واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نيم سال دوم تحصيلي در دانشگاه ؟ كوتاه و بيكيفيت
فرهنگ و هنر
پرستو قادري: كم بودن ساعات آموزشي در نيم سال دوم هر سال تحصيلي در دانشگاهها به عنوان مهمترين دليل بيكيفيت بودن اين ترم تحصيلي نزد جامعه دانشگاهي شناخته ميشود اما امسال به دليل تعطيلات فراوان ناشي از بارش برف در زمستان گذشته وضعيت حادتر است.
نيم سال دوم هر سال تحصيلي دانشگاهي به طور معمول از اواخر بهمن آغاز مي شود و تا اوايل تير سال بعد ادامه دارد اما در سال جاري تحصيلي، ترم كنوني به مراتب كوتاهتر از گذشته است زيرا بارش سنگين برف موجب شد امتحانات دانشگاهها به مدت دو هفته به تعويق افتد.
در چنين شرايطي، ضرورت اعلام نتايج امتحانات و وضعيت ثبت نام دانشجويان عملا باعث شد دانشگاه، نيمسال تحصيلي خود را اسفندماه آغاز كند اما هنوز كلاسها به خوبي داير نشده و كتابها بازنشده بود كه تعطيلات طولاني نوروزي به سنت هر ساله از راه رسيد و پس از آن مناسبتهاي مختلف، زمينه تعطيل شدن كلاسها را تا اواخر فروردين ماه فراهم كرد.
به اين تعطيلات، بايد تعطيل شدن كلاسها به وسيله دانشجويان غير بومي هر دانشگاه ،از چند روزپيش و پس از هر دوره تعطيلي به بهانه نبود وسيله اياب و ذهاب براي رفت و برگشت از شهرهايشان و نيز، تعطيل شدن كلاسها به مناسبتهاي غير تقويمي را كه به طور معمول در دانشگاهها به دليل برپايي ميزگردها، سمينارها و نشستها ي گوناگون رخ ميدهد، افزود.
اگر بپذيريم كلاسهاي ترم دوم دانشگاه عملا از اواخر فروردين ماه قوام يافته ، به روشني در خواهيم يافت كه نيمسال يادشده اكنون آخرين روزهاي خود را مي گذراند زيرا ۵روز تعطيلات تقويمي به مناسبتهاي ملي و مذهبي همچون سالگرد قيام ۱۵خرداد و رحلت امام خميني (ره) در راه است و پس از آن نيز مشخص نيست كلاسي برگزار شود.
در برخي از دانشگاهها بعد از ۱۵خرداد به منظور فرجه تحصيلي ، كلاس ها برگزار نميشود و حتي اگر چنين شود، بسياري از دانشجويان با هدف آمادگي براي امتحانات كه اواخر خرداد آغاز ميشود، با تعطيل كردن كلاسها به پيشواز آن ميروند.
با اين حساب، دانشجويان دانشگاه ها، مجموعه واحدهاي دانشگاهي در ترم بهار را به طور متوسط طي ۸هفته ميگذرانند و اين وضعيت، در مورد امسال باز هم كمتر است، در حالي كه متوسط هفتههاي آموزشي در نيم سال اول هر سال تحصيلي ۱۲تا ۱۳هفته است.
در ميان همه اين كمبودهاي زماني، برخي از دانشكدهها امسال به دلايلي خاص همچون حوزه امتحاني بودن براي آزمونهاي مختلف نظير كارشناسي ارشد، ورودي بانكها ، آزمون مشاوران قضايي و ... تعطيليهاي اجباري نيز داشتهاند و موجب شدهاند تا اندك فرصتهاي باقيمانده براي برگزاري كلاسها نيز از دانشجويان دريغ شود.
موضوع خلاء آموزشي در نيم سال دوم هر سال تحصيلي اگرچه مساله تازه اي نيست اما به نظر ميرسد تشديد آن در سال جاري، بايد يك زنگ هشدار جدي را براي جامعه دانشگاهي و مسئولان آموزش عالي كشور به صدا درآورده باشد.
اما به راستي راه حل چيست؟
كوتاه كردن تعطيلات نوروزي ، يكي از راهكارهايي است كه از مدتي پيش مورد توجه مسئولان و تصميم گيران قوه مقننه قرار گرفته است. اگرچه اين طرح همواره با مخالفتها و موافقتهايي در ابعاد سياسي و اجتماعي مواجه بوده اما فوايد كوتاه شدن تعطيلات نوروزي بيش از همه به نفع جامعه دانشگاهي كشور است. وقفه دو هفتهاي در روند تحصيل دانشجويان ،آن هم در شرايطي كه هنوز ترم تحصيلي در روزهاي آغازين است ، منابع برخي از دروس تعيين نشده و زمان ارائه كنفرانسها و مقالات دانشجويي معلوم نشده است ، حاصلي جز اتلاف وقت ندارد.
شتاب استادان و دانشجويان بعد از تعطيلات نوروزي براي جبران فرصت از دست رفته نيز چندان فايدهاي ندارد .به طور معمول در دوره كوتاه پس از تعطيلات تا پايان ترم يا زمان كافي براي ارائه همه سر فصلها وجود ندارد يا تعداد جلسات براي دانشجويان به منظور ارائه تحقيقات و سمينارهاي دانشجويي كافي نيست. اين خلاء بيشتر در دوره كارشناسي ارشد و دكتري به چشم مي خورد، چرا كه اين دورهها به طور عمده ، پژوهش و تحقيق محور برگزار مي شود و دانشجويان براي انجام هر پروژه تحقيقي نياز به زماني حداقل چند هفتهاي دارند.
راهكار دوم ميتواند وضع قانون ممنوعيت برپايي هر گونه ميزگرد، سمينار يا نشست در ساعات درسي كلاسهاي دانشگاه باشد. ممنوعيت حوزه امتحاني براي آزمونهاي سراسري يا ديگر رخدادها نظير تعيين حوزه راي در روزهاي غير تعطيل در محيطهاي دانشگاهي نيز يكي ديگر از راهكارها است.
راهكارهاي مناسب ديگري را هم شايد بتوان جست، به گونهاي كه نتيجه آن اين باشد كه كلاسهاي هيچ درسي در هر نيمسال تحصيلي به هيچ عنوان نبايد از حد استاندارد آن كاهش يابد و موسسات آموزش عالي در برنامه ريزي براي چنين كاري از قدرت و اختيار كافي برخوردار باشند.
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]