واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: در صورت وقوع حادثه هسته ای / هندی ها حق شکایت از تامین کنندگان آمریکایی راکتورهای اتمی را ندارند دهلی نو- ایرنا- در جزییات قرارداد میان هند و آمریکا در بخش هسته ای غیر نظامی آمده که تامین کنندگان خارجی راکتورهای اتمی به هند از شکایت و جبران خسارت قربانیان هند در صورت وقوع هرگونه حادثه هسته ای مبرا خواهند بود.
به گزارش ایرنا، دولت هند با تشریح جزییات توافق بین "نارندرا مودی" نخست وزیر هند و "باراک اوباما" رییس جمهوری امریکا اعلام کرد که قربانیان هندی هرگونه حادثه ناگوار ناشی از راکتورهای هسته ای خارجی در هند تنها می توانند از گردانندگان این راکتورها شکایت کنند.
وزارت خارجه هند در پاسخ به سوالاتی در خصوص مسوولیت جبران خسارت و حق شکایت درصورت وقوع هرگونه حادثه هسته ای ناشی از راکتورهای هسته ای خارجی تصریح کرد که توافق درمورد رفع موانع موجود بر سر راه اجرای قرارداد هسته ای بین هند و آمریکا بعد از انجام سه دور تبادل نظر بین گروه تماس هسته ای هند و آمریکا که آخرین آنها در لندن و تنها سه روز قبل از ورود اوباما به دهلی نو در 25 ژانویه صورت گرفت حاصل شده است .
وزارت خارجه هند در بیانیه ای اعلام کرد: "براساس این تبادل نظرها، توافقی با آمریکا در مورد دو موضوع مهم همکاری هسته ای غیرنظامی حاصل شد که توسط مودی نخست وزیر هند و اوباما در روز 25 ژانویه (پنجم بهمن )تایید شد.
این وزارتخانه، ضمن تصریح اینکه قانون مسوولیت جبران خسارت هسته ای غیرنظامی (Civil Liability for Nuclear Damages Act) هند همه مسوولیت های حقوقی را برای جبران خسارت هسته ای صرفا به سوی گرداننده سوق می دهد، اعلام کرد که تامین کنندگان داخلی و خارجی نسبت به چشم انداز وسیع بند 46 قانون مسوولیت هسته ای هند که به موضوع جبران خسارت مربوط می شود ابراز نگرانی کرده بودند.
بیانیه وزارت خارجه تصریح کرد که این بند هیچ اساسی را برای ادعای جبران خسارت هسته ای بر مبنای قوانین دیگر فراهم نمی کند.
در بیانیه وزارت خارجه هند اضافه شده است ، اینکه این بند صرفا گرداننده را شامل می شود و هیچ ربطی به تامین کننده ندارد در بحث های پارلمانی به هنگام تصویب قانون مسوولیت جبران خسارت هسته ای غیرنظامی تایید شد.
در این بیانیه همچنین آمده است: این قانون همچنین هیچ زمینه ای را برای قربانیان در شکایت به دادگاههای خارجی فراهم نمی کند و آن در واقع، با هدف اساسی این قانون برای تدارک یک چارچوب حقوقی داخلی برای قربانیان در تقاضای جبران خسارت مغایرت دارد.
این نظر با رد یک اصلاحیه خاص برای گنجاندن امکان قضاوت دادگاههای خارجی در تصویب لایحه جبران خسارت هسته ای غیرنظامی تقویت شده است .
این وزارتخانه درادامه با رد این نظر که یک گرداننده حق شکایت از تامین کننده هسته ای را ندارد اعلام کرد که بند 17 قانون مسئولیت جبران خسارت هسته ای غیرنظامی این حق را فراهم می کند.
در این بیانیه آمده است: این یک حق قاطع را برای گرداننده فراهم می کند ولی اجباری نیست و گرداننده و تامین کننده می توانند آن را در قرارداد بین خود بمنظور برخورداری از نظامی برای مشارکت در رفع خطر بگنجانند.
وزارت خارجه هند تدارک یک صندوق بیمه 15 میلیارد روپیه ای را برای جبران خسارت قربانیان هندی در صورت وقوع هرگونه حادثه هسته ای را ازجمله اقدامات عنوان کرده است و گفت که 26 صندوق بیمه درسراسر جهان درکشورهای همچون فرانسه ، روسیه، آفریقای جنوبی و آمریکا فعالیت می کنند.
توافقنامه همکاری هسته ای غیر نظامی بین امریکا و هند در سفر باراک اوباما به هند صورت گرفت که براساس آن شرکت های امریکایی برای تامین برق اقدام به احداث نیروگاه هسته ای دراین کشور می کنند.
حدود 10 سال بود که اختلاف بین هند و امریکا در زمینه قانون مسوولیت هسته ای هند که براساس آن درصورت وقوع حادثه ای شرکت سازنده نیروگاه هسته ای مسوول پرداخت خسارت به حادثه دیدگان است مانع انجام توافق بین دو کشور شده بود.
این مشکل با سلب مسوولیت از شرکت های امریکایی سازنده و ایجاد صندوق بیمه برای پرداخت خسارت به حادثه دیدگان از سوی هندی ها رفع شد که این مساله باعث اعتراض تعداد زیادی از کارشناسان و مردم شد.
*آساق*2*262*1600 ** 1095
20/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]