واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ دي ۱۳۹۳ (۹:۴۷ق.ظ)
شرق: کليد زمان
به گزارش خبرگزاري موج، «کليد زمان»عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم صادق زيباکلام است که در آن مي خوانيد؛
با آغاز دور جديد مذاکرات ايران و شش کشور جهان، آنچه بيش از ساير موضع گيري ها نمود دارد، تاکيد طرفين بر اهميت «سرعت عمل» است. دکتر روحاني در ايران و در سفر استاني خود در جمع مردم بوشهر، بر اين موضوع تاکيد کرد و در سوي مقابل، وزير خارجه ايالات متحده نيز موضعي مشابه اتخاذ کرده است. به نظر مي رسد اين موضع مشترک، کليد فهم روش طرفين در دوره جديد و دوره هاي بعدي مذاکرات تا رسيدن به توافق در آينده اي نزديک باشد و ايران و ايالات متحده بدون اينکه رسما اعلام کنند، روي اين مساله توافق دارند. به نظر نگارنده دو طرف نه تهديد مي کنند و نه بلوف مي زنند، بلکه احساس مي کنند براي کسب منافع بيشتر، بايد زمان مذاکرات را کوتاه تر کنند.
در ايران برخي چهره هاي اصولگرا، مدعي شده اند که دولت مي خواهد تا زمان انتخابات مجلس، مذاکرات را کش دهد. در ايالات متحده نيز دو هفته از سال ٢٠١٥ گذشته و شش ماه ديگر، مبارزات انتخابات رياست جمهوري سال ٢٠١٦ رسما آغاز خواهد شد و دموکرات ها بايد در مقابل رقيب که در انتخابات اخير ميان دوره اي به پيروزي رسيده، صف آرايي کند.
تا به امروز اين گونه بوده که موضوعات سياست خارجي، به قول انگليسي ها «صندلي پشت» را اشغال مي کرد و صندلي جلويي به «مسايل داخلي» آمريکا اختصاص داشت. اما بيم آن مي رود اگر توافق با ايران صورت نگيرد آنگاه جمهوريخواهان، کل سياست خارجي اوباما و دموکرات ها را به چالش بکشند و مدعي شوند از ابتدا بايد به روش نئوکان ها يا جمهوريخواهان قديم، رويارويي با کشورهاي مخالف آمريکا انتخاب مي شد. دموکرات ها و دولت اوباما حتما نمي خواهند اين شکست در پرونده آنها ثبت شود بر همين اساس دست کم پس از روي کارآمدن دولت جديد ايران، اعلام کردند مي توان با جمهوري اسلامي به نتايجي رسيد.
جمهوريخواهان اگر از خاکريز موضوع ايران گذر کنند آنگاه در افغانستان، عراق و سوريه هم سياست هاي اوباما را به چالش خواهند کشيد. به هر حال آمريکايي ها در اساس پذيرفته اند غني سازي، نطنز، فردو و آب سنگين اراک ادامه يابد اما به شکلي که اگر انحرافي در برنامه هسته اي ايران به نظر آنها بروز کرد، زمان زيادي تا ساخت سلاح هسته اي نياز باشد. موافقت آنها با غني سازي پنج درصد، نشان از همين رويکرد دارد اما بحث بر سر ميزان سوخت در اختيار ايران، با توجه به تعهد روسيه براي تامين سوخت بوشهر تا هشت سال آينده، محل چالش است.
نکته دوم اينکه آمريکايي ها اصرار زيادي دارند تحريم ها به سرعت برداشته نشود. آنها مدعي هستند زمان و هزينه زيادي براي رسيدن تحريم ها به اين نقطه طي شده است و اگر به سرعت برداشته شود و اگر دو سال ديگر انتخاباتي برگزار شد و مانند دولت احمدي نژاد، موضع هسته اي تفاوت فاحشي با سياست هاي دولت قبل از خود پيدا کرد، قدرت مانور در اختيار غرب باشد. آنها از ٢٠سال سخن مي گويند و طرف ايراني بر حداکثر پنج سال تاکيد دارد. به نظر مي رسد اگر نظر ايران بر لغو تحريم هاي سختگيرانه بانکي و نفتي به نتيجه برسد، بر سر زمان لغو بقيه تحريم ها توافق صورت گيرد. دولت اوباما مي داند ارزش حل موضوع هسته اي ايران و ارتباطي حداقلي پس از ٣٦سال روابط سرد، چه ميزان ارزشمند است. اين مساله مي تواند با توجه به نقش راهبردي ايران در خاورميانه، چشم انداز بهتري از همکاري هاي احتمالي آتي به دست دهد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6]