تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خداوند از توبه بنده اش بیش از عقیمی که صاحب فرزند شود و گم کرده ای که گمشده اش ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842233995




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- عراق و ایران؛ سرنوشت اقتصادی واحد در مسیری بدون بازگشت


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: به بهانه برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در بغداد/ عراق و ایران؛ سرنوشت اقتصادی واحد در مسیری بدون بازگشت بغداد-ایرنا- بعداز سقوط رژیم دیکتاتوری صدام در بهار 2003 بازار فوق العاده استهلاکی به روی ایران باز شد که از ماست و دوغ گرفته تا تاسیسات و ماشین آلات سنگین و فوق سنگین را از خارج کشور وارد می کرد، اما برغم پتانسیلهای عظیم و مزیتهای ایران در مقایسه با دیگر رقبا، هنوز بهره مندی مناسب را از این بازار پرکشش نبرده است.


ایران با دارا بودن طولانی ترین خط مرزی با عراق در مقایسه با دیگر کشورهای همجوار، قرابت های خویشی و مذهبی و وجود بیش از 60 درصد تراکم جمعیتی عراق در جوار مرزهای ایران و همگرایی سلایق دو ملت و اشتراکات فرهنگی، دارای مزیت هایی است که به اعتقاد کارشناسان، می تواند در توسعه تبادلات تجاری ایران با همسایه غربی مورد استفاده قرار گیرد.
عراق کشوری است که به رغم رکودهای اقتصادی جهان، بازار پرکششی را داراست و همچنان با 60 میلیارد دلار حجم مبادلات تجاری با کشورهای مختلف جهان، از کشورهای مهم واردکننده انواع کالا و خدمات در دنیا به شمار می رود و برهمین اساس کمتر کشوری پیدا می شود که تعامل تجاری با عراق داشته و درعین حال به راحتی از این بازار صرف نظر کند.
بطوری که عربستان سعودی با وجود همه مشکلات سیاسی که از سال 2003میلادی تاکنون با نظام جدید حاکم بر عراق داشته، اما همچنان کوشیده است حضور خود را در این بازار حفظ کند. این وضعیت برای ترکیه نیز که در طول سالهای اخیر تنش های نظامی ، امنیتی و سیاسی با بغداد داشته، به وضوح آشکار است.
کشورهای چین ، ترکیه، آمریکا مهمترین رقبای اقتصادی - تجاری ایران در عراق به شمار می روند به نحوی که برآورد مالی یک سال اخیر نشان می دهد چین با 24 میلیارد دلار و ترکیه با 20 میلیارد دلار و آمریکا با 15 میلیارد دلار تبادل تجاری – اقتصادی سالانه، از جمهوری اسلامی ایران با حدود 12 میلیارد دلار پیشی گرفته اند.
آنچه در این ارقام مهم است ، این که بیش از نیمی از سهم تبادلات ایران با عراق متعلق به گردشگری دینی (زوار عتبات عالیات) و فرآورده های نفتی و فروش برق است و مابقی آن تبادل کالایی (کالاهای غیرنفتی) بین دوکشور می باشد درحالی که بخش عمده این ارقام برای ترکیه و چین ناشی از تبادل کالایی است و آمریکا در زمینه نفت و خدمات نفتی و ماشین آلات این حوزه سهم عمده را دارد.
عربستان به دلیل مشکلات سیاسی با بغداد، سهم تبادل تجاری اش کمتر از دو میلیارد دلار است، اما این کشور درصدد است که با بهبود روابط با بغداد، سهم تبادل تجاری را به 5 میلیارد دلار در سال برساند ، سهم هر یک از کشورهای مصر، کویت و امارات و اردن نیز زیر دو میلیارد دلار اعلام شده است.
روند مبادلات اقتصادی – تجاری بین ایران و عراق از سال 2003 میلادی تاکنون روند صعودی نشان می دهد اما کارشناسان و تجار عراقی اعتقاد دارند که ایران می تواند بیش از رقم 13 میلیارد دلار را رکورد بزند.
بسیاری از تجار عراقی در سال های اخیر با توجه به مزیت های ایران و همگرایی سلایق و ذائقه ها بین دو ملت و از همه مهمتر اعتماد عراقی ها به کالاهای ایرانی از حیث حلال و شرعی بودن و صرفه های اقتصادی واردات کالا از ایران باعث شده است ، بخش اعظم تجارت خود (تجارت غیرنفتی) را به سمت ایران متوجه کنند.
** وقتی "الامراء" 70 درصد تجارت بین المللی اش را معطوف ایران می کند
شرکت "الآمراء" یکی از شرکت ها بزرگ تجاری عراق در زمینه محصولات پروتئین و لبنیاتی است که اغلب کالاهای خود را از کشورهای جنوب شرق آسیا، نیوزیلند، استرالیا و آمریکا و ترکیه و چین و هند وارد می کرد.
"قاسم شغیدر" مدیرعامل این شرکت در گفت وگو با خبرنگار ایرنا می گوید: با توجه به صرفه اقتصادی و همچنین مشترکات فرهنگی و دینی و همسویی سلایق و ذائقه های دو ملت، 70 درصد فعالیت های تجارت بین المللی خود را متوقف و در حال حاضر روی ایران و کالاهای ایرانی متمرکز کرده است.
او که قبلا جزو شرکت های عمده واردات مرغ از برزیل به شمار می رفت اکنون کاملا این حوزه را تعطیل کرده و اغلب مرغ خود را از ایران تامین می کند و در این خصوص چند نمایندگی انحصاری فروش مواد پروتئینی ایران را در اختیار دارد.
این بازرگان عراقی که دارای نمایندگی انحصاری فروش لبنیات ایرانی و ترکی نیز هست می گوید: حجم فروش لبنیات ایرانی نسبت به ترکی قابل مقایسه نیست زیرا ماهانه قریب دو میلیون دلار فقط سهم فروش لبنیات ایرانی است درحالی که رقم فروش لبنیات ترکی در مقایسه با این رقم بسیار ناچیز است.
این بازرگان بین المللی ماهانه یک میلیون دلار از محل فروش مرغ منجمد ایرانی و کمتر از دو میلیون دلار از محل لبنیات ایرانی فروش دارد.
** تعامل تجاری با ایران تا سرحد مرگ
مزیت های ایران باعث شده است که شرکتی مانند "برکات الناجی" که حتی اقدام به ثبت برند به نام خود در ترکیه و هندوستان کرده ، در یک سال اخیر به طور برجسته ای به سمت کالاهای ایرانی روی بیاورد.
"قاسم تاج الدین الناجی" عضو هیات مدیره این شرکت می گوید : با توجه به کیفیت و تقاضای بازار، در یک سال اخیر با واردات محصولات ایرانی مانند خلال سیب زمینی و غذاهای آماده و مرغ ایرانی روی آورده است.
وی انتظار دارد درصورت استقرار بازار در داخل جمهوری اسلامی ایران از حیث قیمت دلار و مسایل سیاسی و بین المللی که بازار ایران را تحت الشعاع قرار می دهد، بتواند در آینده ، بخش عمده محصولات خود را از ایران تامین کند.
"قاسم الناجی" که اخیرا در حین مذاکره تجاری با بازرگانان ایرانی در بغداد، در نتیجه انفجار تروریستی یک دستگاه خودروی بمب گذاری شده، مورد اصابت قرار گرفت و مدتی را در بیمارستان بستری و حتی به خارج از عراق جهت درمان منتقل شد، تاکید دارد: "هیچ چیز نمی تواند، مانع همکاری تجاری ما با ایران شود، سرنوشت ما و ایران به هم گره خورده و مساله از سود و منفعت مالی گذشته است."
وی با تاکید بر اینکه در تعامل تجاری با ایران تنها پول مطرح نیست ؛ گفت :"تصور می کنم تعامل تجاری بین دو کشور به بخشی از مبارزه سیاسی دو کشور برای حفظ و بقای کیان دو کشور و دو ملت تبدیل شده و بر این اساس تقویت هر طرف ، تقویت طرف مقابل است."
** عراقی و ایرانی با هم، جهت تامین مایحتاج عراق و ایران
این دیدگاه ، خاص قاسم الناجی نیست بلکه شرایط بازار و تحولات سیاسی داخلی عراق و حومه آن باعث شده، برخی از بازرگانان عراق پا را فراتر نهاده و تعامل تجاری بین دو کشور را تبدیل به شراکت تجاری کنند.
شرکت "الاطایب" یک شرکت مشترک خصوصی ایرانی - عراقی است که در یکسال اخیر شکل گرفته و دو طرف ایرانی و عراقی می کوشند از طریق این شرکت مشترک، تعامل تجاری را به یک پیوند مستحکم تجاری دو سر برد، تبدیل کنند.
عضو هیات مدیره این شرکت معتقد است، از یک سو شرایط بازار و افزایش تقاضای عمومی برای کالاهای ایرانی و از سوی دیگر سرنوشت مشترک دو ملت و کشور و بالاخره ایجاد یک نهاد پایدار تجاری باعث شده است که شرکت الاطایب با شراکت مشترک تجار ایران و عراق شکل گیرد.
حاج "محمد الحریشاوی" می گوید: در طول یکسال گذشته این شرکت توانسته است که نه تنها به تامین مواد از داخل ایران بلکه با همکاری دو جانبه، نسبت به تامین مایحتاج عراق از خارج مرزهای ایران اقدام کند.
وی درخصوص همکاری طرف ایرانی می گوید: "ما و شریک ایرانی مان هرچند از حیث زبانی مختلف هستیم اما در تعامل با همدیگر هیچ گونه احساس غربت نمی کنیم، بلکه برعکس احساس متقابل هرکدام از ما، نسبت به دیگری احساس هموطنی است و به سادگی زبان همدیگر را می فهمیم و حتی طی این مدت هم ایشان به نوعی به زبان عربی آشنا شده و هم من تا حدی به زبان شیرین فارسی اشراف پیدا کرده ام."
وی حجم تعاملات تجاری شرکت مشترک را در حال حاضر بیش از 500 هزار دلار برآورد کرده و معتقد است که با توجه به شرایط موجود، پیش بینی می شود که ظرف یکسال این تعامل به دو برابر ارتقا پیدا کند.
وی شرکت الاطایب را یک شرکت مشترک ایرانی – عراقی در زمینه تجارت بین المللی بر شمرده که علاوه بر تامین مایحتاج عراق و حتی ایران، اقدام به تاسیس یک شبکه توزیع کالایی در سطح بغداد نیز کرده است.
** باید موانع هرچه بیشتر برداشته شود
به رغم اقبال روبه رشد تجار عراقی در تعامل با ایران، اما همچنان بازرگانان این کشور معتقدند که برخی موانع در مسیر توسعه سریع و پایدار مبالادت تجاری بین دو کشور وجود دارد.
نبود تسهیلات دولتی از طرف ایران برای تجار عراقی مانند تسهیلات سفر به ایران نظیر حذف یا تسهیل اعطای روادید یا دادن تخفیف های ویژه در زمینه های سفرهای هوایی و زمینی برای تجار و یا بیمه بار با حداقل هزینه ها و برپایی کنفرانس های سالانه تقدیر از بازرگانان نمونه عراقی و برگزاری تورهای سیاحتی و تشویقی برای بازرگانان فعال و نظایر این اقدامات از جمله اموری است که بازرگانان عراقی در فعال کردن تعامل تجاری بین دو کشور برشمرده اند.
تجار بازرگان عراقی درعین حال ملاحظاتی هم دارند از جمله به ضعف تعهدات شرکت ها و واحدهای تولیدی ایران در قراردادهای امضایی با بازرگانان و شرکت های تجاری عراق و در بسیاری از موارد ، تغییر کیفیت محصول یا بسته بندی آن بعد از تبادل چند محموله با طرف عراقی و نگاه بعضا یک سر برد برخی طرف های ایرانی در تعامل با تاجر عراقی و ضعف قوانین تضمین کننده حقوق تاجر خارجی در قابل نهادهای تجاری و بازرگانان ایرانی و یا نبود بعضا انعطاف در تعاملات بازرگانان و شرکتهای ایرانی با بازرگانان خارجی و وجود پاره ای عرف های دست و پاگیر اشاره کرده و آن را از مشکلاتی می دانند که تجار عراقی همواره در تعامل تجاری خود با ایران از آن گله مندی می کنند.
** قاعده تجارت موفق، نیازمند توافق در سطوح بالا است
یکی از کارشناسان امور بانکی و مالی عراق معتقد است که فعال کردن تعامل تجاری علاوه بر روند عرف جاری بین بازرگانان یا شرکتهای تجاری دو کشور ، نیازمند کانالیزه کردن آن از طریق بانک های عامل دوکشور و از طریق مذاکرات بین مسوولان ایرانی و عراق در عالی ترین سطوح است.
"کریم حمود فرج" با اشاره به مزیت های تعامل تجاری با ایران و از طرفی معضل مجازات های بین المللی علیه پاره ای از بانک های ایرانی معتقد است که بانک مرکزی عراق می تواند با راهکارهای ضابطه مند از یک سو کانال قانونی تعامل با بانک های عامل ایرانی را فراهم کند و از طرفی به کالاهای مورد تقاضای بازار، اجازه ورود به داخل عراق دهد.
وی ادامه داد که تهران در حال حاضر به سبب محدودیت ها و تحریم های ظالمانه بین المللی نیازمند ورود ارز خارجی به داخل ایران است و از طرفی عراق نیازمند کالاهای مایحتاج ضروری خانوارها است و بانک مرکزی عراق می تواند با پرداخت ارز خارجی به بازرگانان و شرکتهای تجاری عراق، زمینه را برای تبادل کالا در مقابل ارز از طریق نهادی اعتباری موازی تامین نماید.
کریم حمود فرج با اشاره به پیچیدگی و هزینه بر بودن این اقدامات که مستلزم ایجاد یکسری نهادهای اعتباری ایرانی نوین برای عبور از تله مجازات ها است تصریح کرد: دو کشور در شرایطی هستند که یکی نیازمند واردات ارز خارجی و دیگری نیازمند کالا است و تنها با حسن نیت مسوولان بلند پایه دو کشور در بالاترین سطوح این مسایل از حیث قانونی قابل حل است.
با وجود همه این موانع تاکنون اراده دو کشور نشان داده که می توان به رغم همه موانع، تعامل تجاری بین دو کشور را توسعه داد و با توجه به سرعت حرکت این روند آغاز شده، می توان گفت این راهی است بدون بازگشت که دو دولت و دو ملت برگزیده اند.
وجود دهها شرکت ایرانی فعال در عراق و ایجاد نمایندگی های انحصاری که بعضی برای ماندن بلند مدت در بازار عراق حتی به سرمایه گذاری نیز روی آورده اند، از طرفی پذیرش داخلی در عراق برای استقبال از همسایه شرقی خود، باعث شده که ایران برای به دست آوردن 25 درصد سهم مبادلات تجاری با عراق خیز خود را بردارد.
محسن هادی ساجی (مدنی)
خاورم*1*1770**1392



30/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن