واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: باخت ترکیه به ایران در رقابت منطقهای؛ ایران به قدرتی تاثیرگذار تبدیل شده است
تحولات یک دهه گذشته سبب شده تا ترکیهای که روزی به عنوان الگویی برای سایر کشورهای منطقه معرفی میشد به کشوری اقتدارگرا تبدیل شده و در عوض ایران از فرصت ایجاد شده به نحو احسن به نفع خود و د راستای افزایش قدرتش بهرهبرداری کند.
آفتاب: "گوخان باجیک" در سرمقاله تازه خود در روزنامه "تودی زمان" وابسته به جریان "فتح الله گولن" از منتقدان کنونی شخص "رجب طیب اردوغان" رییس جمهوری ترکیه با اشاره به جابجایی نقش ایران و ترکیه اشاره میکند که تحولات یک دهه گذشته سبب شده تا ترکیهای که روزی به عنوان الگویی برای سایر کشورهای منطقه معرفی میشد به کشوری اقتدارگرا تبدیل شده و در عوض ایران از فرصت ایجاد شده به نحو احسن به نفع خود و د راستای افزایش قدرتش بهرهبرداری کند.
به گزارش خرداد٫ سرمقاله نویس "تودی زمان" با اشاره به افول نقش منطقهای ایران در دوره دولت "احمدینژاد" مینویسد: "ده سال پیش ایران کشوری منزوی بود. در دوران زمامداری "محمود احمدینژاد" او با در پیشگرفتن سیاست خارجی ایدئولوژیک و رادیکال سبب شد تا ایران به سرعت منزوی شود. سیاستهای ضدغربی او بر این موضوع دامن میزد. همچنین افزایش تحریمها علیه ایران سبب شد تا ایران روند انزوا را با سرعت بیشتری بپیماید."
سرمقالهنویس تودی زمان در ادامه اشاره میکند که در آن زمان ترکیه خواهان ایفای نقش مثبت در منطقه بود و در اینباره مینویسد: "درست در همان زمان ترکیه خود را به عنوان کشوری الگو مطرح کرده که خواستار اجرای اصلاحات مدنظر اتحادیه اروپاست و اقتصادی شکوفا دارد. ترکیه همچنین از خود تصویری نشان داد که در صدد تعامل با جهان و بهبود گفتوگوی بین تمدنی در همکاری با کشور اسپانیا است. با این حال، اکنون ترکیه نقشی را پیدا کرده که ایران ده سال پیش داشت و در نظام بینالمللی در حال انزواست. ترکیه اکنون به سمت نظامی اقتداگرا پیش میرود. اکنون ترکیه به کشوری تبدیل شده که مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری به دلیل نقض تعهدات خود قرار میگیرد. ایران در مقابل در حال بهبود روابط خود با غرب است و همین موضوع سبب شده تا ایران به قدرت تاثیرگذار در تمام بحرانهای منطقهای تبدیل شود. علیرغم آن که ترکیه به دلیل سیاست خارجی اشتباه خود نمیتواند هیچ سفیری را به مناطق مختلف خاورمیانه اعزام کند ایران رد حال بهبود روابط خود با کرده است."
سرمقالهنویس توی زمان در ادامه این پرسش را مطرح میکند که چرا ترکیه به وضعیت کنونی دچار شده است. او در پاسخ به توصیف علل این موضوع پرداخته و مینویسد: "اکنون واضح است که ترکیه تمام وقت خود را صرف حل مشکلات داخلی میکند از بحث و جدلها درباره نظام ریاستی و مسئله مذاکره با کردها. نکته دوم آن است که انزوای بیشتر ترکیه در منطقه سبب از دست رفتن فرصتهای سرمایهگذاری غربی در آن کشور خواهد شد."
باجیک در بخش پایانی مطلب خود به نقل از "مایکل سگال" تحلیلگر مسائل خاورمیانه و با استناد به مقاله اخیر او تحت عنوان "اقبال ایران برای برخاستن در خلاء خاورمیانه" اشاره میکند که ایجاد تصور "ضعف امریکا" در منطقه باعث افزایش اعتماد به نفس ایران شده و به نفع جبهه سوریه – لبنان و فلسطین بوده است. او در این مقاله اشاره کرده که ضعف امریکا امری مهم در افزایش قدرت منطقهای بوده است اما مهمتر از آن توان بالای سازماندهی و قدرتیابی ایران در جبهههای مختلف از جمله در سوریه، لبنان و عراق او از این موضوع به عنوان واقعیت کلیدی افزایش قدرت نرم و سخت ایران در منطقه یاد میکند."
سرمقاله نویس "تودی زمان" در پایان با اشاره به نقش سپاه قدس ایران و شخص سردار "قاسم سلیمانی" اقدامات آنان را نشانهای از قدرت جدی ایران در منطقه دانسته و در اینباره مینویسد: "در فهرست پرنفوذترین افراد و گروههای در مسائل مختلف خاورمیانه نام سپاه قدس و شخص قاسم سلیمانی همواره به چشم میخورد و این نام در صدر پنج نام برتر قرار دارند. اکنون هیچ رقیب منطقهای ایران توان حذف آنان و یا نادیدهگرفتنشان را ندارد. بهطور خلاصه باید گفت که اقدامات اخیر ایران یک پیام مشخص برای یک کشور پیشتاز منطقه ای دارد. افزایش قدرت ایران به موازات افول قدرت و توان ترکیه صورت میگیرد."
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]