تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):براى كسب بلند مرتبگى از وطن خود دور شو و سفر كن كه در مسافرت پنج فايده است: برطرف ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827050737




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- جای خالی حمایت از مصرف کننده


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جای خالی حمایت از مصرف کننده تهران- ایرنا- «جای خالی حمایت از مصرف کننده» عنوان سرمقاله روزنامه «دنیای اقتصاد» به قلم «حمید قنبری» است که در آن می خوانیم: از قبل باید فکر امروز را می کردند. باید از خود می پرسیدند که اگر زمانی بازار هفته ها و ماه های متوالی روند منفی داشته باشد و ارزش سهام به طور مستمر و مداوم کاهش یابد، چه راهکار و تدبیری برای حفظ حقوق سهامداران حقیقی و خرد وجود دارد. آنگاه شاید به جای گفتن اینکه «از تمام نهادهایی که نقدینگی در اختیار دارند تقاضا می کنیم وارد بازار شوند» می توانستند پاسخی قانع کننده تر به انتظارات سهامداران بدهند. این نوشته در پی محکوم کردن و مقصر دانستن هیچ شخص و هیچ نهادی نیست.


مساله عمیق تر و گسترده تر از آن است که یک شخص، یک نهاد یا حتی یک دولت را بتوان به تنهایی مسوول آن دانست. حتی اگر از فردا روند بازار صعودی و مثبت شود باز هم این مشکل به جای خود باقی است و باید منتظر ماند تا زمانی دیگر در همین بازار یا بازاری دیگر – کسی چه می داند شاید این بار بانک ها یا بیمه ها – مجددا رخ دهد. ساختار نظام مالی در ایران به دلایل تاریخی، حقوقی و نهادی به مقررات حمایت از مصرف کننده کم توجه است و بخشی از رنجی که می بریم در اثر همین کم توجهی است. مقررات گذاری در بازارهای مالی از سه رهیافت کلی تبعیت می کند. رهیافت نخست، مبتنی بر آزادی قراردادها است.
(arm’s length approach) در این رهیافت، فرض بر این است که بازیگران بازارهای مالی دارای موقعیت و جایگاه برابری هستند و در صورتی که اطلاعات کافی از کیفیت خدمات و محصولات عرضه شده در این بازار داشته باشند، تصمیماتی را اتخاذ خواهند کرد که به بهترین شکل، منافع آنان را تامین می کند.
در چنین شرایطی، دولت حق مداخله در قراردادهای افراد را ندارد و اگر هم در موارد خاصی مداخله ای در بازار صورت می گیرد برای کمک به افراد است تا تصمیمات آگاهانه اتخاذ کنند. به عنوان مثال، در اقتصاد واقعی و هنگامی که کالاهای فیزیکی مبادله می شوند، خریدار می تواند کالای موضوع معامله را مشاهده و کیفیت آن را بررسی کند.
در بازار اوراق بهادار، چنین امکانی برای خریداران وجود ندارد. از این رو، قانون گذار مقررات خاصی را برای افشای صورت های مالی شرکت ها و امیدنامه های اوراق بهادار وضع می کند و بر اجرای آنها نظارت می کند. شر یا خطری که در این بازار وجود دارد این است که تصمیمات اتخاذ شده آگاهانه و مبتنی بر اطلاعات واقعی نباشند و از این رو مقررات افشا و مقررات مبارزه با ارائه اطلاعات گمراه کننده توسط دولت وضع و اجرا می شوند. رهیافت دوم، رهیافت امانی (fiduciary approach) است.
این رهیافت، هنگامی وجود دارد که شخصی مال متعلق به شخص دیگری را در اختیار گرفته و آن را اداره می کند. در اینجا شخصی که نقش امین را بر عهده دارد باید مراقبت کند که از امانت، در جهت منافع مالک آن و نه در جهت منافع خود استفاده کند. از آنجا که همیشه این امکان وجود دارد که امین، منافع خود را بر منافع مالک ترجیح دهد، قانون گذار مقرراتی را وضع می کند که امین را وادار کند به منافع مالک مال توجه داشته باشد و اقدامی که خلاف آن باشد انجام ندهد. با این حال، در این نوع رهیافت نیز همانند رهیافت نخست، مبتنی بر فرض برابری طرفین است و یک طرف را ضعیف تر از دیگری در نظر نمی گیرد. رهیافت سوم، مبتنی بر حمایت از مصرف کننده (consumerist approach) است.
در این رهیافت فرض بر این است که یک دسته از بازیگران در مقایسه با سایر بازیگران ضعیف هستند، در صورتی که حمایتی از آنها به عمل نیاید، امکان شکست و متضرر شدن آنها در بازار بسیار بالا است. از این رو دولت به عنوان بخشی از مسوولیت اجتماعی خود موظف است که از آنها حمایت کند. دولت و مقررات گذار بازارهای مالی – و از آن جمله بازار اوراق بهادار – باید در هر تصمیم و سیاستی که اتخاذ می کند این پرسش را از خود بپرسد که چه نوع مقررات و سیاست های حمایتی در این رابطه ضرورت دارد و چگونه می توان زیان های این دسته از بازیگران را به حداقل رساند.
نیاز به وجود چنین مقرراتی در بازارهای مالی از هنگامی پیدا شد که مشارکت در این بازارها از حیطه فعالیت معدودی شرکت ها و نهادهای تخصصی مالی خارج شد و اشخاص عادی نیز وارد این بازارها شدند. امروزه دیگر بازارهای مالی عرصه فعالیت اختصاصی شرکت های بزرگ و مختصص در امور مالی نیستند. مردم عادی نیز برای سرمایه گذاری، پس انداز و مدیریت ریسک های گوناگونی که در زندگی خود با آنها مواجه هستند وارد این بازارها می شوند و سیاست گذار نیز نمی تواند چشمان خود را بر این وضعیت و این آسیب پذیری ببندد.
بازارهای مالی بدون مقررات و سیاست های حمایت از مصرف کننده ناقص هستند. کشورهایی که بازارهای مالی ابتدا در آنها ایجاد شده و توسعه یافته اند، دیری است که به اهمیت این مقررات واقف شده اند و برای وضع و اجرای آن اقدامات بسیاری انجام داده اند. اقداماتی که سیاست گذاری ایرانی نمی تواند به آنها توجه نکند. اگر فراهم کردن نقدینگی برای بازار در شرایط این چنینی ضرورت داشت، سیاست گذار باید پیش از این و در دورانی که مشکلات به این حد نرسیده بودند مکانیزم هایی را برای فراهم کردن نقدینگی در چنین شرایطی فراهم می کرد تا دولت یا نهادهایی که امکان این کار برای آنها وجود دارد در این شرایط مکلف به فراهم کردن نقدینگی برای بازگرداندن ثبات به بازار باشند.
منبع: دنیای اقتصاد
اول**1368**


06/11/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن