واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اسپانسر و پاداش، مشوق مدالآوران جهان
ورزش سالهاست كه به صنعتي سودآور در جهان مبدل شده است. بسياري از كشورها با استفاده از همين صنعت هم درآمد كلاني را به جيب زدهاند و هم پيشرفت ورزششان را سرعت بخشيدهاند
نویسنده : شيوا نوروزي
ورزش سالهاست كه به صنعتي سودآور در جهان مبدل شده است. بسياري از كشورها با استفاده از همين صنعت هم درآمد كلاني را به جيب زدهاند و هم پيشرفت ورزششان را سرعت بخشيدهاند. در حالي كه كشورمان هنوز مشكلات زيادي براي تأمين هزينههاي ورزشكاران خود دارد رقباي جهاني و حتي آسيايي ما موانع مالي را از سر راه خود برداشتهاند و تكريم، تشويق و انگيزه دادن به مدالآورانشان را در دستور كار قرار دادهاند. با تكيه بر همين اصل اساسي است كه در تورنمنتي چون المپيك و بازيهاي آسيايي شاهد رشد و ترقي ورزشكاران كشورهاي گمنام قارههاي مختلف بوديم.
جامائيكا و اوسين بولت
جزيرهاي است در درياي كارائيب كه به رغم همه چالشهاي اقتصادياش زمينه را براي پرورش قهرماني چون اوسين بولت فراهم كرد. دونده سرشناس اين كشور همان كسي است كه در نوجواني استعدادش شكوفا شد اما هرگز حاضر نشد پيشنهادهاي بورسيه تحصيلي چند كالج امريكايي را بپذيرد و ترجيح داد در كشور خود با همان امكانات اندك به تمريناتش ادامه دهد. با اين حال مسئولان ورزش جامائيكا هرگز پشت بولت را خالي نكردند و او توانست در دانشگاه علوم اين كشور تحصيلاتش را ادامه دهد. مهمتر از همه اينكه وقتي در 18 سالگي در المپيك آتن ناكام ماند مسئولان پشتش را خالي نكردند و كماكان به حمايتها و سرمايهگذاريشان ادامه دادند. اوسين بولت با كسب 6 مدال طلاي المپيك و 8 طلاي جهاني طي سالهاي 2007 تا 2013 بارها با پرچم كشورش دور افتخار زد. علاوه بر حمايتهاي دولتي، بولت نيز از جمله ورزشكاراني است كه با اسپانسرهاي زيادي قرارداد بسته و تنها در سال 2012 مبلغي بالغ بر 20 ميليون دلار درآمد داشت.
افزايش نجومي بودجه انگليس
انگليسيها براي پيشرفت ورزش خود برنامه منحصر به فردي دارند. اين كشور براي آنكه از ساير رقباي اروپايي خود عقب نماند پس از المپيك لندن بودجه ورزشي خود را به ميزان قابل توجهي افزايش داد. طبق اعلام مقامات اين كشور بودجه 310 ميليون پوندي انگليس تا المپيك ريو به 500 ميليون پوند افزايش يافته است. آنها در المپيك 2012 كه خود ميزبان آن بودند مجموعاً 65 مدال به دست آوردند و در رده سوم دنيا ايستادند. با اين حال مقامات عالي انگليس معتقدند ورزشكارانشان ميتوانستند بهتر از اين نتيجه بگيرند. براي رسيدن به اين مهم انگليسيها بودجه رشته قايقراني خود را به 27/3 ميليون پوند، دوچرخهسواري به 26 ميليون پوند، شنا و دووميداني به 25 ميليون پوند، كشتي 1/4 ميليون پوند و وزنهبرداري را به 1/3 ميليون پوند افزايش دادند و در تكواندو هم افزايش 300 درصدي بودجه را در نظر گرفتند.
اسپانسرهاي دائمي
پرافتخارترين ورزشكار تمام ادوار المپيك هرگز دغدغهاي از بايت نداشتن مربي، كمبود امكانات و نداشتن درآمد براي گذران زندگي نداشته است. مايكل فلپس 18 مدال طلاي المپيكهاي آتن، پكن و لندن را به گردن آويخته. اينكه فلپس جوان چطور يك تنه به اين افتخارات رسيده را بايد در شيوه زندگي، تمرين و سرمايهگذاري روي او جستوجو كرد. بهترين شناگر جهان از 13 سالگي تمرينات حرفهاياش را شروع كرد، تنها 16 سال داشت كه شركت Speedo اسپانسر او شد و لباسي ويژه براي فلپس طراحي كرد. مايكل جوان براي رسيدن به آرزوهايش هفتهاي شش روز و روزانه 6 ساعت تمرين سخت و فشرده را پشت سرگذاشت. با اين حال پرافتخارترين ورزشكار دنيا هرگز نگراني از بابت آينده نداشت و بدون هيچ دغدغهاي روزانه 10 هزار كالري ميسوزاند. مسئولان ورزش امريكا شرايط را براي انتخاب باب بومن مربي اختصاصي اين شناگر آماده كردند. حضور مربي اختصاصي و درآمد سالانه 7 ميليون دلار از اسپانسرهايش، موفقيت مايكل فلپس را تكميل كرد.
جوايز وسوسهانگيز
به غير از كشورهاي صاحبنام در عرصه ورزش، ساير كشورها براي ترغيب ورزشكارانشان به مدالآوري، پرداخت پاداشهاي وسوسهانگيز را بهترين راه رسيدن به اهدافشان ميدانند. در امريكا به ورزشكاري كه طلاي المپيك را به گردن بياويزد فقط 25 هزار دلار پاداش تعلق ميگيرد، منتها تأمين مخارج زندگي حرفهاي و اسپانسرهاي پرتعداد جايگزين پاداشهاي كم شده است. كاناداييها هم بيش از 20 هزار دلار به المپينهاي طلاييشان نميدهند. اما كشورهايي كه مدالآورانشان شانس كمتري براي جذب اسپانسر دارند جوايز بيشتري پرداخت ميكنند. به عنوان نمونه سنگاپور 800 هزار دلار، آذربايجان 510 هزار دلار، قزاقستان 250 هزار دلار، قرقيزستان 200 هزار دلار و اوكراين 150 هزار دلار به هر مدالآور طلايي خود در المپيك اهدا ميكنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]