واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: عربستان، یمن را از دست داد تهران - ایرنا - روزنامه ایران نوشت: استعفای رئیس جمهوری و نخست وزیر یمن که منجر به سقوط دولت این کشور بحران زده شد، شاید در ظاهر و طبق متن استعفانامه منصوربن عبدربه برای بی طرف بودن و مداخله نکردن در درگیری ها و جبهه گیری های کنونی این کشور باشد، اما زوایای پنهان دیگری دارد.
عبدربه در استعفانامه خود اعلام کرده بود که محدودیت هایی دارد و از وی تقاضاهایی می شود که قادر به انجام آنها نیست. وی همچنین از نداشتن حمایت و پشتیبانی داخلی و خارجی سخن به میان آورده بود، اما واقعیت این است که حوثی ها و جبهه انصارالله توانسته اند رئیس جمهوری یمن را تسلیم نظرات و دیدگاه های خود کنند و این مسأله شکست بزرگی برای عربستان سعودی، گروه های تندرو این کشور از جمله الایمان و الاحرار، امارات متحده عربی، فرانسه و امریکاست.
منصور بن عبدربه، رئیس جمهوری فرمایشی یمن آمده بود که اهداف و منافع امریکا و عربستان را در این کشور تأمین کند اما برخلاف خواست ریاض و واشنگتن تابع نظر حوثی ها شد و این مسأله باعث شد مقامات الیزه و آل سعود به او فشار آورند که استعفا دهد. اکنون تحرکات حوثی ها تا جایی پیش رفته است که نه تنها رئیس جمهوری یمن بلکه حامیان منطقه ای و بین المللی او نیز هیچ برنامه و راهکار دیگری برای خنثی کردن این تحرکات نداشتند و ناگزیر از گزینه استعفا استفاده کردند. پس از استعفای رئیس جمهوری و نخست وزیر یمن، تظاهرات گسترده روز جمعه نیز که در حمایت از انصارالله بود بخوبی پایگاه مردمی قدرتمند حوثی ها را به جهانیان نشان داد به طوری که امریکا در اقدامی هوشمندانه راه خود را از عربستان، فرانسه و امارات جدا کرده و با اتخاذ موضعی معتدل تر، نه تنها این تظاهرات مردمی را محکوم نکرد بلکه سفارت خود در یمن را نیز تعطیل نکرد و برای همکاری امنیتی با دولت یمن علیه القاعده اعلام آمادگی کرد و به نوعی پشت شورای همکاری خلیج فارس را خالی کرد.
به نظر می رسد مقامات کاخ سفید پس از گفت وگو با ایران در جریان مذاکرات هسته ای 1+5 مواضع خود را در بسیاری از مسائل منطقه ای تعدیل کرده اند که علت این نرمش می تواند افزایش تعداد پرونده های منطقه خاورمیانه و ناتوانی امریکا در مدیریت تمام این پرونده ها یا تغییر اولویت های واشنگتن از خاورمیانه به شرق آسیا باشد.
از سوی دیگر، امریکایی ها در 4 سال اخیر که از تحولات یمن می گذرد شاهد هستند که خواسته های حوثی ها کاملاً منطقی و مطالبات شان به دور از هرگونه خشونت، کشتار، غارت یا خرابی است به طوری که حوثی ها توانسته اند حمایت قبایل، ارتش و بسیاری از گروه های سیاسی این کشور را جلب کنند و کاملاً با اهداف اصلاح طلبانه پیش می روند، در چنین شرایطی مخالفت کاخ سفید با یک حرکت مردمی به نفع وجهه بین المللی امریکا نخواهد بود.در این میان، تغییر موضع امریکا در قبال تحولات یمن و افزایش اقتدار حوثی ها به مذاق عربستان، فرانسه و امارات خوش نیامده و در حال حاضر صداهایی از این کشورها مبنی بر جدایی جنوب یمن از صنعا و پیوستن آن به شورای همکاری های خلیج فارس به گوش می رسد.
آنچه مسلم است، نیروهای مردمی یمن و جبهه انصارالله مانع تحرکات جدایی طلبان در جنوب یمن خواهند شد و در حال حاضر نیز پیشروی سراسری مردمی به سوی شهر مأرب در شمال شرقی یمن در دستور کار قرار دارد.
مأرب منطقه بسیار مهم نفتی و گازی یمن است و عربستان به طور تلویحی پیش از مرگ ملک عبدالله اشاره کرده بود، اگر حوثی ها مأرب را بگیرند احتمال مداخله عربستان وجود دارد، احتمالی که با مرگ ملک عبدالله و درگیرشدن مقامات سعودی با مسائل داخلی کشورشان ضعیف به نظر می رسد.
با توجه به معادلات کنونی یمن، بدیهی است که عربستان یمن را از دست داده است و هیچ راهی جز پذیرش واقعیت ها و احترام گذاشتن به اراده مردم یمن ندارد و باید از اقدامات مذبوحانه خود ازجمله تقویت القاعده و افراط گراها دست بردارد و درصدد بهبود و برقراری روابط با کشور همسایه خود باشد.
*سید امیر موسوی رئیس مرکز مطالعات استراتژیک و روابط بین الملل
اول**
05/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]