واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استراتژی های محتمل اوباما در مذاکره با ایران تهران - ایرنا - سایت خبری الف می نویسد :اوباما به دنبال این است تا با بهره گیری از کارت کنگره، ایران را وادار به عقب نشینی و دادن امتیاز در مذاکرات نماید. از سوی دیگر، در صورت نرسیدن به یک توافقنامه مطلوب، از آن جا که بر اساس توافق موقت عملا ساختار تحریم ها دست نخورده باقی مانده، صحبت از تمدید مذاکرات خواهد شد.
به گزارش الف، بر اساس بیانیه پایانی دهمین دور مذاکرات جامع هسته ای ایران و گروه 1+5 تصمیم گرفته شد که مفاد برنامه اقدام مشترک تا نهم تیر ماه سال 94 تمدید شود و فرصت 4 ماهه ای برای توافق سیاسی در نظر گرفته شود. به همین دلیل است که طرفین با جدیت در تلاش برای رسیدن به توافق جامع هسته ای هستند و از هر فرصتی برای انجام مذاکره و گفت و گوهای دو و چند جانبه در سطوح مختلف استفاده می کنند و در اجلاس مونیخ هم احتمالا دیداری با هئیت آمریکایی در دستور کار قرار دارد تا علاوه بر ژنو، پاریس و داووس در در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ نیز رو در روی هم بنشینند.
این در حالی است که به نظر می رسد به علت فشار کنگره آمریکا بر مذاکرات، چشم انداز حصول نتیجه و دستیبابی به توافق با چالش مواجه شده است. نکته ای که در طول هفته های اخیر چندین بار توسط مقامات و مسئولان جمهوری اسلامی بر آن تاکید شد.
ابتدا محمد جواد ظریف بود که در میزگردی در نشست سالانه داووس گفت: تحریم های جدید کنگره آمریکا علیه ایران باعث از میان رفتن طرح اقدام مشترک می شود که سال گذشته در ژنو درباره آن توافق کردیم. رئیس جمهور آمریکا قدرت وتوی آن را دارد ولی پارلمان ما نیز اقدام متقابل خود را دارد.
علی لاریجانی نیز امروز در نطق پیش از دستور خود گفت: اوباما به دلیل ضعف و گرفتاری داخلی نمی تواند در مقابل انعطاف های معقول دولت و ملت ایران تصمیم عاقلانه بگیرد و می خواهد ایران یا تسلیم خواسته های نامربوط آنها شده و یا مذاکرات با شکست مواجه شود. رئیس جمهور آمریکا باید بداند ملت ایران تسلیم نخواهد شد و او با این نوع سیاست غلط در مذاکرات مسئول شکست مذاکرات است که تصور کرده است می تواند هزینه ضعف خود را در حل مشکلات داخلی به سمت ایران منتقل کند.
لازم به گفتن است که چند روز پیش کمیته بانکداری سنای آمریکا به لایحه تحریم های جدید علیه ایران رأی مثبت داد. این کمیته با 18 رأی مثبت و 4 رأی منفی به لایحه ای رأی داد که بر اساس آن در صورت عدم توافق تا پایان ماه ژوئن میلادی، تحریم ها علیه ایران شدیدتر شود.
گفتنی است از 10 نماینده دموکرات این کمیته، تنها 4 نفر به لایحه کرک-منندز رأی منفی دادند و 6 نفر دیگر با رأی مثبت خود به اکثریت 12 نفری جمهوری خواهان ارائه کننده این لایحه پیوستند.
باب منندز از طراحان این لایحه گفته است: با وجود آن که مذاکرات بر سر توافق با ایران به 18مین ماه خود رسیده است، دولت اوباما احتمال رسیدن به توافق را کمتر از 50 درصد اعلام می کند. ما کاملا نسبت به این تردید داریم که ایران تا ماه مارس امتیازات لازم را بدهد و به دنیا نشان دهد که برنامه هسته ای اش به طور انحصاری صلح آمیز است.
این اقدام به رغم هشدارهای مکرر دولت اوباما صورت می گیرد مبنی بر اینکه تشدید تحریمها بر ضد ایران موجب فروپاشی مذاکرات با تهران، شکاف در ائتلاف بین المللی برای اجرای تحریمهای ایران و نیز احتمال وتوی این طرح از سوی رئیس جمهور خواهد شد.
این در حالی است که روزنامه لس آنجلس تایمز پریروز در گزارشی نوشت: «در صورت عدم توافق جامع تا زمان ضرب الاجل، احتمالا مذاکره کنندگان پیشنهاد تمدید مذاکرات برای چند روز یا هفته را مطرح می کنند و در صورت عدم توفیق در رسیدن به توافق نهایی با وجود تمدید، طرح جایگزین حفظ و یا تشدید تحریم های ایران است».
به نظر می رسد دولت اوباما به دنبال این است تا با بهره گیری از کارت کنگره و مخالفت های مداوم سناتورها، ایران را وادار به عقب نشینی بیشتر و دادن امتیاز در مذاکرات نماید تا به زعم خودشان توافق بهتری را به امضا برسانند تا هم قدرت دفاع بیشتری از توافقنامه احتمالی در داخل آمریکا داشته باشند و هم این که بزرگترین دستاورد سیاست خارجی خود را به ثبت برساند تا موقعیت دموکرات ها را در انتخابات آینده ریاست جمهوری تقویت نماید.
از سوی دیگر، در صورت نرسیدن به یک توافقنامه مطلوب، از آن جا که بر اساس توافق موقت ژنو ایران محدودسازی اساسی برنامه هسته ای خود را پذیرفته و عملا ساختار تحریم ها دست نخورده باقی مانده، صحبت از تمدید مذاکرات خواهد شد.
منبع/ الف
اول **
13/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]