تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):صله رحم، اعمال را پاكيزه، اموال را بسيار، بلا را برطرف و حساب (قيامت) را آسان مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829743724




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- درماندگی و ناتوانی عشایر خراسان شمالی در تهیه علوفه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: درماندگی و ناتوانی عشایر خراسان شمالی در تهیه علوفه بجنورد-ایرنا- خشکسالی و به دنبال آن فقر مراتع و کمبود آب و هم اکنون نیز گرانی علوفه دستی برای تغذیه دام، عشایر خراسان شمالی را در آستانه نابودی قرار داده است.


به گزارش ایرنا خشکسالی سال های اخیر هزینه های نگهداری دام عشایر را دوچندان کرده و خسارت های سنگینی به آن ها وارد ساخته و اگر حمایت های لازم صورت نگیرد به طور قطع این قشر از جامعه از چرخه تولید خارج و حاشیه نشین شهرها خواهند شد.
هم اکنون مشکلاتی نظیر بی آبی و گرانی علوفه و ده ها مشکل دیگر چاره ای جز فروش دام برای این قشر مولد نگذاشته است که این امر منجر به از دست دادن سرمایه و شغل عشایر خواهد شد.
جایگاه تعیین کننده جمعیت عشایر خراسان شمالی در اقتصاد، حفظ امنیت و فرهنگ استان بر کسی پوشیده نیست اما در این سال ها خشکسالی های مستمر رمقی برای عشایر باقی نگذاشته است آنان درگیر مشکلات زیادی هستند، بسیاری از آنان چاره ای ندارند جز فروش دام هایشان و سرازیر کردن حاصل سال ها دسترنج خود به جیب دلالان.
مراتع عشایر خراسان شمالی در مناطق ییلاقی و قشلاقی به دلیل خشکسالی فاقد علوفه مورد نیاز دام عشایر است به طوری که هم اکنون بیشتر عشایر با تغذیه دستی دام خود را نگهداری می کنند و متحمل هزینه های زیادی شده اند و بیش از این توان خرید علوفه را ندارند.
با توجه به اینکه عشایر سابقه تولید 30 درصد از گوشت قرمز استان را بر عهده دارند و این رقم قابل توجه می باشد لذا کاهش این تولید علاوه بر اینکه مشکلاتی را برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان در سال جاری ایجاد می کند و در آینده نیز بر تولید گوشت استان و جامعه مصرف کننده تاثیرات منفی بسیاری خواهد داشت.
هم اکنون عشایر خراسان شمالی برای ماندن در این عرصه انتظاراتی دارند، این که دولت برای خرید علوفه به آنان تسهیلات بدهد، دام مازادشان را خریداری و تسهیلاتی نیز برای پروار بندی و حمایت از تولید گوشت قرمز نیز اعطا کند.
یکی از عشایر این استان از بالا بودن قیمت نهاده های دامی گلایه دارد و گفت: هم اکنون برای پرواربندی بیش از از یک راس دام هزینه می شود.
"ولی رحیمی" در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: با احتساب محاسبه هزینه های نظیر نگهداری، تعلیف، دارو و درمان، واکسیناسیون و تامین آب نگهداری دام هم اکنون برای عشایر به صرفه نیست.
وی افزود: خانوارهای عشایری به جز شغل دامداری حرفه ای دیگر ندارند و هم اکنون ناگزیر هستند که با وجود مشکلات این حرفه را رها نکنند.
وی خواستار حمایت دولت شد و گفت: باید عشایر کمک شوند تا حرفه خود را از دست ندهند زیرا که در سال های تر سالی دوباره کار آنان رونق خواهد گرفت.
وی افزود: به طور معمول در زمان خشکسالی دام نارس از دست این قشر به علت کمبود نقدینگی خارج می شود.
وی گفت: اگر تسهیلات کم بهره و به موقع برای حمایت از تولید گوشت قرمز به عشایر اختصاص یابد دست واسطه ها کوتاه می شود و دامدار خودش به پروار بندی اقدام می کند و سود حاصل نصیبش می شود در غیر این صورت با دخالت دلالان سود حاصل به آنان می رسد.
به گفته وی با توجه به خشکسالی های مداوم، عشایر انتظار دارند دولت برای خرید دام مازاد یا حذفی به موقع اقدام کند اما هنوز این خواسته آنان محقق نشده است به همین دلیل بسیاری از دامداران برای تامین هزینه ها مجبورند تعدادی از دام هایشان را به قیمت پایین و به صورت مدت دار به دلالان بفروشند .
وی اظهار کرد: افزایش قیمت علوفه و در مقابل کاهش قیمت دام زنده، اقتصاد خانوارهای عشایری را تهدید می کند.
وی افزود: عشایر این استان ناگزیر به تعلیف دستی دام های خود شده اند لذا با توجه به افزایش قیمت ها در سال جاری، این وضعیت هزینه های زیادی را برای پروار کردن دام به آن ها تحمیل می کند.
یکی از عشایر این استان که در منطقه قشلاقی مراوه تپه استان گلستان مستقر است با گلایه از گرانی قیمت علوفه و مشکلات ناشی از خشکسالی می گوید: در این شرایط ، صدای کمک خواهی ما به گوش کسی نمی رسد.
"صادق فرهادی" می افزاید: اکنون عشایر به دلیل خشکسالی با مشکلات کم آبی و گرانی علوفه دست و پنجه نرم می کنند به طوری که زندگی و معیشت آنان تهدید می شود.
وی اظهار کرد: به علت مشکلات ناشی از خشکسالی ناچاریم دام های خود را در کنار چرا از مراتع به صورت دستی نیز تعلیف کنیم که این امر هزینه نگهداری را برای ما بالا برده است.
وی گفت: هم اکنون به منظور کمک به دامداران نهاده دامی جو هر کیلوگرم 9 هزار ریال به صورت مدت دار توسط دولت در اختیار این قشر قرار می دهد اما سخت گیری بانک ها برای ضمانت این امر را با مشکل مواجه کرده است.
وی با بیان اینکه قشر عشایر برای گرفتن تسهیلات بانکی همیشه با مشکل ضمانت مواجه هستند، گفت: باید اقداماتی اساسی در این زمینه انجام شود.
وی گفت: بیشتر دامدارنی می توانند از این کمک دولت بهره مند شوند که بتوانند به بانک ضمانت دهند ولی این امر برای قشر عشایر مقدور نیست.
یکی دیگر از عشایر مستقر در این منطقه قشلاقی به ایرنا گفت: عشایر برای یافتن چراگاه ها همراه با دام خود مسیرهای سخت گذر و طولانی را می پیمایند اما کمبود علف در مراتع، گرانی علوفه دستی و کاهش قیمت تولیدات، آنان را نگران کرده است.
" کریم محمدی" افزود: مسوولان باید چاره ای برای عشایر بیندیشند تا تنها چرخ اقتصاد زندگی آنان از حرکت باز نماند.
یکی از عشایر که اکنون در منطقه قشلاقی "آشخانه" مستقر است گفت: کمبود و گرانی علوفه یکی از بزرگترین مشکلات کنونی عشایر منطقه است.
"اکبر صفرزاده" با بیان اینکه عشایر قشر محروم و زحمتکشی هستند خواستار حمایت بیشتر از آنان شد و گفت: در سال های گذشته خشکسالی به دامداران خسارت زیادی وارد کرده که هنوز برخی آنان با کمبود نقدینگی مواجه بوده و بعضی نیز بدهکارند.
وی افزود: زمستان امسال بیشتر دام خود را با علوفه دستی پروار کردیم که اکنون اندوخته علوفه مان تمام شده و با بالا رفتن قیمت نمی توانیم علوفه مورد نیاز دام های خود را تامین کنیم.
وی به لاغری دام ها اشاره و بیان کرد: با فروش این دام ها با قیمت پایین، جز ضرر و زیان چیزی نصیبمان نمی شود.
وی افزود: هم اکنون دام زنده در میادین به ازای هر یک کیلوگرم کمتر از 100 هزار ریال است و اگر مشکل این قشر چاره اندیشی نشود عشایر با فروش بره های خود با قیمت پایین، زیان بسیاری متحمل خواهند شد.
یکی از عشایر که اکنون در "مانه و سملقان" مستقر است نیز با اشاره به محرومیت قشر عشایر گفت: به علت کمبود نقدینگی عشایر نمی توانند خوراک دام خود را خریداری کنند و چاره جویی مسوولان و تخصیص یارانه هایی به این منظور ضروری است.
"عبدالله نامانلو" با اشاره به اینکه خانوارهای عشایری عمدتا وضعیت معیشتی ناگواری دارند گفت: برخی از آن ها زیر 100 راس دام دارند که با توجه به مشکلات و درآمد پایین و به علت افزایش هزینه ها نسبت به درآمد به مرور زمان مجبور به فروش دام خود هستند.
او خواستار توجه ویژه به این قشر شد و افزود: برخی از عشایر به علت نبود دام مجبور به زندگی با مشکلات فراوان در حاشیه شهرها شده اند.
وی گفت: به علت از بین رفتن مراتع و مشکلات زندگی کوچروی و کمبود نقدینگی عشایر مجبور شده اند به مرور برای گذران زندگی، دام های خود را به فروش برسانند که اکنون برخی از خانوارهای عشایر با کمبود دام مواجه هستند.
وی اظهار کرد: با توجه به وضعیت موجود حمایت های دولتی از عشایر باید بیشتر شود تا علاوه بر تامین امنیت روانی شاغلان این حرفه، انگیزه فعالیت برای سالیان آتی وجود داشته باشد.
یکی از فروشندگان خوراک دام گفت: نرخ علوفه دستی دام از جمله جو، کنسانتره، تفاله، کاه و یونجه افزایش یافته است.
"پیرصفر علیزاده" در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: هم اکنون قیمت هر کیلوگرم جو ‎ بیش از 12 هزار و 500 ریال و کنسانتره، تفاله و سبوس کیلویی یک هزار ریال و کاه هر کیلوگرمی شش هزار ریال است.
وی افزود: یونجه خشک (بیده) مورد مصرف دامداران نیز در این استان هر کیلوگرم 9 هزار و 500 ریال تا یک هزار ریال به فروش می رسد.
این فروشنده علوفه گفت: بیشتر قشر عشایر در سال جاری خوراک دام خود را به صورت دستی تامین کردند که این امر باعث شده آنان کمبود نقدینگی داشته باشند.
وی اظهار کرد: اکنون با افزایش قیمت ها نیز مواجه شده اند که این امر موجب نگرانی این قشر زحمتکش است.
وی گفت: هر گوسفند روزانه یک تا یک کیلو و 800 گرم علوفه دستی از جمله جو، کنسانتره نیاز دارد که با توجه به افزایش قیمت ها قشر دامدار هم اکنون نگران متضرر شدن خود است.

*ترک زندگی عشایری
مهاجرت به حاشیه شهرها یا سایر نقاط و روی آوردن به مشاغل کاذب از روی ناچاری به علت نداشتن تخصص، مهارت و منبع درآمد از دیگر پیامدهای خشکسالی بر جامعه عشایری استان است.
شیوع بیماری های دامی و انسانی به علت فقر تغذیه و کمبود آب و بهداشت نیز یکی دیگر از پیامدهای منفی خشکسالی بر جامعه عشایری استان است.
در جامعه عشایری به دلیل اینکه اقتصاد خانواده متکی بر دام بوده و دام نیز وابسته به مرتع می باشد، در مواقع خشکسالی به شدت آسیب پذیر هستند زیرا تمام سرمایه یک خانوار عشایر دام آن هاست.
در مواقع خشکسالی شاید یک کشاورز تنها محصول یک سالش را از دست دهد اما خانوار عشایر اگر دام هایشان را به ناچار بفروشند یا تلف گردند برای همیشه منبع درآمد و شغل خود را از دست می دهند و به همین دلیل توجه به نیازهای جامعه عشایری در مواقع خشکسالی از اولویت ویژه ای برخوردار است.
به علت خشکسالی بیشتر چشمه ها و منابع تامین آب عشایر خشک شده و خانوار های جامعه عشایر استان به شدت در معرض تهدید و عدم تامین آب قرار گرفته اند که توان تامین آب را هم ندارند.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی گفت: شرایط سخت بانکی برای ضمانت، مانع خرید قشر عشایر این استان برای طرح فروش مدت دار علوفه دولتی شده است.
"جلیل رمضانی" در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: با توجه به اثرات خشکسالی و کمبود علوفه در مراتع، وزرات جهاد کشاورزی برای کمک به تامین علوفه دستی به دامداران عشایری به صورت مدت دار علوفه مورد نیاز دام های عشایر را در چهار استان کشور تامین کرده است.
وی افزود: فروش علوفه دستی جو به قیمت هر کیلوگرم 9 هزار ریال در استان های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی و استان سمنان در حال اجرا است.
وی اظهار کرد: عشایر برای خرید این علوفه دستی به صورت مدت دار باید ضمنات های بانکی ارائه دهند یا به صورت نقدی خرید کنند.
هم اکنون قیمت جود در بازار این استان بیش از 12 هزار و 500 ریال به فروش می رسد.
وی گفت: با توجه به اینکه هم اکنون بیشتر عشایر این استان با کمبود نقدینگی مواجه هستند نمی توانند به صورت نقدی علوفه دستی مورد نیاز دام خود را تامین کنند.
وی افزود: اما بانک ها نیز در دادن ضمانت بانکی به این قشر سخت گیری می کنند که این امر موجب شده تا خانوار های عشایری نتوانند از تخفیف های این طرح استفاده کنند.
وی گفت: برای این استان بیش از 17 هزار تن جو به صورت فروش بلند مدت در نظر گرفته شده که خانوارهای عشایری این استان توانسته اند حدود چهار هزار تن را با ضمانت بانکی خریداری کنند.
وی افزود: شرکت های پشتیبانی تعاونی عشایری این استان نیز 12 هزار تن علوفه دستی جو را خریداری کرده اند که به صورت نقدی و غیرنقدی توزیع خواهند کرد.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی گفت: هم اکنون برای کمک به عشایر تلاش می شود تا از محل صندوق توسعه ملی تسهیلاتی را جذب شود تا در اختیار عشایر این استان قرار گیرد.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی نیز گفت: خشکسالی و فقر مراتع، عشایر این استان را مجبور به تغذیه دام خود با علوفه دستی کرده است.
وی افزود: خرید علوفه دستی از جمله جو، کنسانتره و سایر موارد برای قشر عشایر هزینه بالایی دربر دارد که این قشر را با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.
رمضانی گفت: برخی از خانوارهای عشایر قادر به خرید علوفه دستی برای دام های خود نیستند و این اداره کل نیز توان توزیع علوفه رایگان را ندارد.
رمضانی افزود: با توجه به افزایش باران در پاییز امسال نسبت به سال گذشته و پیش بینی ترسالی موجب سرسبزی مراتع و همچنین افزایش آب های سطحی از جمله رودخانه ها و چشمه ها خواهد شد.
وی اظهار کرد: پیش بینی می شود که در سال آینده میزان تولید گوشت قرمز مازاد برمصرف خانوارهای عشایری این استان افزایش یابد.
وی خواستار توجه جدی به قشر عشایر شد و افزود: دولت باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز کمک کند تا بخشی از هزینه های خرید علوفه عشایر این استان تامین شود تا آنان که از ناحیه خشکسالی زیان های زیادی دیده اند بتوانند دام های خود را نگه دارند.
وی گفت: برخی از خانوارهای عشایری این استان از بانک کشاورزی تسهیلات دریافت کرده اند و تا پایان سررسید نمی توانند از وام بهره مند شوند.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی گفت: خشکسالی و کمبود علوفه میزان تولید گوشت قرمز از سوی خانوارهای عشایری این استان را 23 درصد کاهش داده است.
رمضانی اظهار کرد: عشایر این استان سالانه هشت هزار و 500 تن گوشت قرمز مازاد برمصرف تولید و روانه بازار می کردند که در سال جاری با کاهش تولید گوشت روبه رو شدند.
وی افزود: کمبود بارش باران و خشکسالی چند سال اخیر مراتع این استان را ضعیف کرده که این امر باعث کاهش تولید علوفه و لاغری دام های عشایر شده است.
وی گفت: عشایر این استان بیش از 30 درصد کل گوشت قرمز تولید شده در خراسان شمالی را که حدود 26 هزار تن است، تولید می کنند.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی گفت: 100 میلیارد ریال اعتبار برای کمک به عشایر این استان برای خرید علوفه دستی برای دام های آنان مورد نیاز است.
رمضانی اظهار کرد: پدیده خشکسالی و کمبود بارندگی در سال جاری، تولید علوفه در مراتع را بشدت پایین آورده به نوعی که هم اکنون بیشتر دامداران عشایر مجبورند دام های خود را به صورت دستی سیر کنند.
وی کمبود علوفه در مراتع، گران بودن علوفه دستی، کمبود آب، کاهش قیمت گوشت قرمز و کمبود نقدینگی را از اساسی ترین مشکلات عشایر این استان عنوان کرد.
وی خواستار توجه جدی به قشر عشایر شد و افزود: دولت باید با اختصاص اعتبار مورد نیاز کمک کند تا بخشی از هزینه های خرید علوفه عشایر این استان تامین شود تا آنان که از ناحیه خشکسالی زیان های زیادی دیده اند بتوانند دام های خود را نگه دارند.
وی از تخصیص هفت میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار برای جبران خسارات خشکسالی به قشر عشایر این استان خبر داد و گفت: این میزان اعتبار جوابگوی نیاز قشر عشایر این استان نیست.
رمضانی اظهار کرد: این اعتبار از محل ماده 10 به منظور خرید علوفه برای دام عشایر و اجرای طرح آبرسانی به آنان منظور و مصوب شده است.
وی افزود: بخشی از این اعتبار در اختیار شرکت های تعاونی عشایر برای کمک به خرید علوفه قرار می گیرد و بخشی نیز برای آبرسانی به خانوارهای عشایری استان هزینه شد.
مدیرکل امور عشایر خراسان شمالی گفت: عشایر این استان برای اجرای طرح پرواربندی 23 میلیارد ریال تسهیلات دریافت کردند.
رمضانی اظهار کرد: با این تسهیلات 18 هزار راس بره از سوی عشایر پرواربندی و 540 کیلوگرم گوشت قرمز تولید شده است.
به گفته وی 356 خانوار عشایری از تسهیلات پرواربندی در قالب تسهیلات طرح توسعه کشاورزی استان خراسان شمالی استفاده کردند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: با توجه به اینکه خشکی و خشکسالی از ویژگیهای اجتناب ناپذیر و زیانبار اقلیمی کشور ما است به علت گستردگی فضای تحت پوشش و خسارت کوتاه مدت و دراز مدت آن، باید بیش از سایر حوادث طبیعی مورد توجه قرار گیرد.
"موسی صابری" افزود: تلاش در جهت برنامه ریزی دقیق و مدیریت به هنگام منابع آبی موجود گامی بلند در جهت کاهش اثرات خشکسالی خواهد بود.
وی گفت: در استان خراسان شمالی با توجه به اقلیم نیمه خشک و سرد، محدودیت های منابع رطوبتی و حاکمیت توده های هوایی خاص منطقه، نوسان های شدید بارندگی طی سال ، پراکنش نامناسب فصلی بارش و وجود دوره های خشکسالی، شرایط متغیری از نظر توان تولیدی منابع محیطی وابسته به شرایط اقلیمی ایجاد شده است.
وی افزود: خشکسالی و تر سالی پدیده هایی هستند که مکررا اتفاق می افتند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: کاهش باران و خشکسالی تولید علوفه در عرصه های منابع طبیعی این استان را کاهش داده است.
صابری اظهار کرد: سالانه در عرصه های منابع طبیعی این استان 130 هزار تن علوفه تولید می شود که با توجه به خشکسالی سالیان اخیر، امسال این رقم از 103 هزار تن تجاوز نکرد.
وی با تاکید بر ضرورت بهره برداری اصولی از سرمایه منابع طبیعی گفت: با توجه به خشکسالی و کمبود بارش باران باید روند مدیریت دامداری ها به سمت صنعتی و نیمه صنعتی شدن پیش رود.
وی با اشاره به اینکه چرای دام در مراتع این استان 50 درصد بیش تر از تحمل مراتع است، گفت: یک میلیون و 850 هزار هکتار عرصه منابع طبیعی ممیزی شده در استان داریم که در شرایط عادی تنها یک میلیون و 50 هزار راس دام مجاز به تعلیف در این سطح هستند.
صابری افزود: این در حالی است که در سال های خشکسالی ظرفیت مراتع برای پذیرش دام 15 درصد کاهش می یابد.
هم اکنون سه هزار و 500 خانوار عشایری با جمعیتی حدود 20 هزار نفر در قالب دو ایل و ‎38 طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در خراسان شمالی به سر می برند که با ‎ 700هزار راس دام خود در حال کوچروی هستند.
گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی دو میلیون و 33 هزار و 36 هکتار است که از این وسعت یک میلیون و 400 هزار هکتار مرتع، بیش از 183 هزار هکتار بیابان و 434 هزار و 550 هکتار جنگل است. ک/4
3007/6042



29/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن