واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سفر وزیر امور خارجه چین به پاکستان، پاسخی به آمریکا و هند پکن - ایرنا - وزیر امور خارجه چین امروز ÷نجشنبه، وارد پاکستان شد تا ضمن دادن پاسخی مناسب به سفر دو هفته گذشته باراک اوباما به هند، زمینه های سفر به تاخیر افتاده «شی جین پینگ» رئیس جمهوری این کشور را به اسلام آباد فراهم سازد.
قرار بود «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین اواخر شهریور ماه گذشته سفری تاریخی به اسلام آباد انجام دهد و قراردادهای زیادی آماده شده بود تا در این سفر بین دو کشور امضا شود، اما ادامه تحصن های ضددولتی در پایتخت پاکستان موجب شد که این سفر به زمان دیگری موکول شود.
یکی از اهداف مهم سفر رئیس جمهوری چین به هند، همراهی دو کشور در مقابل سیاست های توسعه طلبانه آمریکا در قاره آسیا بویژه در کشور هند و اختلافات سرزمینی پکن و اسلام آباد با دهلی نو ارزیابی می شود.
سفر رئیس جمهوری چین به پاکستان همچنین می تواند حاوی پیام دیگری نیز باشد. اوباما کمتر از دو هفته پیش به هند سفر کرد تا نشان دهد، آماده مقابله در همه زمینه ها با چین مدعی است. چینی که خوب مسلح شده و اقتدارگرا است؛ کشوری که در حال تغییر دادن توازن قوا در آسیا بوده و در تداوم این راه همچنان به پیش می تازد.
پاکستان در نظر دارد به گونه ای برای زمان میزبانی رییس جمهوری چین برنامه ریزی کند که این سفر همزمان با روز 23 مارس (سوم فروردین 94) مصادف با سالروز پایه گذاری تاسیس جمهوری پاکستان باشد.
پاکستان تصمیم گرفته است تا بعد از هفت سال، دوباره در این روز رژه نیروهای مسلح را برگزار کند و رییس جمهوری چین نیز میهمان ویژه این مراسم خواهد بود.
این اقدام پاکستان و برنامه حضور رییس جمهوری چین در مراسم رژه نظامی روز جمهوری پاکستان، در واقع پاسخی به حضور باراک اوباما در مراسم رژه روز استقلال هند محسوب می شود و برای دولت های دهلی نو و واشنگتن پیام هایی خواهد داشت.
از سوی دیگر، همکاری نزدیک چین و پاکستان می تواند تداعی کننده این نکته باشد که دو کشور با گسترش همکاریهای خود می توانند آرام آرام زمینه های حذف آمریکا از صحنه افغانستان را فراهم سازند.
تحقق این مهم زمانی به واقعیت نزدیکتر می شود که پیشتر چین و پاکستان به همراه روسیه در تلاش برای تشکیل یک بلوک اقتصادی در کنار بلوک واحد امنیتی بودند تا از این طریق بتوانند حذف فیزیکی آمریکا از صحنه افغانستان را به مرور زمان فراهم سازند.
«چانگ وان چوان» وزیر دفاع چین آبان ماه گذشته هنگام سفر «سرگئی شویگو» همتای روس خود به پکن، رسما اعلام کرد که چین نگران اقدامات و تصمیم های آمریکا برای افزایش حضور نظامی و سیاسی و در منطقه آسیا و اقیانوسیه است.
چین و پاکستان همواره بر این نکته تاکید داشته و دارند که به دنبال افزایش ثبات و امنیت در منطقه بویژه افغانستان هستند و سفر رئیس جمهور چین به اسلام آباد می تواند تاکیدی بر این موضوع باشد.
ضمن آنکه نباید از یاد برد که هم پکن و هم اسلام آباد با روی کار آمدن حکومت وحدت ملی در افغانستان تلاش های زیادی را در برقراری روابط و نزدیکتر کردن خود به این کشور داشتند که سفر «اشرف غنی احمد زی» رئیس جمهور افغانستان در آبان ماه سالجاری به چین به خوبی بیانگر این موضوع است.
سفر «شی جین پینگ» به اسلام آباد فایده دیگری هم برای پاکستان دارد. پاکستان به خوبی می داند که نزدیکی چینی و هندوستان مساوی است با نادیده گرفتن پتانسیل های این کشور در منطقه. همین موضوع و البته دغدغه های مقامات پاکستان در خصوص افزایش نفوذ سیاسی و فرهنگی خود در افغانستان و نیز تمایل چین برای بدست گرفتن بازار این کشور سبب شده است تا دور جدید همکاری های پاکستان و چین با یکدیگر آغاز شود و سفر عالیترین مقام چینی به اسلام آباد می تواند شروع مناسبی برای این مهم محسوب گردد.
هر چند اختلاف محدودی میان مقامات پکن و اسلام آباد بر سر حضور نظامیان آمریکا در افغانستان وجود دارد اما طرفین اعتقاد دارند در صورت افزایش همکاری ها می توانند به حذف حضور فیزیکی آمریکایی ها در افغانستان کمک کنند.
از سوی دیگر چین نیز علاقه زیادی به حضور آمریکا در منطقه ندارد. این کشور حتی راضی است که حل مسائل مهم قاره آسیا بخصوص موضوع افغانستان با همکاری کشورهایی همچون پاکستان حل و فصل شود تا اینکه کشورهایی همچون آمریکا بخواهند در این زمینه ورود کنند.
به باور کارشناسان، همکاری پاکستان و چین بیش از زوایای اقتصادی دارای ابعاد نظامی و امنیتی نیز هست. به این معنی که حضور همزمان آمریکا در افغانستان، دریای چین و بند گوادر در بلوچستان باعث شده تا دو کشور یک تهدید مشترک را در مواجهه با آمریکا به خصوص مخالفت های بلوچ ها در مورد گوادر احساس کنند.
از سوی دیگر در میان کشورهای حاضر در پیمان شانگهای، چین بزرگ ترین قدرت اقتصادی محسوب می شود که با رشد خوب شاخص و سرمایه گذاری خارجی توانسته به عنوان موتور اقتصادی مناسب عمل کند. پاکستان در طول چند سال گذشته همواره با نوسانات اقتصادی فزاینده ای روبرو بود و همکاری این کشور با چین می تواند تا حدودی از اثرات رکود اقتصادی در این کشور بکاهد.
اهمیت همکاری پاکستان و چین از زوایای دیگری نیز قابل تامل است. چنانچه دو کشور بتوانند همکاری های امنیتی خود را تقویت کنند می توانند مسیر امنی را در طول جاده ابریشم بویژه در نقاطی که این جاده از افغانستان می گذرد، ایجاد کنند، هدفی که چین همواره به دنبال تحقق آن است و در برنامه ریزی های بلندمدت خود در خصوص احیای جاده ابریشم همواره به آن تاکید داشته است.
بدین ترتیب سفیر دو روزه «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین به پاکستان علاوه بر تاکید مجدد بر گسترش مناسبات و بررسی راههای توسعه آن میان دو کشور، حامل پیام های روشنی به آمریکا و هند است و اینکه دو کشور قرار است از این پس نقش مهمتری در تنش های ژئوپلتیکی بویژه در قاره آسیا داشته باشند.
آساق*2*1597**1479
23/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]