واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ دي ۱۳۹۳ (۲۳:۳ب.ظ)
جنگ نفت دامان چاه هاي نفتي آمريکا را گرفت گروه بين الملل خبرگزاري موج
آغاز سقوط شديد بهاي نفت و ادامه اين روند در بازارهاي جهاني در طي ماه هاي گذشته، ديدگاه هاي بسياري را به همراه داشت که محتمل ترين آنها اتحاد آمريکا و عربستان سعودي براي ضربه زدن به اقتصاد روسيه و ايران به شمار مي رود، که البته تحريم هاي پياپي آمريکا و اتحاديه اروپا عليه روسيه از يک سو و فشار به ايران به دليل حساس تر شدن مذاکرات هسته اي اين کشور، از مهم ترين شواهد و اقدامات تکميلي غرب براي جلوگيري از رشد اقتصاد روسيه و ايران محسوب مي شود.
در اين ميان با ادامه يافتن روند کاهش شديد بهاي نفت، معادلات اين بازي تا حدود زيادي تغيير کرد؛ روسيه نه تنها توليد نفت خود را کاهش نداد، بلکه بر ميزان آن افزود و از سوي ديگر با اعمال موج جديدي از تحريم هاي خودخواسته درصدد وارد کردن ضربات هر چه سنگين تر بر اقتصاد اروپا و البته آمريکا بر آمد. از سوي ديگر هر چه نزديک تر شدن به فصل سرما در اروپا و افزايش بهاي گاز و ساير حامل هاي انرژي، تا حدود بسياري سياست آمريکا در کاهش بهاي نفت را ناکام گذاشت.
با اين حال اين تنها پيامد سقوط بهاي نفت به شمار نمي رود؛ بررسي تغييرات اين سقوط قيمت در داخل آمريکا و تاثيرات آن بر اقتصاد اين کشور نيز بيانگر مسائل بسياري خواهد بود.
نکته اي که پيش از آغاز اين بحث بايد به آن اشاره کرد، تفاوت هزينه فرآيند استخراج و توليد نفت در کشورهايي مثل روسيه و ايران با ايالات متحده است. هزينه اين فرايند در ايالات متحده به مراتب بسيار هنگفت بوده و بعضا در برخي نقاط اين کشور در قياس با هزينه اين فرايند در روسيه و ايران به بيش از پنج برابر مي رسد. نخستين نکته اي که از اين موضوع مي توان نتيجه گرفت، سنجش ميزان مقرون به صرفگي استخراج و توليد نفت در آمريکا با توجه به اين کاهش ارزش شديد است.
اين موضوع پيامدهاي بسياري را در بر داشته که از مهم ترين آنها مي توان به روند شديد تعطيلي چاه هاي نفت آمريکا در اين مدت اشاره کرد؛ به بيان ديگر بين کاهش بهاي جهاني نفت و کاهش تعداد چاه هاي نفتي فعال آمريکا رابطه مستقيمي وجود دارد. اين موضوع به خصوص در مدت اخير نگراني هاي بسياري را براي صنعت نفت آمريکا به دنبال داشته است.
در سه ماهه پاياني سال 2014 بيشترين تعداد چاه هاي نفتي آمريکا از سال 2009 تابحال تعطيل شدند. از سوي ديگر بايد گفت در حالي که در سه ماهه پاياني سال 2014، تعداد 93 حلقه چاه نفتي آمريکا تعطيل شدند، در هفته ابتدايي سال 2015 (11 تا 16 دي) نيز 17 چاه ديگر به اين تعداد افزوده شد. اين در حالي است که پيش بيني مي شود با ادامه اين روند، در سه ماهه ابتدايي سال 2015 نيز 200 چاه نفتي ديگر آمريکا با تعطيلي روبرو شود.
اين آمار تنها نمونه اي از خبرهايي است که از سوي رسانه هاي اقتصادي غرب مبني بر تعطيلي چاه هاي نفت آمريکا مخابره شده است. در نهايت آنکه در جديدترين آماري که از تعطيلي چاه هاي نفت آمريکا مخابره شد، بلومبرگ (19 ژانويه – 29 دي) گزارش داد که تنها در بازه زماني 5 دسامبر 2014 (14 آذر) تابحال 209 حلقه چاه نفت اين کشور تعطيل شده است که شديدترين روند تعطيلي چاه هاي نفت اين کشور از ژوئيه 1987 (تير 1366) تابحال به شمار مي رود. از سوي ديگر تنها در هفته منتهي به 16 ژانويه (26 دي)، تعداد 55 حلقه چاه نفت آمريکا تعطيل شد و بدين ترتيب تعداد چاه هاي نفت فعال در آمريکا به 1366 حلقه رسيد.
با اين تفاسير بايد اين سوال را مطرح کرد که آيا اين روند شديد تعطيلي چاه هاي نفت آمريکا، بر اساس پيش بيني ها منجر به تعطيلي 200 حلقه چاه نفتي در سه ماهه اول سال 2015 خواهد شد و يا اين تعدا بيش از اين ها خواهد بود؟!
موضوع ديگري که نبايد از قلم انداخت روند شديد کاهش بهاي نفت آمريکا است که بعضا روند سقوط آن به مراتب بيش از نفت برنت است. در حالي که بهاي نفت خام غرب تگزاس به دنبال سقوط بهاي نفت در بازارهاي جهاني در آخرين روز سال 2014 (9 دي) به 53 دلار و 20 سنت براي هر بشکه کاهش يافته بود، در يک برهه زماني دو هفته اي در 14 ژانويه 2015 (24 دي) به 44 دلار و 20 سنت کاهش يافت.
از سوي ديگر بر اساس جديدترين آمار ارائه شده از سوي بلومبرگ، با ادامه روند کاهش بهاي نفت، توليد نفت شيل ايالات متحده طي ماه هاي آينده به طور کاملا خودکار روزانه 1.5 ميليون بشکه کاهش خواهد يافت. از سوي ديگر بدون درنظر گرفتن کاهش بهاي نفت، شرکت هاي آمريکايي ناگزير به استخراج و توليد نفت هستند؛ چرا که اين شرکت ها متعهد به تامين نفت پيش فروش کرده خود هستند که رقم آن در مجموع رقمي معادل 200 ميليارد دلار است، به عبارت ديگر شرکت هاي نفتي آمريکا ملزم به تحويل نفت هاي فروخته شده خود هستند.
حال با اين تفاسير سوال آن است که با ادامه روند کاهش بهاي نفت در ماه هاي آينده و از سوي ديگر تشديد تعطيلي چاه هاي نفت ايالات متحده، اين شرکت ها چگونه بايد به تعهدات خود مبني بر تحويل نفت فروخته شده عمل کنند؟ اين پاسخي است که بايد از سوي اقتصاد آمريکا بدان پاسخ داده شود، اما؛ موضوعي که تحليلگران نبايد در اين مورد فراموش کنند آن است که با اين روند، تشديد کاهش توليد نفت آمريکا اجتناب ناپذير است و در صورت کاهش بهاي نفت به کمتر از 40 دلار براي هر بشکه، معادلات حال حاضر صنعت نفت آمريکا به کلي دگرگون خواهد شد.
پاسخ به اين سؤال هرچه که باشد، تنها يک نتيجه از جنگ کاهش بهاي نفت مي توان گرفت؛ جنگي که ايالات متحده و عربستان سعودي با خوشبيني تمام براي ضربه زدن به اقتصاد روسيه و در وهله دوم ضربه به ايران آغاز کردند، اينک در مسير ديگري قرار گرفته است. مسير اين جنگ به سمت و سويي مي رود که هر يک از توليدکنندگان نفت از آن ضربه مي خورند اما در اين ميان نوع و شدت اين ضربات، بيش از هرچيز ديگر اهميت دارد و با اين تفاسير به نظر مي رسد در حالي که روسيه، ايران و ساير کشورها همچنان به مسير نفتي پيشين خود ادامه مي دهند، آمريکا تمام تلاش خود را صرف آن مي کند تا شايد موفق به تحويل نفت هاي فروخته شده به مشتريان شود.
در اين ميان نبايد فراموش کرد که هدف مهم آمريکا از اين جنگ نفتي؛ يعني ضربه زدن به اقتصاد روسيه، نه تنها تا بدين مرحله موثر واقع نشده بلکه تا حدود بسياري نتيجه اي معکوس در بر داشته است.
در نهايت آنکه به دنبال شکست آمريکا در اين جنگ نفتي و تعطيلي اجتناب ناپذير چاه هاي نفتي آمريکا، متحدان اين کشور براي زمستان سرد خود راهي جز روي آوردن به خريد گاز از روسيه نخواهند داشت!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]