واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ بهمن ۱۳۹۳ (۱۱:۳۵ق.ظ)
آهنگ رشد اقتصادي هند بر چين پيشي گرفت توليد ناخالص داخلي هند در سه ماهه آخر سال 2014 به اندازه 7،5 درصد بر چين با نمودار 7،3 درصد پيشي گرفت.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج , توليد ناخالص داخلي هند به نسبت ديگر کشورهاي در حال توسعه پيشرو است. در دهلي مي گويند که نمودار رشد، مسابقه زيبايي نيست. اولا، اقتصاد چين ابعاد بسيار بزرگتري به نسبت هند دارد. دوما، روش محاسبه توليد ناخالص داخلي تغيير کرده است.
صندوق بين المللي پول و بانک جهاني در ماه ژانوي پيش بيني کرده بودند که هند از نظر آهنگ رشد اقتصادي مي تواند از رقيب خود چين در سال 2016 پيشي بگيرد، علاوه بر اين رشد مذکور در بخش پولي، ساخت و ساز و خدمات تخصصي خواهد بود. و اين پيشگويي زودتر به تحقق پيوست.
ارزيابي صورت گرفته طي فصل دوم و سوم سال از عمليات پولي هند تا ماه مارس نشان داد که هند از چين جلو افتاد و قطعا رکود جهاني بر اين مساله تاثير گذار بوده است. توليد ناخالص داخلي چين در فصل اخر سال 2014 تا 7،3 درصد افزايش يافته که البته کمي از نمودارهاي هند عقب افتاده است. خبرگزاري رويترز مي گويد که انتظار مي رود در پايان سال مالي، اقتصاد هند نمودار 7،4درصدي را نشان دهد.
آيا هند مي تواند چين را تحت الشعاع قرار دهد و به ستاره اي جديد در دنياي در حال توسعه تبديل شود؟ براي اين نتيجه گيري کمي زود است. اولا، دفتر ارزيابي و آمار هند، مبناي سال مالي را براي ارزيابي و محاسبه توليد ناخالص داخلي تغيير داده است. پيشتر بازه زماني 2004/2005 بود و حال بازه زماني 2013/2014 را مد نظر قرار مي دهند. به هميي خاطر اهنگ رشد توليد ناخالص داخلي در جهت رشد نمودار بازنگري شد. دوما، وزارت آمار هند تمايلي ندارد اين رشد را به شکل رقابت با پکن تفسير کند. آشيش کومار مدير کل دفتر مرکزي آمار مي گويد: «ما در مسابقه زيبايي نيستيم. چيزي براي مقايسه نيست. اقتصاد چين چند برابر قوي تر از اقتصاد هند است».
به هر صورت، مجله وال استريت مي گويد که آمار جديد در دست نارندرا مودي نخست وزير کشور است که در بهار گذشته به حکومت رسيده و اقداماتي را براي بهبود شرايط سرمايه گذاري و تسهيل روند بروکراتيک در کار تجار اتخاذ کرده است. اين اقدامات امروز محصول داده اند. شرکت هاي هندي اعلام کرده اند که پروژه هاي سرمايه گذاري در فصل پاياني سال 2014 به ميزان 64 ميليارد دلار آغاز به کار کرده اند. اين بالاترين رقم در چهار سال گذاشته است.
پروفسور سرگي لونِف استاد دانشگاه ام گي مو وابسته به وزارت امور خارجه روسيه در گفتگو با روزنامه «نيزاويسيمايا گازتا» مي گويد که آمار منتشره در اين روزها تعجب برانگيز نيستند. «هريتيج فانديشن امريکا» تحليلي از تمام پيش بيني ها براي توسعه هند و چين انجام داده است. بر همين اساس مي توان يک پيش بيني نسبي انجام داد. اين بنياد امريکايي سه کاتگوري را تعيين کرده: بخش کارکنان علمي، بخش تجارت و سازمان هاي بين المللي اقتصادي. ظاهرا بخش تجارت و اقتصاد نتيجه يکساني را نشان داده اند. اين دو کاتگوري از نظر تحليل گران تا سال 2030، آهنگ رشد هند و چين را عملا يکسان نشان مي دهد. در بخش کارکنان علمي مي توان گفت که پيشرفت هند با شک و ترديد روبروست.
طبق ارزيابي هاي صندوق بين المللي پول، چين از نظر برابري قدرت خريد در ماه اکتبر مقام اول دنيا را به خود اختصاص داد. اما هند، طبق پيش بيني هاي غرب، تا اواسط قرن از امريکا پيشي مي گيرد و به مقام دوم دنيا مي رسد. کارشناسان مي گويند که امار مربوط به توليد ناخالص داخلي خيلي راحت محاسبه مي شوند. کافي است که آمار رسمي را برداشته و خلي راحت در نرخ رسمي ارز داخلي ضرب کرده و حجم اقتصادي را بر اساس دلار محاسبه کنيم. اين روش کاملا نادرست است. بايد محاسبات را خيلي پيچيده تر انجام داد و برابري قدرت خريد را در نظر گرفت. بر اساس نمودار سال 2011، هند سومين قدرت جهاني است و از ژاپن هم جلوتر رفته.
رشد هند در سه سال گذشته کند شده است. مانموهن سينگ نخست وزير سابق هند در سال 2009 گفت که تا سال 2025 آهنگ متوسط رشد هند 9% در سال خواهد بود. به اين ترتيب، امار مشاهده شده در سه سال گذشته، احيا شد.
آهنگ رشد تا حدي نيز به عملکرد دولت بستگي دارد. مودي خيلي تلاش کرد تا فضاي سرمايه گذاري و تجارت را در کشور بهبود بخشد. اما مهمترين زيرساخت ها براي تسريع اين رشد قبلا ايجاد شده اند. لونف مي گويد: به اعتقاد بسياري از تحليلگران، هند دو برتري نسبت به چين دارد: سيستم سياسي و فاکتور جمعيتي. ساختار سياسي هند به غرب نزديک تر است. تا سال 2030 ميلادي هند به پرجمعيت ترين کشور دنيا تبديل مي شود. متوسط سن ده سال هند از چين پايين تر است، اما متوسط سن 20 سال از آلمان و ژاپن بيشتر است. پس نيروي کار بيشتري خواهد داشت. البته، مساله اينجاست که اين نيروهاي کار تا چه اندازه متخصص باشند. تعداد متخصصين در هند بسيار زياد است. لازم به ذکر است که زيرساخت ها در هند به طور فوق العاده اي در حال توسعه هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]