محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830363187
شورا و شوراياري ها در قانون اساسي
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ بهمن ۱۳۹۳ (۲:۵۰ق.ظ)
شورا و شوراياري ها در قانون اساسي گروه اجتماعي؛
به گزارش خبرگزاري موج، شورا و شوراياري ها در قانون اساسي عنوان يادداشت مرتضي طلايي، رييس ستاد هماهنگي شوراياري هاي شهر تهران است که در آن آمده است:
در آستانه برگزاري چهارمين دوره ي انتخابات شوراياري ها قرار داريم. هرچند که تاخيراتي پيش آمد ولي به حمد خداوند سبحان، انشاء الله به زودي انتخابات شوراياري ها برگزار خواهد شد. اين وقفه ي چند ماهه و نگراني هاي شهروندان از عدم برگزراي انتخابات و پيگيري هاي مستمرر و قابل تحسين آنها حامل يک پيام مهم است که مردم شوراياري ها را عنصر مهمي در تحقق مطالبات خويش مي پندارند و خواهان حضور جدي و با اقتدار اين نهاد محلي در زندگي اجتماعي خود هستند.
شوراياي ها به مثابه شوراهاي کوچک محلي، هرچند که از ايده آل خود، فاصله ي معنا داري دارند ولي در عمر کوتاه خود، به خوبي توانسته اند جا پاي خود را در ساختارهاي بسته، باز کنند و مورد استقبال مردم و مديريت شهري قرار بگيرند. با اين همه هميشه انتقاداتي پيرامون اين نهاد وجود داشته که نمي توان منکر آن بود ولي دست يازيدن به اقدامات تخريب گونه به جاي تلاش براي پيراستن آن از کمبودها و ناکارآمدي ها، بزرگترين جفايي است که در حق اين نهاد مردمي و اجتماعي صورت مي گيرد. بيان اظهارات غير کارشناسي و بدون توجه به الزامات و ضرورت هاي وجود نهاد شوراياري و به طور اعم نهاد شوراها، نتنها کمکي به رفع مشکلات محلات و ارتقاء کارآمدي مديريت شهري نخواهد کرد، بلکه انرژي ها، مصروف حواشي غير ضروري و هزينه بر خواهد شد که مطلوب نيست. در سلسله ياداشت هايي در نظر داريم تا با بررسي مباني هويت بخش نهاد شوراياري ها از منظر حوزه ي حقوقي، سياسي و اجتماعي دلايل و برهان هاي منطقي در اهميت اين نهاد بيان کنيم که هم پاسخي براي چالش هاي معرفت شناختي باشد و هم توجه مقننين و دولت را به اهميت جدي و موثر اين نهاد در بطن جامعه جلب کنيم.
شوراياري ها به عنوان جزئي از شوراهاي اسلامي به صراحت در قانون اساسي ذکر گرديده است. مقننين قانون اساسي، بعد از بيان اصل ششم با مضمون « اداره امور کشور با اتکاء به آراء عمومي و از راه انتخاب رئيس جمهور، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، اعضاي شورا ها و يا از طريق همه پرسي»، به صراحت در اصل هفتم قانون اساسي به نقش شوراهاي محلي يا همان شوراياري ها در اداره امور کشور اشاره مي کنند و آن را رکني از ارکان تصميم گيري و اداره کشور مي دانند. در اين خصوص اصل هفتم قانون اساسي اشعار مي دارد که: «طبق دستور قرآن كريم: ‹‹ و امرهم شوري بينهم ›› و ‹‹ شاورهم في الامر» شوراها ، مجلس شوراي اسلامي ، شوراي استان ، شهرستان ، شهر ، محل ، بخش ، روستا و نظاير اينها از اركان تصميم گيري و اداره امور كشورند. موارد، طرز تشكيل و حدود اختيارات و وظايف شوراها را اين قانون و قوانين ناشي از آن معين مي كند».
چنان که گفتيم، بر اساس اين اصل شوراياري ها(شوراي محل) يکي از ارکان تصميم گير و اداره کننده در جامعه به حساب مي آيد که شرح وظايف و حدود اختيارات آن به قوانين عادي در جمهوري اسلامي سپرده شده است که نکته بسيار مهمي در مباحث تدوين قانون به شمار مي رود. به تعبيري مي توان گفت که جايگاه شوراها و شوراياري ها در اين قانون کاملا مستحکم شده و از ابهامات معنايي پيرامون آن کاسته شده است. در زمان تدوين اين ماده از قانون اساسي نيز هيچ گونه مخالفتي با طرح و تصويب آن صورت نگرفت که نقطه عطف آن، آگاهي قانون گذار از ماده اي است که آن را به تدوين مي رساند. لذا جايگاهي که قانون گذار در اين قانون مشخص مي کند بسيار مهم و حياتي است و شوراها را به طور کل در جايگاه نهادي مي گذارد که مي بايست در کنار قواي سه گانه نقش مستقلي از خود بر جاي بگذارد.
قانون گذار اوليه، در تکميل اين فرايند، ماده صد قانون اساسي را بتصويب مي رساند. که وظايف نهاد شورا را اعم از شوراهاي اسلامي و شوراياري ها را « پيشبرد سريع برنامه هاي اجتماعي، اقتصادي، عمراني، بهداشتي، فرهنگي، آموزشي و ساير امور رفاهي از طريق همكاري مردم با توجه به مقتضيات محلي» مي داند که مي بايست بر اين اساس در اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان يا استان نظارت داشته باشد.
بر اساس اين اصل قانون گذار حيطه دخالت و نظارت شوراها را در هفت حوزه قرار مي دهد که قانون گذار عادي مي بايست با در نظر گرفتن اين حوزه ها، لوازم دخالت شوراها را در امور محلي فراهم نمايد. دقت در نحوه تدوين اين اصل با نگاه به اصل پيشنويس اين قانون مشخص مي شود که اين اصل تغيرات اساسي در حوزه دخالت قواي ديگر داشته است.
در هنگام تدوين اين اصل، در خصوص صحبت هايي که پيرامون تصويب آن صورت گرفته بوده، اين نگاه کلي نسبت به شوراها وجود داشت که شوراها، بعنواي يکي از سه رکن اساسي کشور( ولايت فقيه، حکومت ملي، نظام شورايي) در نظر گرفته مي شد. اين اصل، اساس حوزه اختيارات و وظايف شوراهاي اسلامي، بحساب مي آيد(صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسي نهايي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، جلسه سي و هفتم)
در خصوص اصل هفتم و صدم قانون اساسي، نکته مهمي که بايد پيرامون آن بحث صورت گيرد اين است که چرا قانون گذران اوليه(مجلس خبرگان قانون اساسي) وظايف و حوزه هاي مورد نظر را که قرار است بر آن اساس شوراها فعاليت کنند مشخص نمي سازند؟ و تنها به بيان هفت حوزه به صورت کلي مي پردازد که شرح تعيين وظايف آن را قوانين عادي مشخص خواهد کرد. صحبتي که حتي در بررسي مواد بعدي نيز مطرح شد که در نهايت آيت الله بهشتي چنين پاسخ داد" فقط يک جواب مختصر مي دهم و آن اينکه ما که نوشتيم حدود اختيارات شوراها را بعدا قانون معين مي کند، حدود اختياراتش ممکن است اين باشد که در انتخابات مجلس شوراي ملي نظارت داشته باشد، در رفراندوم نظارت داشته باشد، در کار استاندار نظارت داشته باشد و اينها همه ممکن است در همان حدود اختيارات باشد، اين را بعدا قانون معين مي کند. ما الان نمي توانيم تمام اختيارات شوراها را اينجا تعيين کنيم اينکه آقايان پيشنهاد دادند که در اين اصل(يکصدم) ذکر بشود بايد بگويم که اينجا جايش نيست" (همان: 1005). تعبيري که آيت الله بهشتي با اين سخن دارد، تعبيري موسع از اختيارات شورا است امري که عملا مي تواند نظامي شورايي را در تمام سطوح، شکل داده و حوزه گسترده اي از اختيارات و وظايف را براي آن رقم بزند. ولي نهايتا با مصوبه مجلس در سال 1375 نتنها چنين تعبيري صورت عملي به خود نگرفت که حتي شوراهاي اسلامي از حدود اختيارات انجمن هاي شهر نيز نزول کرده و به سطوح بسيار محدود اداره شهرها فروافتادند و اين بزرگترين غفلتي بود که مي توانست در قبال شوراها و اين مواد از قانون اساسي صورت بگيرد.
مقننين قانون اساسي از زمان تدوين پيشنويس آن، تا زماني که کاملا آن را به تصويب رساندند، همواره اصل شوراها را بعنوان يک اصل اساسي، براي امحاء ريشه هاي نابرابري در جامعه و تحقق عدالت اجتماعي، اداري و مردم سالاري ديني به حساب مي آوردند. نوع نگاه به شوراها، خصوصا با تحولاتي که در آن زمان جامعه با آن دست بگريبان بود، در ديد افراد جامعه با همديگر تفاوت داشت ولي بنيان مشروعيت بخش آن دو آيه ‹‹و امرهم شوري بينهم›› و ‹‹شاورهم في الامر» از قرآن کريم بود. ولي اينکه قانون گذاران اوليه قانون اساسي، اصل شوراها را چگونه مي پنداشتند بسيار مهم است.
لذا در اين بخش سعي شده است که با مراجه به متن اصلي دستور جلسات و موضعات مورد بحث در خصوص هر ماده قانون مربوط به شوراهاي اسلامي، زمينه شکل گيري قانون را توضيح داده تا برداشت هاي تفسيري از آن آسانتر، قابل فهم تر و دقيقتر باشد و اين اهتمام بدين سبب است که بتوان ميزان اختيارات و حوزه نفوذ شورا و جايگاه آن را در مجموعه نهادهاي اداره کشور را بدست اورد و بر اساس آن مشخص کرد که قوانين عادي که در خصوص شوراها چه شوراهاي اسلامي و چه شوراياري ها به تصويب رسيده اند بر اساس اصول حکمراني خوب شهري چه تغيراتي را لازم دارند تا سطح وظايف و اختيارات اين نهاد به حدي برسد که بتوان آن را بعنواي يکي از سه رکن اساسي کشور( ولايت فقيه، حکومت ملي، نظام شورايي) در نظر گرفت. در جمع بندي مي توان چنين نتيجه گرفت که:
1- شوراهاي اسلامي اعم از شوراياري ها به صراحت در قانون اساسي مورد دقت بوده به نحوي که يک رکن اساسي اداره کشور محسوب مي شوند.
2- حوزه ي اختيارات آنها در اداره و تصميم گيري در امور کشور، بسيار موسع تر از آن چيزي است که امروز براي آنها در نظر گرفته مي شود.
3- قوانين عادي در خصوص شوراها به طور اعم، ناکارامدي هاي زيادي دارد و نياز جدي به بازنگري قوانين عادي براي تحقق اصول ششم، هفتم و صدم قانون اساسي وجود دارد.
4- عمده ي مشکلاتي که امروز نهاد شورا بويژه شوراياري ها در سطح جامعه با آن روبرو هستند بواسطه نبود قوانين عادي مورد نياز با پشتوانه فکري، اجتماعي و سياسي لازم است.
لذا انتظاري که امروز ما از مجلس شوراي اسلامي و دولت داريم اين است که دست به دست نظام شورايي داده و کمک کنند که با تدوين و اجراي قوانين ضروري ومناسب، مشکلات حقوقي و اختياري شوراهاي اسلامي شهر و شوراياري ها را از اساس حل کرده و بصورت مطلوب زمينه ي تحقق عدالت و نظارت اجتماعي را فراهم کنند تا انشاء الله بخش عمده اي از مشکلات موجود در سطح شهر ها و حوزه هاي مختلف سياست گذاري بر طرف گردد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]
صفحات پیشنهادی
شکل گیری شورایاریها طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران/2 بهمن آغاز ثبت نام و اطلاع رسانی شورا یاریها
قناعتی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران مطرح کرد شکل گیری شورایاریها طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران 2 بهمن آغاز ثبت نام و اطلاع رسانی شورا یاریها عضو هئیت رئیسه شورای شهر تهران گفت طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حل مسائل و مشکلات هر مرحله باید به نمایندگان آن محل سپردنظارت نمایندگان مجلس بر انتخابات شورایاریها قانونی نیست/وزارت کشور برگزاری انتخابات را به دست گیرد
انصاری در جلسه علنی شورا نظارت نمایندگان مجلس بر انتخابات شورایاریها قانونی نیست وزارت کشور برگزاری انتخابات را به دست گیرد عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی گفت نظارت هیچ نهاد و ارگان و به خصوص نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رابطه با شورایاریها قانونی نیست به گزارش &nگزارش فارس از رویارویی اصلاح طلبان با قانون/ بخش نخست راز حمله اصلاح طلبان به «نظارت» شورای نگهبان چ
گزارش فارس از رویارویی اصلاح طلبان با قانون بخش نخستراز حمله اصلاح طلبان به نظارت شورای نگهبان چیست بازخوانی لوایح دوقلو تلاشی برای حذف نگهبانان قانون اساسیاصلاح طلبان در فاصله بیش از یک سال تا انتخابات مجلس دهم پروژه تخریب شورای نگهبان را آغاز کردهاند پروژهای تکراری که پیاستاندار و مدیر کل آموزش و پرورش در بیانیهای مشترک: تصویب قانون شوراهای آموزش و پرورش سرآغاز تحول اساسی در نظ
استاندار و مدیر کل آموزش و پرورش در بیانیهای مشترک تصویب قانون شوراهای آموزش و پرورش سرآغاز تحول اساسی در نظام تعلیم و تربیت بوداستاندار هرمزگان و مدیر کل آموزش و پرورش این استان با صدور بیانیهای مشترک اعلام کردند تصویب قانون شوراهای آموزش و پرورش سرآغاز تحول اساسی در نظام تعلممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها غیر قانونی است
تذکر عضو شورا به وزیر کشور ممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها غیر قانونی است خبرگزاری پانا رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی در خصوص ممنوعیت برگزاری انتخابات انجمن شورایاریهای در تذکری به وزیر کشور گفت شورایاری ها و معتمدیبن محلی نقشی غیر قابل انکار در مدیریت شهری و نظارت شوراهممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها غیر قانونی است -
ممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها غیر قانونی است شناسهٔ خبر 2470181 سهشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۵ ۲۳ جامعه > شهری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورا در خصوص ممنوعیت برگزاری انتخابات انجمن شورایاریهای در تذکری به وزیر کشور گفت شورایاری ها و معتمدین محلی نقشی غیر قابل انکار در منظارت نمایندگان مجلس بر انتخابات شورایاریها قانونی نیست
عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با ایلنا نظارت نمایندگان مجلس بر انتخابات شورایاریها قانونی نیست 1393-10-27 09 30 انتخابات شورایاریها بر اساس مصوبه داخلی شورای شهر تهران انجام میشود و مسالهای کاملا داخلی و تنها مربوط به شوراست یک عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه انتخابکمیسیون شوراها به دنبال تهیه طرحی برای قانونمند کردن شورایاریهاست
سهشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۴ ۴۶ رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی گفت که کمیسیون شوراها بر اساس پیشنهادات رسیده در حال بررسی طرحی برای قانونمند کردن شورایاریها است امیر خجسته در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اظهار کرد از آنجا که بحثمخالفت انصارالله يمن با پيش نويس جديد قانون اساسی
مخالفت انصارالله يمن با پيش نويس جديد قانون اساسی انصارالله يمن با پيش نويس جديد قانون اساسی مخالفت کردند به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران شبکه تلویزیونی بی بی سی در خبری فوری اعلام کرد شیعیان انصارالله یمن با پیش نویس جدید قانون اساسی این کشور مخالفت کردندرئیس جمهور یمن و انصارالله بر روی تعدیل قانون اساسی و آزادی «بن مبارک» به توافق رسیدند
رئیس جمهور یمن و انصارالله بر روی تعدیل قانون اساسی و آزادی بن مبارک به توافق رسیدند وزیر اطلاعرسانی یمن از توافق رئیس جمهوری این کشور و جنبش انصارالله در مورد تعدیل قانون اساسی و آزادی رئیس دفتر ریاست جمهوری خبر داد وزیر اطلاعرسانی یمن اعلام کرد عبد ربه منصور هادی و جنبشمخالفت حوثي ها با پيش نويس قانون اساسي يمن
۳۰ دي ۱۳۹۳ ۹ ۱۱ق ظ مخالفت حوثي ها با پيش نويس قانون اساسي يمن حوثي هاي يمن با پيش نويس جديد قانون اساسي اين کشور مخالفت کردند به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج پس از درگيري هاي خونين روز گذشته در يمن از اين کشور خبر مي رسد حوثي ها با پيش نويس قانون اساسي اين کشور مخالفتکارشناس امور هنری معلولان سازمان بهزیستی تاکید کرد لزوم توجه قانونگذاران به نیازهای اساسی معلولان
کارشناس امور هنری معلولان سازمان بهزیستی تاکید کردلزوم توجه قانونگذاران به نیازهای اساسی معلولانکارشناس امور هنری معلولان سازمان بهزیستی بر لزوم توجه قانونگذاران به نیازهای اساسی معلولان تاکید کرد فاطمه فخری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ایلام اظهار داشت معاونت توادر یکصد و بیست و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران نظارت بر انتخابات شورایاریها توسط شورای شهر تصویب شد/ عدم
در یکصد و بیست و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تهراننظارت بر انتخابات شورایاریها توسط شورای شهر تصویب شد عدم توافق شورا و دولت در نظارت بر انتخابات شورایاریهادر یکصد و بیست و پنجمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر تهران با رأی اعضای شورای شهر طرح یک فوریت نظارت بر انتخابات شورایاریقانون اساسی باید مدنظر تمام جریانات و احزاب باشد
سهشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۷ یک نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه انتخابات آینده انتخاباتی سیاسی و حزبی خواهد بود گفت قطعاً در مدت نزدیک به انتخابات فعالیتهای سیاسی افزایش چشمگیری خواهد داشت عابد فتاحی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایرانتفاهم طلایی با دو نماینده تهران برای نظارت بر انتخابات شورایاریها/ این کار توهین به شوراست
عضو شورای شهر تهران در گفتوگو با ایلنا تفاهم طلایی با دو نماینده تهران برای نظارت بر انتخابات شورایاریها این کار توهین به شوراست 1393-10-17 10 12 در جلسه غیرعلنی روز یکشنبه شورای شهر تهران آقای طلایی گزارشی داد که بر اساس آن دوتن از نمایندگان تهران در مجلس عهدهدار نظارت برآوار کردن هزینه برای دولت با اصول قانون اساسی در تضاد است |اخبار ایران و جهان
آوار کردن هزینه برای دولت با اصول قانون اساسی در تضاد است کد خبر ۴۶۴۵۴۹ تاریخ انتشار ۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۹ - 07 January 2015 عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در جریان بررسی پیشنهادی در لایحه رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور گفت آوار کردن هزینه برای دولت به هدر پی ممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها صورت گرفت تذکر عضو شورای شهر به وزیر کشور
در پی ممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریها صورت گرفتتذکر عضو شورای شهر به وزیر کشوررئیس کمیسیون معماری و شهرسازی در خصوص ممنوعیت برگزاری انتخابات شورایاریهای محلات به وزیر کشور تذکر داد به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس محمد سالاری در یکصد و بیست و پنجمین جلسه شورای اسلامی شهر تهر-
گوناگون
پربازدیدترینها