واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چگونه از گذشته خلاص شویم؟
بسیاری از ما در گذشته شناوریم و خاطرات در بزنگاههایی به سراغمان میآیند. از به یادآمدن خاطرات خوب که بگذریم، یادآوری خاطرات و گذشتهای که آزارمان میدهد، اگر ادامه پیدا کند میتواند بدل به تهدیدی برای سلامت روان ما شود. محققان دریافتهاند آن دسته از خاطراتی که میخواهیم از بین ببریم، سختتر از ذهن پاک میشوند. همچنین افراد نمیتوانند رویدادهای احساسی گذشته را بهراحتی رویدادهای مادی یا ذهنی از بین ببرند.
آفتاب: به گفته روانشناسان، کسی که در گذشته زندگی کند به افسردگی و کسی که در آینده زندگی کند به اضطراب مبتلا میگردد. در نتیجه زندگی در حال چیزی است که هر فرد برای سلامتی و آرامش روانی باید آن را تمرین کند. افکار و خاطرات مربوط به گذشته به دو صورت به ذهن ما متبادر میشوند؛ آندسته از افکار که خودمان در تداومش نقش داشتیم و دسته دیگر که خارج از اراده ما بودهاند.
برای فراموش کردن گذشته میتوان اقداماتی انجام داد. این اقدامات عموما مرتبط با ذهن و تمریناتی در راستای تقویت قدرت تفکر و تمرکز ما بر زمان حال هستند. پیش از این اقدامات باید به نکتهای اشاره کرد و آن اینکه همه کاری که از شما در گذشته برمیآمد، انجام دادهاید و اگر باز هم به آن زمان برگردید نمیتوانید چیزی را تغییر دهید. بنابراین بازگشت به گذشته یک تلاش بیهوده است.
به گزارش فرارو، حال برخی از مواردی که به فراموششدن گذشته ما کمک میکنند را میخوانیم.
گذشته را دور کنید!
بنویسید و بِکِشید: یک کاغذ بردارید و افکار و خاطرات گذشته را بنویسید. سعی کنید تمام جزئیات را به یاد آورید و بار دیگر با نوشتن آنها را با خودتان در میان بگذارید. این کار اندکی از فشار خاطرات و گذشته بر شما خواهد کاست. علاوه بر این میتوانید از نقاشی کمک بگیرید. مهم نیست نقاشیاتان خوب است یا بد، مهم این است که ذهن و بخشی از بدنتان را درگیر مرور خاطرات کنید که به فراموشی آنها کمک خواهد کرد.
حرف بزنید: گاهی به اشتباه فکر میکنیم سخن گفتن درباره گذشته، حال ما را بدتر خواهد کرد. اما هرگز چنین نیست. اگر فرد معتمدی در اطرافتان دارید که اتفاقا در خاطرات گذشته شما نقشی دارید، بنشینید و با او آن لحظهها را مرور کنید. این کار نیز سبب آرامش و سبکی شما خواهد شد و همچنین موجب میشود شما با گذشتهاتان کنار بیایید.
گذشته شما محترم است: هیچگاه گذشتهتان را سرزنش نکنید. گذشته شما هرچه باشد باید با احترام دربارهاش بیاندیشید. هرچه با گذشتهاتان با بیاحترامی بیشتری رفتار کنید، افکاری منفی ناشی از آن بیشتر به شما حملهور خواهند شد!
اشتباهات را بپذیرید: اشتباهات گذشتهاتان را گردن بگیرید، البته نه آنطور که احساس گناه به شما دست دهد. سعی نکنید برای خاطرات منفی گذشته بهدنبال مقصر بگردید، چرا که اینکار شما را در یک چرخه بیهوده در دام افکار و گذشته نگه خواهد داشت.
معذرت بخواهید: اگر تاکنون اینکار را نکردهاید، حالا وقت آن است. غرور را کنار بگذارید! پیش از هرکس از خودتان معذرت بخواهید و سپس از دیگرانی که در آن گذشته سهیم بودهاند. معذرتخواهی یکی از روشهای کاهش فشار ناشی از خاطرات بد گذشته است.
واقعیت را بپذیرید: قبول کنید که آن اتفاق افتاده است؛ هرچند بد و تلخ. واقعیت آنچیزی بوده که رخ داده است و شما اگر دربرابر کنارآمدن با آن مقاومت کنید، تنها موجب رنجش خودتان خواهید شد. "چیزی تغییر نخواهد کرد حتی اگر به گذشته برگردید." با این جمله مدام به خودتان نهیب بزنید.
ابنالوقت باشید: ادبیات ما به زندگی کردن در لحظه و دریافتن زمان حال بسیار تاکید کرده است. شاید جالب باشد که این اشعار را پیدا کنید و بخوانید، چرا که خود اینکار میتواند تمرینی برای در حال زندگی کردن باشد. اگر لحظه حال را بپذیرید؛ "حال" شما را از گذشته رها خواهد کرد.
تجربه های جدید را دریابید: دنیای جدید را به زندگیتان بیاورید. نیازی به کار خارق العادهای نیست. اگر نمیتوانید کار جدیدی را آغاز کنید، از یک مسیر جدید شروع کنید؛ پیادهروی کنید. روابط دوستانهاتان را بیشتر کنید. بنویسید. آشپزی کنید. کارهایی را انجام دهید که قبلا هیچگاه به سراغش نرفتهاید. این کار فضای ذهنی شما را تغییر خواهد داد.
یوگا کار کنید: یوگا ورزش ذهن است. اگر ورزشهای بدنی روی شما تاثیر خاصی نذاشته است، این ورزش را امتحان کنید. حتی اگر نتایج خوبی از آن نگرفتید، دست کم یک کار جدید کردهاید. میتوانید از سیدیهای آموزشی یوگا و یا فیلمهای آن در اینترنت نیز استفاده کنید. یوگا تسلط بر روی مغز و افکار شما را تقویت میکند.
آثار مادی گذشته را محو کنید: ممکن است حتی یک کتاب که از گذشته با شما مانده، شما را به سمت روزهایی پرتاپ کند که یادآوری اش افسردهکننده است. شجاعانه همه وسایل مادی مربوط به آن دوران، از کوچکترین چیزها گرفته تا بزرگترین آنها، را دست کم برای مدتی از جلو دید و لمستان دور کنید.
تمرین تایم تیبل پارادوکسیکال را انجام دهید: این تمرین با نشخوار فکری مقابله خواهد کرد. در این روش شما زمان مشخصی را برای فکر کردن به گذشته اختصاص میدهید و در زمانهای دیگر اجازه وارد شدن افکار به ذهنتان را نمیدهید. مثلا هر روز صبح از ساعت 10 الی 11 به گذشته فکر کنید. پس از آن زمان با آن با قاطعیت مبارزه کنید و بگویید روز بعد در همان ساعت به آن افکار اجازه میدهید دوباره وارد ذهن شما شوند.
تمرین خود هیپنوتیزم را انجام دهید: یک نقاشی که دمدستتان است انتخاب کنید، آن را جلوی خود بگذارید و شروع به نوشتن جزئیات آن بکنید؛ تا جای ممکن جزئیات را شرح دهید. میتوان از توصیف یک شمع روشن نیز استفاده کرد. این تمرین را نیز روزانه نیم الی یکساعت انجام دهید تا کنترل فکرتان را در دست بگیرید.
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]