واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
تحرکات جدید واشنگتن برای افزایش حضور در ترکمنستان
ورود سفیر جدید آمریکا به ترکمنستان در حالی است که ماههای اخیر واشنگتن توجه ویژهای به این کشور آسیای مرکزی داشته و به دنبال محکم کردن جای پای خود در این منطقه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در عشقآباد، دفتر مطبوعاتی وزارت امور خارجه ترکمنستان با انتشار این خبر تصریح کرد: «آلان فیلیپ موستارد» سفیر جدید آمریکا در ملاقات با «رشید مرداف» وزیر امور خارجه ترکمنستان، ابعاد مختلف روابط و همکاریهای بین «واشنگتن» و «عشقآباد» و دورنمای مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی میان 2 کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند. این گزارش حاکی از آن است که طرفین همچنین بر اهمیت برگزاری رایزنیهای سیاسی و نیز برگزاری همایشهای مشترک اقتصادی و تجاری ترکمنستان و آمریکا نیز تاکید کرده و اعلام کردند که در تاریخ 21 الی 22 ژانویه(بهمنماه) سال جاری میلادی(2015) همایش مشترک تجاری و اقتصادی آمریکا در عشقآباد برگزار میشود. موستارد سفیر جدید آمریکا در ترکمنستان پیش از این ریاست نمایندگی دفتر وزارت کشاورزی آمریکا در «مسکو»، کارمند سفارت آمریکا در کشورهای مکزیک و هند نیز بوده است.
«رابرت پترسون» سفیر قبلی آمریکا در عشقآباد تابستان سال گذشته میلادی(2014) بعد از 3 سال ماموریت در عشق آباد، ترکمنستان را ترک کرد. ورود سفیر جدید آمریکا به ترکمنستان در حالی است که ماههای اخیر واشنگتن توجه ویژهای به این کشور آسیای مرکزی داشته و چندی پیش رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه این کشور در پیام جداگانه خود به مناسبت بیستودومین سالروز استقلال ترکمنستان به نحوی بر اهمیت کاخ سفید به توسعه و گسترش همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بینالمللی با عشقآباد تأکید کردهاند. در عین حال، «باراک اوباما » رئیس جمهور آمریکا چندی پیش در پیامی خطاب به همتای ترکمنی خود به مناسبت بیستودومین سالگرد استقلال ترکمنستان تأکید کرده که ما از نقش رهبری ترکمنستان در پیگیری صلح و رفاه در منطقه به ویژه تعهد عمیق ترکمنستان به توسعه افغانستان قدردانی میکنیم. رئیس جمهور ایالات متحده همچنین ابراز امیدواری کرده که همکاری دوجانبه بیش از پیش تقویت و توسعه یابند. از سوی دیگر، در ادامه تلاش آمریکا برای توسعه همکاری و نفوذ در بین کشورهای منطقه، وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای به مناسبت سالروز استقلال ترکمنستان، خواهان همکاری این 2 کشور در برقراری صلح و ثبات در منطقه شد. منافع آمریکا در ترکمنستان و بویژه در آسیای مرکزی در درجه اول استراتژیک است و این به دلیل نزدیکی این منطقه به جنگ با تروریسم و بازیگران بزرگی مانند روسیه، چین، ایران و پاکستان میباشد. آمریکا و غرب به طور کلی خود را وابسته به ادامه ثبات و توسعه منطقه اوراسیای مرکزی میبینند. آمریکا 104 میلیارد دلار در افغانستان سرمایهگذاری کرده و آینده آسیای مرکزی تاثیر قابل توجهی در توسعه جهانی و جنگ با تروریسم دارد. در کل منافع آمریکا در اوراسیای مرکزی، دسترسی به حریم هوایی و خاک در آسیای مرکزی، توسعه منابع جایگزین انرژی و پیشبرد آزادی و توسعه دموکراسی است. از این رو بازیگران بزرگ همچون روسیه و چین و اکنون نیز ایران، حضور آمریکا در آسیای مرکزی را چالش و تهدید دائمی برای منافع حیاتی خود و کاهش حاکمیت کشورهای آسیای مرکزی تلقی میکنند. از یازدهم سپتامبر به بعد توجه آمریکا به آسیای مرکزی بیشتر شد و آمریکا منافع حیاتی خود را در این منطقه دنبال میکند. اکنون تا حدی فروش انرژی کشورهای آسیای مرکزی به دلیل کمبود خطوط لوله نفت و گاز، توسط روسیه انجام میگیرد در نتیجه آمریکا قادر به اعمال سیاستهای مستقل اقتصادی نیست. از اینرو دسترسی به انرژی در شرایط مساوی با دیگر کشورها برای واشنگتن و دیگر شرکتهای غربی بسیار مهم است. آمریکا امنیت و رفاه خود را در ارتباط با تنوع خطوط لوله میداند، تا منافع آمریکا و کشورهای آسیای مرکزی در زمینه انرژی هماهنگ باشد. آمریکا در جلوگیری عبور خط لوله نفت از روسیه یا بطور کلی در کسب انحصار انرژی در بازار نفت، موفقیت قابل توجهی داشته، اما موفقیت کمتری در زمینه گاز طبیعی به دست آورده است. همزمان آمریکا به دنبال منزوی کردن ایران و روسیه از انرژی آسیای مرکزی است که میتوان به نمونه خط لوله «باکو»-«تفلیس»-«جیحان» اشاره کرد. انتهای پیام/
93/11/02 - 11:37
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]