واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: از دیپلماسی بهداشتی تا نبود نگاه علمی، در خوزستان تهران- ایرنا- «از دیپلماسی بهداشتی تا نبود نگاه علمی، درخوزستان» عنوان سرمقاله روزنامه «آفرینش» به قلم «حمیدرضا عسگری» است که در آن می خوانیم: روزگذشته وزیر بهداشت به همراه معاون اول رییس جمهوری عازم کشور عراق شدند تا ضمن پیگیری برنامه از پیش تعیین شده، در مورد مشکل ریزگردها و وضعیت نامناسبی که برای مردم خوزستان به وجود آمده با مسولان عراقی بحث و رایزنی کنند. مسلماً دادن وعده بهبود اوضاع در شرایط کنونی شدنی نیست و مردم فهیم خوزستان نیز از این مسئله باخبرند.
اما نگاه های خسته این مردم خون گرم کشورمان به اقدامات مسولان در راستای بهبود وضعیت ریزگردها در سال های آینده می باشد. چراکه این مشکل سال هاست که اهالی این خطه را آزار می دهد و به سبب عدم توجه لازم در به کارگیری از روش های کارشناسی در حوزه محیط زیست استان، امروز شاهد چنین وضعیت در جنوب و غرب کشور هستیم. گرد و غبار خوزستان یکشبه و یکساله به وجود نیامده که بتوان آن را خیلی سریع برطرف نمود!. هرچند که امروز وخامت اوضاع زندگی مردم در خوزستان به سوژه ای تبلیغاتی برای جناح های سیاسی تبدیل شده تا یکدیگر بی کفایت و مقصر جلوه دهند، اما واقعیت این است که کاهش 45 درصدی بارش ها در استان و خشکسالی پیش رونده در حوزه تالاب ها و رودها، ازجمله دلایل افزایش بروز گرد و غبار گردیده است.
ضمن اینکه بادها و ریزگردهایی که از کشور عراق به سمت کشورمان حرکت می کند وخامت اوضاع را شدیدتر می کند. اما چاره کار این است که به جای اینکه دنبال مقصر در وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط بگردیم، باید با کار علمی و جمع بندی مشخص بتوانیم راهکار مناسبی برای رفع این معضل پیدا کنیم و به شرایط مناسب برگردیم. باید اذعان داشت که در طی سال های گذشته مسوولان عراقی به سبب مشکلات داخلی و سیاسی که درگیر آن بوده اند، به هیچ وجه اهمیتی به کنترل ریزگردهای مناطق مرزی خود نداشته و ندارند.
هرچند که چشم امید بر دستاورد دیپلماسی بهداشتی مسوولان کشورمان داریم، اما باید در مورد بهبود وضعیت داخلی خود دست به کار شویم. مشکل فعلی با اقدامات کوتاه مدت ممکن است کاهش یابد، اما برطرف نخواهد شد و باید منتظر اوضاع بدتر از این نیز باشیم!. کاهش نزولات آسمانی، خشکسالی و کاهش ورودی آب سدها بخش عمده ای از عوامل ایجاد ریزگردها، می باشند که نیازمند برخورد کارشناسی و غیرسیاسی است.
باید با استفاده از مطالعات بین المللی و محققانی که به اکوسیستم کشورمان تسلط کافی دارند، بتوانیم در رفع این مشکل قدمی برداریم. باید قبول کرد که امروز خشکسالی بخشی از زندگی ما شده است، و باید متناسب با تغییرات آب و هوایی اقدامات مناسب را در دستور کار قرار داد. شاید عنوان برخی مسائل نمکی باشد بر روی خون دل مردم خوزستان، اما ایکاش آن زمان که درآمدهای کشور از 24 میلیارد دلار در سال به 110میلیارد دلار رسید، بخشی از آن تحت نظارت و مدیریت کارشناسان محیط زیست صرف پروژه های زیست محیطی می شد که از توان بخش خصوصی خارج است.
اگر در طی این سال ها روند کاشت پوشش های گیاهی و رسیدگی به حوزه آبی استان هایی همچون خوزستان به طور مستمر تحت نظارت کارشناسان محیط زیست قرار می گرفت، دیگر شاهد تنگ شدن نفس مردم در استان های مرزی نبودیم. امروز مناطقی چون حمیدیه، سوسنگرد، هویزه، طلاییه، جفیر کوشک و تالاب های هورالعظیم که در نقطه صفر مرزی قرار گرفته اند به سبب بی توجهی و عدم رسیدگی لازم و کارشناسی، بخش عمده ای از گردو خاک مربوط به این استان را به خود اختصاص داده اند و بادی که از سمت کشور عراق می وزد این مسئله را تشدید می کند.
ما در حالی که خود از رسیدگی به اوضاع وخیم محیط زیست در طی چند سال گذشته دست کشیده ایم، انتظار داریم کشوری همچون عراق که مردم و دولتش دغدغه زنده ماندن در میان جنگ با تروریست ها را دارند، به فکر ریزگردها و بیابان های مرزی خود باشند!!. سال هاست که انجمن ها و کارشناسان محیط زیست و آن دسته از رسانه ها که نان سیاست نمی خورند درمورد تهدیدات زیست محیطی هشدار می دهند، اما هیچ گوش شنوایی نبود که آنها را بشنود و امروزکه نفس مردم خوزستان تنگ شده، انتظار داریم یک سازمان یا یک شخص مسولیت اوضاع پیش آمده را به عهده بگیرند.
با تمام این اوصاف نباید ناامید شد و این اوضاع را با وقت کشی و هیاهوی سیاسی به حال خود رها کرد. خوزستان و سایر استان های کشور نیازمند نگاهی کارشناسی و کاربردی هستند تا از آسیب های زیست محیطی در امان بمانند. اگر روند آب وهوای کشور به سمت خشکسالی درحرکت است، ضروری است تا ابتدا با عوامل تشدید آن برخورد کرد و در قدم بعدی اقدامات پیش گیرانه در بروز پدیده های زیست محیطی را در دستورکار قرار داد.
منبع: آفرینش
اول**1368**
28/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]