تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اگر باطل با حق درنياميزد، بر حقيقت جويان پوشيده نمى مانَد و اگر حق با باطل آميخته ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830210303




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نوسانات بهای جهانی طلای سیاه در نیم قرن گذشته/ توطئه‌ سعودی‌ها؛ اصلی ترین دلایل شوک‌های نفتی


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
نوسانات بهای جهانی طلای سیاه در نیم قرن گذشته/ توطئه‌ سعودی‌ها؛ اصلی ترین دلایل شوک‌های نفتی
در حالیکه نوسانات بهای نفت همچنان در سرتیتر اکثر رسانه‌هاست، "ولید بن طلال"، شاهزاده سعودی در آخرین اظهارات خود گفته است : دنیا دیگر رویای نفت 100 دلاری را هم نخواهد دید .


به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پایگاه خبری لیومینت ؛ این پایگاه خبری در مقاله ای با اشاره به نمودار نوسانات شدید نفتی طی نیم قرن گذشته نوشت : روزدوشنبه بهای جهانی نفت به پائین ترین سطح خود در مقایسه با همین تاریخ در سال 2009 سقوط کرد و  با مبلغی معادل 46 دلار در هر بشکه معامله شد . ولید بن طلال ، شاهزاده و میلیونر سعودی در همان روز اعلام کرد : ما دیگر هرگز قیمت 100 دلار در هر بشکه نفت را ببینیم . وی مدعی شد دلیل این وضعیت ، مسئله ای ساده در اقتصاد نفتی است : افزایش بیش از حد عرضه و کاهش بی سابقه تقاضا . 

در اینجا به برخی نوسانات شدید در بهای جهانی نفت طی نیم قرن گذشته و از سال 1973 تاکنون اشاره شده است : 


1973 _ صعود بهای نفت از 3 دلار به 12 دلار در هر بشکه
یک شوک نفتی ( افزایش بهای جهانی طلای سیاه از 3 دلار در هر بشکه به 12 دلار ) بدنبال حمله مصر و سوریه علیه رژیم صهیونیستی ایجاد شد که در آن " OPEC  " ( سازمان کشورهای صادرکننده نفت ) ایالات متحده را به دلیل همکاری های نزدیک با اسرائیل در جنگ تحت تحریم های نفتی قرار دادند . 


در آن زمان و تحت ریاست جمهوری ریچارد نیکسون ، ایالات متحده از طریق طرح ترابری ویژه تسلیحات و انواع ادوات نظامی و جنگی را در اختیار تل آویو قرار می داد . مدتی بعد اوپک قیمت جهانی نفت را تا 70 درصد افزایش داد و آن را با بهای 5.11 دلار در هر بشکه دادوستد کرد .در این شوک نفتی ، بهای جهانی نفت از 3 دلار به 12 دلار در هر بشکه جهش یافت . کشورهای عربی همچنین تولید نفت خود را تا 25 درصد کاهش دادند یعنی حدود 5 میلیون بشکه در روز . 


1979 _ دومین شوک بزرگ نفتی تا تاثیرات شدید
دومین شوک بزرگ نفتی در این سال بدلیل کاهش قابل توجه در تولید نفت توسط ایران رخ داد ( کاهش تولید 5.8 میلیون بشکه در هر روز در 1978 به 445 هزار بشکه در روز در 1979 ) که نتیجه وقوع انقلاب اسلامی در همین سال به شمار می آید . بدنبال این کاهش تولید از سوی ایران و بروز هراس بین المللی از عدم دسترسی به نفت و گاز موردنیاز ، قیمت ها به میزانی بسیار بالاتر از آنچه از سوی اوپک برای عرضه تعیین شده بود ، صعود کرد . 


در دسامبر 1979 ، هر بشکه نفت در بازارهای جهانی با ارزشی معادل 32 .5 دلار به فروش رسید . مدتی بعد و در سال 1980 بدلیل آغاز جنگ تحمیلی عراق بر ضد ایران این قیمت باز هم صعود کرد و به 39.5 دلار رسید . این شوک نفتی بیشترین خسارت را به صنعت خودروسازی دیترویت آمریکا وارد کرد . این خودروسازی با فروش خودروهای ژاپنی کوچک ومقرون به صرفه مانند انواع هوندا ، تویوتا و داتسون مشتری های زیادی را از دست داد . سایر سازندگان خودرو در آمریکا مانند جنرال موتورز ، فورد و کرایلسر نیز از این آسیب مصون نبودند . 


1986 _ سقوط آزاد بهای نفت ( از 27 دلار به 10 دلار در هر بشکه )
در این سال بهای جهانی نفت از 27 دلار به 10 دلار در هر بشکه تنزل پیدا کرد . این سقوط قیمت بدلیل کاهش شدید و عمده تقاضا بروز کرد . کاهش تقاضا نیز بدلیل رکود فعالیت های اقتصادی بین المللی ناشی از شوک قبلی نفتی بود . تولید بیش از حد منجر به سقوط بهای نفت تا 46 درصد شد که در شش سال گذشته بی سابقه بوده است. 


این سقوط قیمت بسیار برای کشورهایی مانند ژاپن و آمریکا که اقتصادی مبتنی بر نفت را دارند ، مطلوب بود و خسارات زیادی به کشورها تولیدکننده و صادرکننده نفت مانند شوروی و همچنین اعضای اوپک وارد نمود . این کاهش قیمت بعنوان یکی از فاکتورهای موثر و اساسی در فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در 1991 به شمار می اید . با این حال ، برخی کارشناسان معتقدند ریاض در راستای تامین منافع استراتژیک خود دستکاری هایی در قیمت های جهانی داشته است .


1990 _ تجاوز صدام به کویت و صعود قیمت از 21 دلار به 45 دلار در هر بشکه
در پی تجاوز عراق به کویت در اوت 1990 ، بهای جهانی نفت از 21 دلار در هر بشکه به 45 دلار رسید ؛ بدین معنا که در کمتر از یک سال قیمت ها بیش از دو برابر افزایش یافت : از 17 دلار در اواسط ژوئیه به 46دلار در اکتبر همان سال . این افزایش قیمت تنها 9 ماه دوام داشت و پس از آن یک دوره چهار ساله از کاهش تدریجی در قیمت آغاز گردید . 


1998 _ سقوط شدید بهای نفت به 11 دلار در هر بشکه 
قیمت های نفتی نقشی تاثیرگذار در اقتصاد روسیه در این سال داشت . بحران اقتصادی در اسیا و بخصوص در ژاپن بدین معنا بود که کاهش قابل توجه تقاضا ، آسیبی جدی به صادرات نفت روسیه وارد می کند. کشورهایی مانند ونزوئلا نیز ناچار شدند که تولید نفت خود را کاهش دهند . در آن زمان عربستان و برهه انتقال سیاسی قرار داشت و با توجه به این مسئله و همچنین حجم زیاد صادرات نفت این کشور ، کمترین خسارت به اقتصاد آن وارد شد . تا اواخر این سالقیمت نفت در همان 11 دلار در هر بشکه باقی ماند . 


2003 _ تجاوز آمریکا به عراق ( قیمت 26.75 دلار تا قبل از این تجاوز ) 
پس از تجاوز آمریکا به خاک عراق ، بهای جهانی نفت بار دیگر روند صعودی داشت و از آگوست 2003 تا آگوست 2004 بیش از 38 درصد افزایش داشت . عراق که تا پیش از این حمله روزانه بیش از 6 میلیون بشکه نفت تولید می کرد ، پس از حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا تولید خود را متوقف نمود . 


افزایش تقاضا نیز عاملی برای افزایش  قیمت ها بخصوص در کشورهای در حال توسعه بود . طی سال های 2003 تا 2005 روندی نسبی قیمت ها ثابت ماند و در انتهای این سال ( 2005 ) بهای این طلای سیاه به 41 دلار افزایش یافت . 


2008 _ بحران اقتصادی و سقوط و صعود قیمت ها 
بین سال های 2004 تا 2008 روند ثابتی در قیمت ها وجود داشت . اما گاهی و بدلیل برخی وقایع بین المللی مانند جنگ میان رژیم صهیونیستی و لبنان فراز و فرود هایی نه چندان بزرگ در آن ایجاد میشد . تولید توسط کشورهای غیراوپک به اندازه ای محسوس کاهش یافت که برای پاسخگویی به تقاضا اندک بود . در ژوئیه 2008 قیمت هر بشکه به 145 دلار در هر بشکه رسید اما زمانی که بوش ، رییس جمهوری آمریکا ممنوعیت حفاری های نفتی را لغو کرد قیمت ها بار دیگر کاهش یافت . در انتهای 208 بهای نفت 32 دلار در هر بشکه بود . 


2011 _ وقوع انقلاب های عربی 
بروز تنش های سیاسی و انقلاب های طولانی مدت و مداوم در کشورهای عربی بار دیگر بهای جهانی نفت را به 92 دلار در هر بشکه افزایش داد . لیبی ؛ بعنوان بزرگترین تولید کننده نفت در میان کشورهای شمال آفریقا تولید خود را متوقف کرد . در همین زمان کشورهایی مانند چین و سایر اقتصادهای نوظهور نیاز مبرمی برای نفت داشتند . 


2014 _ حال حاضر ؛ سقوط آزاد 
در ژوئیه 2014 بهای جهانی نفت در اوج خود _ 115 دلار در هر بشکه _ قرار داشت . این قیمت به دلایل مختلفی دچار سقوط شد . همچنین ظهور و فعالیت های جدیدی در منطقه غرب آسیا مانند تروریست های تکفیری _ بعثی و نیز از سرگیری تولید نفت در عراق نوساناتی در این قمیت ایجاد نمود اما اصلی ترین دلیل سقوط ناگهانی و شدید آن به 46 دلار ناشی از سیاستی است که عربستان سعودی با همراهی ایالات متحده برای اعمال فشار بر روسیه ، ایران و ونزوئلا اتخاذ کرده است . 


به اعتقاد بسیاری از کارشناسان واشنگتن و ریاض تصمیم دارند مسکو را به منظور اقدامات این کشور و بخصوص رییس جمهور پوتین تنبیه کنند . هرچند سیاست های متقابلی که روسیه اتخاذ کرده است تا حدود زیادی این فشار اقتصادی را خنثی کرده است . 






انتهای پیام /







تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۳ - ۰۰:۵۴





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن