تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):سخن طیب و پاکیزه را از هر که گفت بگیرید،‌ اگر چه او خود،‌ بدان عمل ن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830363187




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شورا و شوراياري ها در قانون اساسي


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۴ بهمن ۱۳۹۳ (۲:۵۰ق.ظ)
شورا و شوراياري ها در قانون اساسي گروه اجتماعي؛
به گزارش خبرگزاري موج، شورا و شوراياري ها در قانون اساسي عنوان يادداشت مرتضي طلايي، رييس ستاد هماهنگي شوراياري هاي شهر تهران است که در آن آمده است:
در آستانه برگزاري چهارمين دوره ي انتخابات شوراياري ها قرار داريم. هرچند که تاخيراتي پيش آمد ولي به حمد خداوند سبحان، انشاء الله به زودي انتخابات شوراياري ها برگزار خواهد شد. اين وقفه ي چند ماهه و نگراني هاي شهروندان از عدم برگزراي انتخابات و پيگيري هاي مستمرر و قابل تحسين آنها حامل يک پيام مهم است که مردم شوراياري ها را عنصر مهمي در تحقق مطالبات خويش مي پندارند و خواهان حضور جدي و با اقتدار اين نهاد محلي در زندگي اجتماعي خود هستند.
شوراياي ها به مثابه شوراهاي کوچک محلي، هرچند که از ايده آل خود، فاصله ي معنا داري دارند ولي در عمر کوتاه خود، به خوبي توانسته اند جا پاي خود را در ساختارهاي بسته، باز کنند و مورد استقبال مردم و مديريت شهري قرار بگيرند. با اين همه هميشه انتقاداتي پيرامون اين نهاد وجود داشته که نمي توان منکر آن بود ولي دست يازيدن به اقدامات تخريب گونه به جاي تلاش براي پيراستن آن از کمبودها و ناکارآمدي ها، بزرگترين جفايي است که در حق اين نهاد مردمي و اجتماعي صورت مي گيرد. بيان اظهارات غير کارشناسي و بدون توجه به الزامات و ضرورت هاي وجود نهاد شوراياري و به طور اعم نهاد شوراها، نتنها کمکي به رفع مشکلات محلات و ارتقاء کارآمدي مديريت شهري نخواهد کرد، بلکه انرژي ها، مصروف حواشي غير ضروري و هزينه بر خواهد شد که مطلوب نيست. در سلسله ياداشت هايي در نظر داريم تا با بررسي مباني هويت بخش نهاد شوراياري ها از منظر حوزه ي حقوقي، سياسي و اجتماعي دلايل و برهان هاي منطقي در اهميت اين نهاد بيان کنيم که هم پاسخي براي چالش هاي معرفت شناختي باشد و هم توجه مقننين و دولت را به اهميت جدي و موثر اين نهاد در بطن جامعه جلب کنيم.
شوراياري ها به عنوان جزئي از شوراهاي اسلامي به صراحت در قانون اساسي ذکر گرديده است. مقننين قانون اساسي، بعد از بيان اصل ششم با مضمون « اداره امور کشور با اتکاء به آراء عمومي و از راه انتخاب رئيس جمهور، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، اعضاي شورا ها و يا از طريق همه پرسي»، به صراحت در اصل هفتم قانون اساسي به نقش شوراهاي محلي يا همان شوراياري ها در اداره امور کشور اشاره مي کنند و آن را رکني از ارکان تصميم گيري و اداره کشور مي دانند. در اين خصوص اصل هفتم قانون اساسي اشعار مي دارد که: «طبق دستور قرآن كريم: ‹‹ و امرهم شوري بينهم ›› و ‹‹ شاورهم في الامر» شوراها ، مجلس شوراي اسلامي ، شوراي استان ، شهرستان ، شهر ، محل ، بخش ، روستا و نظاير اينها از اركان تصميم گيري و اداره امور كشورند. موارد، طرز تشكيل و حدود اختيارات و وظايف شوراها را اين قانون و قوانين ناشي از آن معين مي كند».
چنان که گفتيم، بر اساس اين اصل شوراياري ها(شوراي محل) يکي از ارکان تصميم گير و اداره کننده در جامعه به حساب مي آيد که شرح وظايف و حدود اختيارات آن به قوانين عادي در جمهوري اسلامي سپرده شده است که نکته بسيار مهمي در مباحث تدوين قانون به شمار مي رود. به تعبيري مي توان گفت که جايگاه شوراها و شوراياري ها در اين قانون کاملا مستحکم شده و از ابهامات معنايي پيرامون آن کاسته شده است. در زمان تدوين اين ماده از قانون اساسي نيز هيچ گونه مخالفتي با طرح و تصويب آن صورت نگرفت که نقطه عطف آن، آگاهي قانون گذار از ماده اي است که آن را به تدوين مي رساند. لذا جايگاهي که قانون گذار در اين قانون مشخص مي کند بسيار مهم و حياتي است و شوراها را به طور کل در جايگاه نهادي مي گذارد که مي بايست در کنار قواي سه گانه نقش مستقلي از خود بر جاي بگذارد.
قانون گذار اوليه، در تکميل اين فرايند، ماده صد قانون اساسي را بتصويب مي رساند. که وظايف نهاد شورا را اعم از شوراهاي اسلامي و شوراياري ها را « پيشبرد سريع برنامه هاي اجتماعي، اقتصادي، عمراني، بهداشتي، فرهنگي، آموزشي و ساير امور رفاهي از طريق همكاري مردم با توجه به مقتضيات محلي» مي داند که مي بايست بر اين اساس در اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان يا استان نظارت داشته باشد.
بر اساس اين اصل قانون گذار حيطه دخالت و نظارت شوراها را در هفت حوزه قرار مي دهد که قانون گذار عادي مي بايست با در نظر گرفتن اين حوزه ها، لوازم دخالت شوراها را در امور محلي فراهم نمايد. دقت در نحوه تدوين اين اصل با نگاه به اصل پيشنويس اين قانون مشخص مي شود که اين اصل تغيرات اساسي در حوزه دخالت قواي ديگر داشته است.
در هنگام تدوين اين اصل، در خصوص صحبت هايي که پيرامون تصويب آن صورت گرفته بوده، اين نگاه کلي نسبت به شوراها وجود داشت که شوراها، بعنواي يکي از سه رکن اساسي کشور( ولايت فقيه، حکومت ملي، نظام شورايي) در نظر گرفته مي شد. اين اصل، اساس حوزه اختيارات و وظايف شوراهاي اسلامي، بحساب مي آيد(صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسي نهايي قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، جلسه سي و هفتم)
در خصوص اصل هفتم و صدم قانون اساسي، نکته مهمي که بايد پيرامون آن بحث صورت گيرد اين است که چرا قانون گذران اوليه(مجلس خبرگان قانون اساسي) وظايف و حوزه هاي مورد نظر را که قرار است بر آن اساس شوراها فعاليت کنند مشخص نمي سازند؟ و تنها به بيان هفت حوزه به صورت کلي مي پردازد که شرح تعيين وظايف آن را قوانين عادي مشخص خواهد کرد. صحبتي که حتي در بررسي مواد بعدي نيز مطرح شد که در نهايت آيت الله بهشتي چنين پاسخ داد" فقط يک جواب مختصر مي دهم و آن اينکه ما که نوشتيم حدود اختيارات شوراها را بعدا قانون معين مي کند، حدود اختياراتش ممکن است اين باشد که در انتخابات مجلس شوراي ملي نظارت داشته باشد، در رفراندوم نظارت داشته باشد، در کار استاندار نظارت داشته باشد و اينها همه ممکن است در همان حدود اختيارات باشد، اين را بعدا قانون معين مي کند. ما الان نمي توانيم تمام اختيارات شوراها را اينجا تعيين کنيم اينکه آقايان پيشنهاد دادند که در اين اصل(يکصدم) ذکر بشود بايد بگويم که اينجا جايش نيست" (همان: 1005). تعبيري که آيت الله بهشتي با اين سخن دارد، تعبيري موسع از اختيارات شورا است امري که عملا مي تواند نظامي شورايي را در تمام سطوح، شکل داده و حوزه گسترده اي از اختيارات و وظايف را براي آن رقم بزند. ولي نهايتا با مصوبه مجلس در سال 1375 نتنها چنين تعبيري صورت عملي به خود نگرفت که حتي شوراهاي اسلامي از حدود اختيارات انجمن هاي شهر نيز نزول کرده و به سطوح بسيار محدود اداره شهرها فروافتادند و اين بزرگترين غفلتي بود که مي توانست در قبال شوراها و اين مواد از قانون اساسي صورت بگيرد.
مقننين قانون اساسي از زمان تدوين پيشنويس آن، تا زماني که کاملا آن را به تصويب رساندند، همواره اصل شوراها را بعنوان يک اصل اساسي، براي امحاء ريشه هاي نابرابري در جامعه و تحقق عدالت اجتماعي، اداري و مردم سالاري ديني به حساب مي آوردند. نوع نگاه به شوراها، خصوصا با تحولاتي که در آن زمان جامعه با آن دست بگريبان بود، در ديد افراد جامعه با همديگر تفاوت داشت ولي بنيان مشروعيت بخش آن دو آيه ‹‹و امرهم شوري بينهم›› و ‹‹شاورهم في الامر» از قرآن کريم بود. ولي اينکه قانون گذاران اوليه قانون اساسي، اصل شوراها را چگونه مي پنداشتند بسيار مهم است.
لذا در اين بخش سعي شده است که با مراجه به متن اصلي دستور جلسات و موضعات مورد بحث در خصوص هر ماده قانون مربوط به شوراهاي اسلامي، زمينه شکل گيري قانون را توضيح داده تا برداشت هاي تفسيري از آن آسانتر، قابل فهم تر و دقيقتر باشد و اين اهتمام بدين سبب است که بتوان ميزان اختيارات و حوزه نفوذ شورا و جايگاه آن را در مجموعه نهادهاي اداره کشور را بدست اورد و بر اساس آن مشخص کرد که قوانين عادي که در خصوص شوراها چه شوراهاي اسلامي و چه شوراياري ها به تصويب رسيده اند بر اساس اصول حکمراني خوب شهري چه تغيراتي را لازم دارند تا سطح وظايف و اختيارات اين نهاد به حدي برسد که بتوان آن را بعنواي يکي از سه رکن اساسي کشور( ولايت فقيه، حکومت ملي، نظام شورايي) در نظر گرفت. در جمع بندي مي توان چنين نتيجه گرفت که:
1- شوراهاي اسلامي اعم از شوراياري ها به صراحت در قانون اساسي مورد دقت بوده به نحوي که يک رکن اساسي اداره کشور محسوب مي شوند.
2- حوزه ي اختيارات آنها در اداره و تصميم گيري در امور کشور، بسيار موسع تر از آن چيزي است که امروز براي آنها در نظر گرفته مي شود.
3- قوانين عادي در خصوص شوراها به طور اعم، ناکارامدي هاي زيادي دارد و نياز جدي به بازنگري قوانين عادي براي تحقق اصول ششم، هفتم و صدم قانون اساسي وجود دارد.
4- عمده ي مشکلاتي که امروز نهاد شورا بويژه شوراياري ها در سطح جامعه با آن روبرو هستند بواسطه نبود قوانين عادي مورد نياز با پشتوانه فکري، اجتماعي و سياسي لازم است.
لذا انتظاري که امروز ما از مجلس شوراي اسلامي و دولت داريم اين است که دست به دست نظام شورايي داده و کمک کنند که با تدوين و اجراي قوانين ضروري ومناسب، مشکلات حقوقي و اختياري شوراهاي اسلامي شهر و شوراياري ها را از اساس حل کرده و بصورت مطلوب زمينه ي تحقق عدالت و نظارت اجتماعي را فراهم کنند تا انشاء الله بخش عمده اي از مشکلات موجود در سطح شهر ها و حوزه هاي مختلف سياست گذاري بر طرف گردد.













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن