واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مبارزه زنان ژاپنی برای داشتن شغل و خانواده تهران - ایرنا - یک نشریه ژاپنی روز شنبه نوشت: گروهی از زنان ژاپنی نهاد غیردولتی حمایت از زنان را با هدف ایجاد توازن میان محیط کار و وظایف مادری تاسیس کردند.
«مجله دیپلمات» نوشت که این نهاد غیردولتی، «شبکه ماتاهارا» نام گرفت و تلاش دارد توازنی میان محیط کار و وظایف مادری را ایجاد کند.
این نشریه ژاپنی نوشت: نقش کمرنگ زنان به عنوان نیمی از جمعیت کشور در اقتصاد جامعه، یکی از دلایل ضعف ژاپن در سال های اخیر برای ادامه رشد اقتصادی بوده است.
«َشینزو آبه» نخست وزیر ژاپن در آغاز دوره ریاستش، قول داد که برای پر کردن این ضعف، طرح موسوم به «آبه نامیکس» را اجرا کند. در این طرح، زنان به اشتغال و حضور در جامعه تشویق می شوند.
با این حال، نبودِ حمایت از مادرانِ کارمند، می تواند چشم انداز این طرح را تیره کند. واقعیت این است که امروز، 70 درصد از زنان کارمند ژاپنی، پس از نخستین بارداری از ادامه اشتغال کناره گیری می کند.
دشواری های کار همزمان با اشتغال به اندازه ای است که ژاپنی ها برایش واژه ای نیز اختراع کردند. واژه ای که ژاپنی ها برای این پدیده به کار می برند «ماتاهارا» است که در واقع شکل فشرده شده و ژاپنی شده عبارت «Maternity Harassment» به معنی «آزار مادرانه» در انگلیسی است.
اتحادیه بازرگانان ژاپن در این رابطه در سال های 2013 و 2014 میلادی نظرسنجی هایی انجام داده است. بر اساس یافته های این نظرسنجی، در سال 2013 فقط 20.5 درصد از زنان ژاپنی، اصطلاح «ماتاهارا» را شنیده بودند، اما یکسال بعد، همین آمار به 62.3 درصد افزایش یافت.
«سایاکا اوکاسابه» یکی از قربانیان آزار مادرانه است که تجربه هایش را با رسانه های ژاپنی در میان گذاشت. وی که معتقد است به دلیل کار فراوان شبانه روزی، فرزنش را سقط کرده است، می گوید: پس از از دست دادن فرزندش، به محل کار بازگشت تا با مدیرش برای کاهش فشار کار رایزنی کند. اما به او گفته شد که فعلا تا دو - سه سال بچه دار نشود و حتی مدیر مستقیم او به وی گفت که «بچه نیاوردن، کسی را نکشته است».
زمانی که «اوکاسابه» برای بار دوم باردار شد، به دستور پزشک، مرخصی بارداری گرفت تا فشار کار خطری متوجه فرزندش نکند. اما پس از مدتی، مدیران شرکت از او خواستند که استعفا دهد، زیرا حضور نداشتن وی در محل کارش، آسیب های فراوانی به شرکت می زند.
«سایاکا اوکاسابه» از گفت و گوی آخرش با مدیران شرکت نسخه ای را ضبط کرد و پس از اخراج از شرکت، علیه مدیران سابق خود دادخواستی نوشت و به دادگاه برد. پرونده البته به تفاهمی محرمانه میان «اوکاسابه» و شرکت سابقش منجر شد. پس از آن بود که «اوکاسابه» بنیاد «شبکه ماتاهارا» را تاسیس کرد تا به همه قربانیان آزار مادرانه کمک کند.
یکی از پیروزی های اخیر شبکه «ماتاهارا» مربوط به پرونده خانمی بود که پس از پایان مرخصی بارداری، از پست سازمانی سابق خود کنار گذاشته شد. دادگاه هیروشیما دادخواست این زن را رد کرد، اما همین دادخواست با کمک شبکه «ماتاهارا» به دیوان عالی ژاپن ارجاع و این زن پیروز این دعوا شد.
مجله دیپلمات به نقل از «اوکاسابه» نوشت: نسل ما می تواند پا به پای مردان کار کند، چون زنان نسل گذشته، برای چنین روزی مبارزه کردند. اکنون نوبت ما است تا مشعل را به نسل آینده بدهیم و به آنان کمک کنیم که همزمان بتوانند هم شغل آبرومندانه ای داشته باشند و هم به وظایف مادری و خانوادگی خود اهمیت دهند.
آساق**9163**1545
25/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]