تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):نشانه‏هاى مؤمن پنج چيز است: ... و بلند گفتن بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1844155566




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چشم انداز روابط ايران و عربستان سعودي در دوران ملک سلمان


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۸ بهمن ۱۳۹۳ (۲۳:۵۸ب.ظ)
چشم انداز روابط ايران و عربستان سعودي در دوران ملک سلمان گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، روابط ايران و عربستان متاثر از سياست داخلي و روابط منطقه اي و بين المللي عربستان سعودي است و با توجه به تحولات شتاباني که در عرصه تحولات منطقه اي و بين المللي وجود دارد اين اميد مطرح است که مقامات سعودي به تدريج نگاه خود را به تقويت روابط با تهران سوق دهند.
بي شک روابط ايران و عربستان سعودي متاثر از روابط درهم تنيده و پيچيده سياست داخلي در رياض و نحوه توزيع قدرت ميان شاهزادگان سعودي از دو جناح السديري و الشمري است. دو خاندان بزرگ آل سعود و آل الشيخ در عربستان قدرت را از زمان تاسيس اين رژيم در سال 1932 توسط ملک عبدالعزيز بن سعود در دست داشته و دو طرف درباره تقسيم قدرت و حمايت از يکديگر توافق کردند. آل سعود امور سياسي و آل الشيخ که از نوادگان محمد بن وهاب هستند، امور ديني و اجتماعي را در دست دارند. قدرت سياسي در عربستان بارها براي محدود کردن قدرت ديني تلاش کرد، اما؛ هر دو خاندان همچنان به اصول اساسي پايبند هستند. هيچ تصميم مهمي در عربستان بدون مشورت با آل الشيخ اتخاذ نمي شود. همچنين در داخل آل سعود نيز دو جناج السديري و الشمري وجود دارند که قدرت ميان آنان با به قدرت رسيدن هر از يک افراد وابسته به اين دو جناح از پادشاهي توزيع مي شود. ملک عبدالله پس از درگذشت ملک فهد در رأس جناح شمري قرار داشت و با فوت وي و به قدرت رسيدن ملک سلمان قدرت بار ديگر در اختيار جناح سديري ها قرار گرفته است.
انتقال قدرت در رژيم عربستان سعودي بر خلاف سيستم هاي سياسي پادشاهي در جهان است، به طوري که در اين کشور قدرت از برادر به برادر منتقل مي شود و پنجاه سال است که اين سيستم در عربستان ادامه دارد. روشن است که پس از چند دهه از فوت برادران تغييراتي در اين هرم سياسي ايجاد و رقابت براي به دست آوردن کرسي هاي مهم در اين حکومت و درگيري ها بيشتر خواهد شد. ملک عبدالعزيز به عنوان بنيانگذار رژيم آل سعود در سال 1953 درگذشت و سپس قدرت به ملک سعود، ملک فيصل، ملک خالد، ملک فهد و ملک عبدالله و در حال حاضر به ملک سلمان رسيد. حالا با تغييرات انجام شده در خانواده سلطنتي، شرايط به ضرر جناح ملک عبدالله شده است و نيروهاي سديري بار ديگر پس از ۱۰ سال در حال قبضه کردن قدرت هستند. با اين وضعيت، به نظر مي رسد آنها اجازه نخواهند داد که چهره هاي اصلي جناح عبدالله از جمله متعب بن عبدالعزيز پسرش و خالد التويجري رئيس دفتر او، سهم چنداني از تقسيم قدرت در عربستان پس از ملک عبدالله داشته باشند.
با روي کارآمدن ملک سلمان، وي محمد پسر خود را به به عنوان رئيس گارد سلطنتي و رئيس دربار برگزيد. محمد بن نايف فرزند ارشد نايف بن عبدالعزيز، وليعهد متوفي، عربستان هم که رقيب متعب پسر شاه سابق است، با حفظ سمت وزير کشور به عنوان جانشين وليعهد و معاون دوم رئيس شوراي وزيران عربستان انتخاب شده است. در همين حال، محمد بن سلمان علاوه بر رياست دربار عربستان به عنوان وزير جديد دفاع به جاي پدرش گمارده شده که اين مسأله نشان مي دهد حالا با به قدرت رسيدن پدرش، او به يکي از شاهزاده هاي تاثيرگذار نسل سوم آل سعود بدل شده است. برخي از محافل سياسي در عربستان سعودي به احتمال برکناري مقرن بن عبدالعزيز وليعهد جديد عربستان اشاره دارند.
تعيين سريع محمد بن نايف به عنوان جانشين وليعهد جديد عربستان، براي گرفتن قدرت تحرک از متعب بن عبدالعزيز پسر پادشاه قبلي است.

تحليلگران مسايل دروني خاندان سعودي، ملک سلمان را فردي با اراده اي قوي، محتاط و عملگرا مي دانند. به همين دليل، بسياري از تحليلگران دوران پادشاهي وي را تداوم سياست هاي ملک عبدالله مي دانند که البته با اندکي احتياط و محافظه کاري بيشتر نسبت به او به پيش خواهد رفت.
هر چند ملک سلمان با سابقه ميانجيگري ميان شاهزادگان سعودي از نفوذ قابل توجهي به ميان اين افراد برخوردار است، ولي؛ شکي در اين نيست که وي در عرصه سياست داخلي و خارجي با چالش هايي روبروست که در عرصه داخلي مي توان به گسترش بيکاري و فقر به دليل متاثر شدن بودجه اين کشور از کاهش ديد درآمدهاي نفتي و اعتراضات مردمي در شرق عربستان براي استقرار نظام دموکراتيک در اين کشور و بحران هاي منطقه اي نظير از دست دادن دولت متحد خود در يمن در جنوب و نفوذ فزاينده گروهک تروريستي داعش در سوريه و عراق اشاره دارد.
پادشاه 79 ساله، سعود الفيصل و علي النعيمي را در سمت‌هاي وزارت خارجه و نفت اين کشور ابقا کرده است. دو جايگاهي که بيشترين حجم ارتباطات ميان ايران و عربستان را در دل خود دارد و اتفاقاً اصلي‌ترين حوزه اختلاف ميان دو کشور هم در اين دو وزارتخانه رقم مي‌خورد. هرچند رياست دستگاه امنيتي عربستان هم از ديگر مناصبي است که مي‌تواند بر مناسبات تهران و رياض تأثيرگذار باشد. صندلي که پس از استعفاي اجباري بندر بن سلطان (که يکي از ايران ستيزترين شاهزادگان سعودي به شمار مي‌رود) خالد بن بندر بر آن تکيه زده است. فردي که خيلي در مناسبات قدرت سعودي تأثيرگذار نيست و بعيد است که او به‌عنوان يکي از صحنه‌گردانان تحولات سياست خارجي سعودي نقش‌آفريني چنداني داشته باشد. با تمام آنچه گفته شد، انتظارِ تحول در روابط ايران و سعودي در کوتاه‌ مدت، آن‌هم تنها به‌ واسطه مرگ عبدالله قدري خوش‌بيني غيرمنطقي است.

حجم گسترده اي موضوعات داخلي و خارجي اختلاف زا در روابط ايران و عربستان سعودي وجود دارد که مهم ترين آن وضع مشارکت در مشخص کردن قيمت نفت در بازارهاي جهاني است. ملک سلمان تا کنون با حفظ علي النعيمي به عنوان وزير نفت نشان داده است که همچنان مي خواهد به سياست ملک عبدالله در حفظ سقف سي ميليون بشکه اي توليد نفت اوپک بي توجه به پيامدهاي منفي اقتصادي آن بر کشورهاي منطقه ادامه دارد.
ايران و عربستان سعودي درباره اوضاع بحرين و يمن به شدت اختلاف نظر دارند. سعودي ها تحرکات مردمي در يمن؛ به ويژه فعاليت هاي جنبش انصارالله را بر خلاف منافع خود در يمن مي دانند.
شايد از شدت تندي موضع سعودي ها در قبال بحران سوريه کاسته شده است؛ به ويژه آنکه گروهک تروريستي داعش و فعاليت گروه هاي اخواني مسلح مورد حمايت قطر در سوريه از نگراني هاي مشترک دمشق و رياض است، ولي؛ در مسأله بحرين بعيد است برون رفتي از اختلافات تهران و رياض حاضل شود. عربستان همچنان به حمايت خود از رژيم سرکوبگر آل خليفه در بحرين ادامه مي دهد اين در حالي است که ايران بر حقوق قانوني ملت بحرين که همه سازمان هاي بين المللي بر آن تاکيد دارند، اصرار دارد.
به نظر مي رسد ايران و عربستان در مسأله عراق به نقطه مشترکي رسيده اند و رياض در سياست هاي شش ماه گذشته خود در حمايت از دولت جديد عراق نشان مي دهد که در رويکرد خود در قبال بغداد تغييراتي ايجاد کرده است به طوري که عربستان از آغاز به کار سفارت خود در عراق پس از سال هاي تعطيلي خبر داده است.
حضور عربستان در جنگ عليه داعش نيز نقطه ديگري در حمايت رياض از نظام سياسي عراق است.
جدا از اختلافاتي که در روابط عربستان و ايران در تعامل با جنبش هاي آزاديخواه و بيداري اسلامي در منطقه وجود دارد و رياض حمايت ايران از جنبش حزب الله و نيروهاي مقاومت را در لبنان و فلسطين اشغالي بر نمي تابد، ولي؛ دو کشور به عنوان دو قدرت منطقه اي مي توانند با رسيدن به تفاهمات، زمينه کاهش تنش در برخي از نقاط منطقه خاورميانه را فراهم مي کنند.
سعودي ها اگر سنگ اندازي ها در روند مذاکرات هسته اي ميان ايران و گروه پنج به علاوه يک را متوقف کنند و نگراني هاي بي اساس خود را درباره برنامه هسته اي ايران و محتواي مذاکرات دوجانبه ايران و آمريکا پايان دهند، مي توانند زمينه تفاهمات بيشتري را با تهران فراهم کنند که مي تواند نقش موثر و جدي در پايان يافتن درگيري ها در سوريه و بحرين و کاهش اختلافات ميان تهران و ديگر اعضاي شوراي همکاري خليج فارس؛ به ويژه در مسأله جزاير سه گانه داشته باشد. هر چند که پادشاه جديد عربستان رويکرد محتاطانه اي در سياست خارجي اين کشور دارد اين اميد مي رود که تحولات شتابان سياسي، امنيتي، اجتماعي و اقتصادي در منطقه زمينه ساز تفاهم و درک مشترک بيشتر ميان مقامات سعودي و ايراني شود و دو طرف بتوانند با درک تهديداتي که از گروه هاي تروريستي و افراطي در منطقه وجود دارد، همکاري هاي خود را در عرصه هاي سياسي و امنيتي توسعه دهند، همکاري هايي که مي تواند نقش مؤثري در مناسبات اقتصادي و تجاري دو کشور؛ به ويژه هماهنگي در بازار نفت داشته باشد.

علي شاهرخي













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن