واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اوکراین؛ در برزخ آتش بس و تشدید درگیری ها تهران-ایرنا- با آنکه سران کی یف و نمایندگان جدایی طلبان در مذاکرات شامگاه پنج شنبه گذشته برای رسیدن به آتش بس توافق کردند، درگیری ها در شرق اوکراین از دیروز ( جمعه)تشدید شده است.
مذاکرات 16 ساعته دولت اوکراین با جدایی طلبان طرفدار روسیه در "مینسک " پایتخت بلاروس با حضور سران فرانسه، آلمان و روسیه به اعلام توافق آتش بس و امضای توافقنامه 13 ماده ای مینسک برای حل و فصل مناقشه شرق اوکراین منجر شد.
براساس یکی از بندهای این توافقنامه، آتش بس از ساعت 12 روز 15 ماه فوریه (روز یکشنبه) میان طرف های مناقشه در شرق اوکراین برقرار می شود، همچنین طرفین باید نیروها و تسلیحات سنگین خود را تا آن زمان از مناطق درگیر خارج کنند.
در حالی که "پترو پوروشنکو" رییس جمهوری اوکراین توافق مینسک را اقدامی مهم به سوی حل و فصل مناقشه در شرق کشور خواند و "آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان توافق با آتش بس را آغازی خوب اعلام کرد؛ لحظاتی پس از امضای آن رهبر جنبش ملی گرای افراطی "جناح راست" اوکراین در بیانیه ای در صفحه خود در شبکه اجتماعی فیس بوک نوشت این جنبش توافقنامه مینسک را نمی پذیرد و اعضای این جنبش در جبهه های جنگ به نبرد با شورشیان ادامه خواهند داد.
در همین حال درگیری ها بین نیروهای جدایی طلب طرفدار روسیه و ارتش کی یف حوالی شهرهای "دبالتسفه"، "دونتسک" و "هورلیوکا" شرق اوکراین تشدید شد. به گفته فرماندهان جدایی طلبان دست کم شش نفر در آتش خمپاره در شهر دونتسک و شهر هورلیوکا کشته شده اند. جدایی طلبان نیروهای دولت را به پرتاب خمپاره متهم کرده اند.
"آندری لیسنکو" سخنگوی ارتش اوکراین گفت که 11 سرباز کشته و 40 نفر در 24 ساعت گذشته زخمی شده اند.
همچنین درگیری ها حوالی شهر دبالتسفه مهم ترین محور مواصلاتی بین دو شهر مهم دونتسک و لوهانسک افزایش یافت.
لیسنکو افزود، جدایی طلبان مواضع و اردوگاه های نیروهای ارتش اوکراین را در حوالی شهر دبالتسفه به شدت زیر باران خمپاره، راکت و گلوله قرار داده اند. اما سربازان دولتی همچنان مواضع خود را حفظ می کنند.
آمریکا و اروپا تهدید کرده اند اگر توافق آتش بس مینسک برقرار نشود، مسکو باید منتظر تحریم های بیشتر باشد.
هنوز معلوم نیست چه کسی مسوول حملات خمپاره ای روز گذشته بوده است، اما ارتش اوکراین و جدایی طلبان طرفدار روسیه در شهر شرقی دونتسک و لوهانسک یکدیگر را به هدف قراردادن مناطق مسکونی متهم می کنند.
در پی این درگیری ها ،پوروشنکو هشدار داد توافق آتش بس برای پایان دادن به درگیری ها در شرق این کشور در معرض خطر است. وی همچنین روسیه را به افزایش اقدامات جنگ طلبانه اش به رغم رسیدن به توافق صلح در مینسک متهم کرد.
در همین حال آمریکا نیز از گزارش های مرتبط با ارسال تسلیحات سنگین به اوکراین از داخل مرز روسیه ابراز نگرانی کرد. بیش از ده ها غیرنظامی نیز در درگیری های روز جمعه کشته شده اند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک روز یکشنبه نشستی اضطراری برای بررسی روند اجرای آتش بس در اوکراین برگزار خواهد کرد.
"پترو میخد" معاون وزیر دفاع اوکراین گفت، جدایی طلبان می خواستند پرچم خود را در کشور "دبالتسفه" و شهر بندری مهم "ماریوپل" پیش از نیمه شب گذشته به اهتزاز در آورند. اوکراین انتظار دارد درگیری ها تشدید شود و همه اقدامات لازم را برای پاسخ به این امر اتخاذ کرده است.
پوروشنکو نیز گفت بعد از دستاورد مذاکرات مینسک، ادامه درگیری ها به معنای کشته شدن غیرنظامیان نیست بلکه به معنای تضعیف توافق های مینسک است.
کی یف و جدایی طلبان مواضع نظامی خود را در مناطق شرقی این کشور پراکنده اند و هر یک از طرفین دیگری را به کشتار غیرنظامیان متهم می کند.
افزون بر این گروه هفت متشکل از هفت کشور صنعتی جهان نیز روز گذشته با صدور بیانیه ای از همه طرف ها خواست از اقدامات جنگ طلبانه در روزهای آتی بپرهیزند که آغاز و برقراری آتش بس را تضعیف می کند. بر اساس این بیانیه کشورهای یادشده آماده اتخاذ تدابیر لازم علیه ناقضان توافق مینسک هستند.
این در حالی است که اختلاف نظرها در خارج از جبهه درگیری نیز ادامه دارد و طرفین بر سر این که آیا عفو شامل حال جدایی طلبان می شود یا اینکه آزادی خلبان اوکراینی در دست روسیه نیز جزئی از آتش بس خواهد بود یا نه، مذاکره می کنند.
"دیمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین گفت، مسکو انتظار دارد همه موارد توافق آتش بس اجرا شود؛ اما روسیه وعده ای برای آزادی "نادژدا ساوچنکو" خلبان اوکراینی نداده است. پرونده وی در دادگاه روسیه باید بررسی و تصمیم گیری شود.
اوکراین گفت به عفو همه جدایی طلبان رضایت نمی دهد که این اظهارات با واکنش شدید فرماندهان جدایی طلبان روبرو شد.
اوکراین از زمان برکناری "ویکتور یانوکوویچ" رییس جمهوری پیشین این کشور در بهمن 92 به دلیل خودداری از امضای توافق تجاری با اتحادیه اروپا و روی کار آمدن دولت جدید در کی یف به صحنه درگیری بین نیروهای دولتی و جدایی طلبان طرفدار روسیه بدل شد.
دولت اوکراین در 15 آوریل گذشته (26 فروردین) عملیات ضد تروریستی را با هدف سرکوب ناآرامی های شرق اوکراین آغاز کرد؛ حملاتی که بر اساس گزارش سازمان ملل از آن زمان تاکنون، دست کم 5 هزار و 486 نفر کشته و تقریبا 13 هزار نفر زخمی بر جای گذاشته است.
اروپام**9157 **1561**5981
25/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]