واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۷ دي ۱۳۹۳ (۱۲:۳۵ب.ظ)
مشکل آلودگي هواي پايتخت مديريتي است/ فعاليت 15 ارگان براي کاهش آلودگي هوا رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران گفت: مشکل آلودگي هواي شهر تهران بيشتر از آنکه به دليل مسائل فني و يا کمبود اعتبار براي حل اين معضل باشد، مشکلي مديريتي است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، علي محمد مختاري در نشست خبري که به مناسبت هفته هواي پاک برگزار شد با بيان اين مطلب تصريح کرد: در حال حاضر شاهد هستيم که بيش از 15 سازمان مسوول کنترل آلودگي هواي شهر تهران هستند و اين پراکندگي فعاليت ها در مراکز مختلف، سبب شده که معضل آلودگي هواي شهر همچنان پابرجا باشد.
وي افزود: هفته هواي پاک از 25 دي ماه آغاز شده و تا 5 بهمن ماه نيز ادامه خواهد داشت و در اين هفته برنامه هاي مختلفي از سوي تمام معاونت هاي شهرداري تهران به منظور کاهش آلودگي هوا صورت خواهد گرفت.
رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران با اشاره به کاهش 11 درصدي آلودگي هواي شهر تهران در سال جاري به نسبت سال گذشته خاطرنشان کرد: تاکنون شاهد هستيم که ميزان آلودگي هواي شهر تهران به نسبت سال گذشته حدود 11 درصد کاهش داشته و در تلاش هستيم تا تعداد روزهاي سالم به ثبت رسيده شده در اين سال به نسبت سال قبل متفاوت باشد.
وي ادامه داد: بهبود وضعيت بنزين مصرفي خودروها، کاهش وضعيت ناپايدار هوا و کاهش ورود ريزگردهاي خارجي به کشور، شرايطي را فراهم کرده که هواي شهر تهران به نسبت سال قبل بهبود يابد.
شاعري با تاکيد بر قطع ورود ريزگردهاي خارجي به هواي شهر تهران اظهارکرد: در 6 ماهه نخست سال به هيچ عنوان ريزگردهاي عربي از کشورهاي عراق و سوريه وارد کشور نشده اند و در تلاش هستيم تا در آينده نيز براي جلوگيري از اين ريزگردها به کشور برنامه ريزي شود.
وي با غلط توصيف کردن ملاک اندازه گيري آلودگي هواي شهرها در ايران اذعان کرد: سازمان هاي بين الملل جهاني، نقطه پيک آلودگي هوا را ملاک تصميم گيري براي مقابله با آلودگي هوا در نظر مي گيرند اما در ايران شاهد هستيم که ملاک اندازه گيري، با ميانگين گيري مشخص مي شود.
رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران در خصوص اقدامات صورت گرفته شده از سوي شهرداري تهران به منظور کاهش آلودگي هواي شهر گفت: در حال حاضر شاهد هستيم که حدود 60 درصد از بودجه شهرداري تهران به صورت سالانه براي کاهش آلودگي هواي شهر هزينه مي شود اما بايد به اين موضوع توجه شود که براي موفق شدن در اين کار، تلاش هاي يک ارگان کافي نيست.
وي از نوسازي ناوگان حمل و نقل شهري طي پايان برنامه 5 ساله دوم شهرداري خبر داد و بيان کرد: بر اساس مصوبات برنامه 5 ساله دوم شهرداري تهران، بايد در پايان مدت زمان در نظر گرفته شده تمام ناوگان حمل و نقل شهري اعم از اتوبوس، ميني بوس و تاکسي هاي شهر نوسازي شوند.
شاعري ادامه داد: همچنين مقرر شده تا پايان اين برنامه سهم حمل و نقل برقي از کل حمل و نقل عمومي شهر تهران به 10 درصد رسد.
رئيس ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران در خصوص اقدامات صورت گرفته شده در راستاي مقابله با صنايع آلاينده فعال در شهر تهران تصريح کرد: در زمينه صنايع آلاينده برنامه ريزي هاي گسترده اي در دستور کار قرار دارد به طوري که فعاليت معدن شن و ماسه در منطقه 18 شهرداري تهران متوقف شد و مقرر شده مرکز تخليه نخاله سياه کوه نيز به مکاني خارج از شهر تهران منتقل شود.
وي با اشاره به سوخت 50 ميليون ليتر مازوت در نيروگاه هاي سراسر کشور گفت: در نيروگاه شهيد منتظرالقائم شهر تهران شاهد سوخت روزانه 5 الي 6 ميليون ليتر مازوت هستيم و در کل کشور نيز بيش از 50 ميليون ليتر مازوت در نيروگاه ها سوزانده مي شوند که همين مسئله در آلودگي هواي کشور نقش تاثيرگذاري دارد.
شاعري در خصوص قوانين به تصويب رسيده به منظور صدور معاينه فني براي ساختمان ها خاطرنشان کرد: بر اساس اين قانون، ارائه پايان کار به ساختمان ها منوط به داشتن معاينه فني ساختمان است و اگر افراد در ساخت ساختمان هاي خود برخي استاندارها را رعايت نکنند پايان کار به ساختمان آنها داده نخواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]