واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
"راه" عامل 20 درصد تصادفات استان زنجان
قدیمی بودن و در برخی مواقع عدم استاندارد بودن راههای عامل 20 درصد تصادفات در جادههای زنجان است که همت مسئولان را برای بازسازی و بهسازی این راهها در راستای کاهش تصادفات میطلبد.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، راهها به عنوان شریانهای اصلی ارتباط بین روستاها، شهرها و کشورها از اهمیت بالایی برخوردارند، میزان و آمار تصادفات در راهها نیز دارای اهمیت بوده و هر کشور، استان و شهری میکوشد تا میزان تصادفات و در نتیجه کاهش تلفات انسانی ناشی از تصادفات را کاهش دهد. اگر چه چند سالی است حضور پلیس در جادهها به کاهش تصادفات کمک کرده است اما وضعیت راهها میتواند در افزایش یا کاهش تصادفات نیز موثر باشد چرا که برخی محورها به دلیل قدیمی بودن امکان افزایش تصادفات را بیشتر میکند.
*برخی راههای استان زنجان نیازمند تعریض است به گفته رئیس پلیس راه استان زنجان راههای استان زنجان قدیمی است و برای کاهش تصادفات نیاز به تعریض دارد. علی اصغر شیرمحمدی با بیان اینکه محور زنجان به بیجار و زنجان - خرمدره نیاز به استاندارد سازی و تعریض است، تصریح کرد: راهها نیز میتوانند به عنوان عامل افزایش تصادفات محسوب شوند. این مسئول با اشاره به اینکه بیشترین تصادفات استان زنجان مربوط به خطای انسانی است٬ یادآور شد: بیتوجهی رانندگان و خواب آلودگی عامل بیشترین تصادفات جادههای زنجان است. رئیس پلیس راه استان زنجان با بیان اینکه علاوه بر راههای ذکر شده راه زنجان - خدابنده و زنجان - ابهر نیازمند استاندارد سازی و تعریض است. شیرمحمدی با اشاره به اینکه با اشاره به اینکه احداث تقاطعهای غیر همسطح میتواند از تصادفات جادهای بکاهد٬خاطرنشان کرد: بیشترین تصادفات در محورهای استان زنجان اتفاق میافتد. وی با بیان اینکه 30 درصد تصادفات در محور زنجان- قزوین رخ میدهد، تصریح کرد: عدم توجه به قوانین راهنمایی و رانندگی همواره مشکل ساز است. وی با اشاره به اینکه 95 درصد تصادفات ناشی از خطای انسانی است، تصریح کرد: 20 درصد تصادفات استان زنجان نیز به دلیل استاندارد نبودن محورها است.
*تعمیر و بازسازی دائمی راههای استان زنجان رئیس اداره ایمنی، ترافیک و حریم راههای ادارهکل راه و شهرسازی استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: نگهداری از راهها در دستور کار اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان قرار داشته و به صورت دائمی بازسازی و تعمیر میشوند. قاسمی با بیان اینکه همواره در سوانح و تصادفات تجهیزات جادهای مورد آسیب قرار میگیرند، افزود: خط کشی راهها نیز در کاهش تصادفات و سوانح جادهای تاثیر گذار است. وی ادامه داد: همه محورهای استان زنجان دارای خطوط ایمنی بوده و خدمات لازم به هموطنان ارائه میشود. این مسئول با بیان اینکه استفاده از تجهیزات پیشرفته در محورها موجب کاهش تصادفات میشود، تصریح کرد: نصب 33 دستگاه دوربین امکان کنترل دائمی محورهای استان را فراهم کرده است. مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان نیز با بیان اینکه اقدامات مطلوبی برای تجهیز و ارتقای ایمنی راههای استان صورت گرفته است، تصریح کرد: تهیه و نصب تابلوهای اطلاعاتی در جادههای استان صورت گرفته است. کلیمالله وثوقی بر ضرورت توجه به پیش آگاهی و راهنمایی مردم در جادههای استان تاکید کرد و افزود: نصب تابلوهای راهنمایی و رانندگی میتواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. وی تجهیز اتاق مانیتورینگ مدیریت راههای استان را در این راستا عنوان کرد و افزود: فعالیتهای مطلوبی به منظور ارتقای وضعیت راههای استان در حال انجام است. وثوقی توسعه دوربینهای نظارت تصویری را به منظور مدیریت راهها دانست و خاطرنشان کرد: نصب دوربین در راههای مواصلاتی استان ادامه دارد. به نظر میرسد راهها به عنوان یکی از سرمایههای اصلی و شاخص توسعه هر کشوری نیازمند بازسازی بوده و با داشتن راههای استاندارد هر کشوری میتواند زمینه خوبی برای کاهش میزان تصادفات جادهای را فراهم کند، در استان زنجان نیز بیش از 5 هزار راه وجود دارد که
با توجه به در پیش بودن تعطیلات نوروز و حضور مسافران و گردشگران در استان زنجان باید زمینهای فراهم شود تا راههای موجود پاسخگوی این حجم مسافر باشد. نگهداری راههای مواصلاتی نیازمند اعتبارات لازم است، این در حالی است که 5 هزار و 739 کیلومتر راه مواصلاتی در استان زنجان وجود دارد که از این تعداد یکهزار و 56 کیلومتر راه فرعی و 4 هزار و 125 کیلومتر نیز راه روستایی است. برای توسعه کمی و کیفی راهها باید برنامهریزی مناسبی صورت گیرد، استان زنجان به عنوان کریدور ارتباطی شرق و غرب کشور نیازمند راههایی با استانداردهای لازم است. انتهای پیام/73003/
93/11/12 - 05:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]