واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: معاون رييس جمهور: بخشي از هويت جوانان كشورمان مرهون خيام است
داخلي. اجتماعي. فرهنگي.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گفت: بيشك بخشي از هويت و خودباوري امروز فرزندان برومند كشورمان مرهون جهاني است كه حكيم عمر خيام در رسالات و نوشتههايش پي ريخته بود.
اسفنديار رحيم مشايي روز شنبه در پيامي به همايش روز ملي بزرگداشت حكيم خيام نيشابوري افزود: شهرت عالمگير خيام نيز مديون رباعيات حكيمانه او است رباعياني كه واگوي انديشههاي بلند فلسفي و انساني است.
معاون رييس جمهور گفت: خيام در رباعياتش باروشي استعلايي به مساله وحدت وجود پرداخته و نگرشي توحيدي را بر مبناي روابط علمي پايهگذاري كرده است.
وي خويشتن شناسي و مساله معاد را از ديگر مسايل مورد علاقه خيام برشمرد و تاكيد كرد: امروزه جوانان هوشيار و بيدار ايران با اعتماد به خويشتن و با اعتقاد به نگرش توحيدي خاطره آن روزگاران طلايي را در سرزمين ايران اسلامي زنده كردهاند.
رحيم مشايي پيشرفت علوم و فنون در ۲۸سال گذشته در تمامي زمينههاي علمي را در كشور نويدبخش بيداري جهان اسلام دانست و افزود: فرزندان برومند اين سرزمين با اتكا به اسلاف و اخلاف زمينههاي احيا مجدد كيان اسلام را در سراسر جهان فراهم ميآورند.
مديركل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان رضوي نيز در اين مراسم گفت:
بزرگداشت مفاخر ملي فقط به برگزاري يك همايش خلاصه نميشود بلكه براي شناسايي آنان بايد تحقيقات و پژوهشهاي گستردهاي در طول سال انجام شود.
سيدجواد جعفري افزود: بايد مسوولان اجرايي و پژوهشگران در راه اشاعه و گسترش فرهنگ شناسايي مفاخر ملي گامهاي بيشتري نسبت به گذشته بردارند.
مراسم روز ملي بزرگداشت خيام صبح امروز با پيام وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در فرهنگسراي سيمرغ نيشابور آغاز بكار كرد.
گرچه پايگاه علمي حكيم غياثالدين ابوالفتح عمربن ابراهيم خيام نيشابوري رياضيدان، اخترشناس و اديب مسلمان ايراني برتر از جايگاه ادبي وي است ولي شهرت او در عصر جديد به واسطه نخستين ترجمه رباعياتش توسط فيتزجرالد به زبان انگليسي عالمگير شد.
وي كه در سال ۴۳۹هجري قمري متولد شد و در زمانه حكومت سلجوقيان ميزيست در اخترشناسي، رياضيات، علوم ادبي، ديني و تاريخي به حدي استاد بود كه صاحب عنوان "حجتالحق" بوده است.
خيام نه تنها اصلاحكننده گاهشمار ايران بود بلكه نقشش در حل معادلات درجه سوم و مطالعاتش درباره اصل پنجم اقليدس نام او را به عنوان رياضيداني برجسته در تاريخ علم ثبت كرده است.
"رساله في البراهين علي مسايل الجبر و المقابله، رساله في شرح ما اشكل من مصادرات اقليدس، رساله مشكلات الحساب" در رياضيات و "ميزان الحكمت" در فيزيك و "لوازمالمكنت" در دانش هواشناسي و "نوروزنامه" در تاريخ و ادبيات ايران باستان و رسالاتي چند در حكمت و فلسفه از جمله آثر خيام به شمار ميروند.
اين دانشمند رياضيدان، اخترشناس، فيزيكدان. موسيقي شناس، فيلسوف و اديب مسلمان ايراني در سال ۵۱۷هجري قمري در نيشابور وفات يافت.
۲۸ارديبهشت ماه روز بزرگداشت خيام ناميده شده است.
تصاوير مرتبط
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]