واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: فاني: آموزش و پرورش پاي سياستهاي اشتغالزايي دولت قرباني ميشود
وزير آموزش و پرورش روز گذشته در حالي از برنامه اين وزارتخانه براي جذب فارغالتحصيلان دانشگاهها در آموزش و پرورش خبر داد و بخشهايي از سياستهاي خود در اين حوزه را رونمايي كرد كه مدتي است اين مسئله در ميان صاحبنظران مورد مناقشه است و بسياري آن را آغاز مراسم فاتحهخواني براي تربيت معلم تعبير ميكنند و معتقدند اين سياست آموزش و پرورش منطبق بر رويكرد دولت در زمينه كاهش بيكاري در ميان فارغالتحصيلان دانشگاهي است.
نویسنده : نفيسه ابراهيم زاده انتظام
وزير آموزش و پرورش روز گذشته در حالي از برنامه اين وزارتخانه براي جذب فارغالتحصيلان دانشگاهها در آموزش و پرورش خبر داد و بخشهايي از سياستهاي خود در اين حوزه را رونمايي كرد كه مدتي است اين مسئله در ميان صاحبنظران مورد مناقشه است و بسياري آن را آغاز مراسم فاتحهخواني براي تربيت معلم تعبير ميكنند و معتقدند اين سياست آموزش و پرورش منطبق بر رويكرد دولت در زمينه كاهش بيكاري در ميان فارغالتحصيلان دانشگاهي است.
حاشيه همايشها و جلسات در آموزش و پرورش مانند ساير نهادها و سازمانها گاهي پررنگتر از متن ميشود. افتتاحيه هفتمين دوره فعاليت مجلس دانشآموزي نيز از اين حاشيهها داشت. يكي از پررنگترين اين حاشيهها اظهارات علياصغر فاني، وزير آموزش و پرورش در مورد تأمين نيروي انساني مورد نياز اين وزارتخانه است كه چند وقتي است محل مناقشه سياستگذاران و مجريان حوزه تعليم و تربيت است.
طبق آخرين اظهارنظر وزير آموزش و پرورش كه در حاشيه برگزاري هفتمين مجلس دانشآموزي بيان شد، اين وزارتخانه براي جذب فارغالتحصيلان ساير دانشگاهها با سازمان مديريت و منابع انساني وارد مذاكره شده و به نهايي و اجرايي شدن دستورالعمل آن اميدوار است.
فاني در پاسخ به پرسشي مبني بر اينكه آيا قرار است از سال آينده آموزش و پرورش از فارغالتحصيلان ساير دانشگاهها به عنوان معلم استفاده كند، اظهار كرد: اساسنامه دانشگاه فرهنگيان ملاك عمل است.
وي افزود: بر اساس اساسنامه دو نوع مدل پذيرش وجود دارد؛ در مدل نخست داوطلبان ديپلم را از طريق كنكور سراسري جذب كرده و طي يك دوره چهار ساله در دانشگاه فرهنگيان آنها را تحت آموزش قرار ميدهيم كه اين روش همچنان ادامه دارد و در روش دوم طبق ماده 28 اساسنامه دانشگاه فرهنگيان، آموزش و پرورش در كنار روش جذب فارغالتحصيلان دانشگاه فرهنگيان كه طي سالهاي اخير هم در حال اجرا است ميتواند از فارغالتحصيلان مقطع ليسانس ساير مؤسسات آموزش عالي هم براي جذب نيرو استفاده كند.
فاني خاطرنشان كرد: دورههاي آموزش يك ساله براي اين افراد برگزار ميشود و در اين دورهها حرفه معلمي را آموزش ميدهيم.
وزير آموزش و پرورش درباره اجرايي شدن جذب فارغالتحصيلان ساير دانشگاهها از سال 94 بيان كرد: هماكنون در حال مطالعه دستورالعمل مربوط به اين موضوع هستيم، اجراي اين طرح نياز به مجوز سازمان مديريت دارد و صحبتهاي مقدماتي را با اين سازمان داشتهايم. اميدواريم نهايي شود تا بتوانيم جزئيات آن را اعلام كنيم.
اين گفتههاي فاني در حالي بيان ميشوند كه صاحبنظران روش دوم را با اصول تعليم و تربيت اسلامي و سند تحول بنيادين در تضاد ميدانند. يكي از اين صاحبنظران كه در مورد شيوه دوم جذب و تربيت نيروي انساني براي آموزش و پرورش نقدهايي دارد اسدالله اسدي گرمارودي است.
وي كه از مؤسسين و سرپرست سابق دانشگاه فرهنگيان است به «جوان» ميگويد: مشكل تكدانشي بودن و مشكل تخصص تكرشتهاي فارغالتحصيلان دو علت اساسي اين رويكرد در ايجاد معضل مازاد نيرو در طول 30 سال به آموزش و پرورش شده است. به عنوان مثال در دوره ابتدايي 51 هزار كلاس چند پايه در كشور داريم كه معلمان آن قريب 30 تا50 كتاب در دانشهاي مختلف رياضي، انساني و تجربي را تدريس نمايند، در حالي كه در دانشگاهها دانشجويان صرفاً در كسب يك دانش تحصيل و در يك رشته خاص فارغالتحصيل ميشوند. لذا اين فرد از همان آغاز كار از پذيرش تدريس ديگر دروس امتناع و اظهار عجز و ناتواني ميكند، در حالي كه بايد در دانشها و رشتههاي گوناگوني مثل دروس رياضي، علوم، آموزش قرآن و... ايفاي نقش كنند.
گرمارودي ميافزايد: مهمترين مشكل دانشگاهها غلبه رويكرد دانشي آنها و كم توفيقي در تربيت ديني و فرهنگي است. در حالي كه مطابق سند تحول به دانشگاهي تربيتمحور نيازمنديم و يكي از تفاوتهاي ماهوي دانشگاه فرهنگيان با ديگر دانشگاهها در همين موضوع بسيار مهم است. در سند تحول و اساسنامه دانشگاه چشمانداز تحقق حيات طيبه و بسترسازي جامعه مهدوي ديده شده است. اين چشم انداز در هيچ اساسنامه دانشگاهي نيامده است و بستر فراهم آمده در دانشگاهها بر مبناي نيازهاي ارتقاي علمي است و نه تربيتي چه برسد به تربيت خاص معلم كه قرار است شغل معلمي را برعهده گيرد. در حالي كه در رويكرد تربيت محور، موضوع زمينهسازي و فراهمسازي جهت رشد همه استعدادهاي خدادادي و فطري در ذيل يك برنامهريزي هدفمند و جامع و فرآيندمحور را طلب ميكند. فضاي تربيتي مناسب، تخلق اساتيد به اخلاق اسلامي و التزام به شعاير ديني به عنوان الگوها و اسوههاي نظام تربيتي، ايجاد جو غالب فرهنگي تربيتي جذاب و فرآيند محور چيزي است كه در نقشه جامع و اساسنامه دانشگاه فرهنگيان ملازم تحقق اهداف ديده شده است.
اظهارات گرمارودي بخشي از نقدهايي است كه اين روزها به رويكرد آموزش و پرورش در حوزه تربيت معلم وارد ميشود.
اين گزارش ميافزايد: مضاف بر اينكه نوع ورود آموزش و پرورش به تربيت معلم و شيوه سخن گفتن مديران ارشد اين وزارتخانه از روش تأمين نيروي انساني مورد نياز دستگاه تعليم و تربيت نگرانيها را در ميان دلسوزان اين عرصه به وجود آورده است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۰۰:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]