنند زیرا نیروی انسانی ماهر و آموزش دیده، کلید توسعه اقتصادی است.
رییس دولت یازدهم با آگاهی از وضع بیکاری دانش آموختگان کشور که میراث سیاست ها، برنامه ها و عملکرد دولت های نهم و دهم است در آیین جشن سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در تهران اعلام کرد از ابتدای سال 1393 خورشیدی 400 هزار فرصت شغلی ایجاد شده است که تنها نیمی از فرصت های شغلی مورد نیاز در یک سال برای مبارزه با بحران بیکاری است.
* گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم** پ.ع**9283**1459
30/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]