واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ دي ۱۳۹۳ (۹:۴۴ق.ظ)
جمهوري اسلامي: بورس، آئينه است واقعيت را اصلاح کنيد
به گزارش خبرگزاري موج، «بورس، آئينه است واقعيت را اصلاح کنيد»عنوان سرمقاله روزنامه جمهوري اسلامي است که در آن مي خوانيد؛
بازار سرمايه مدت ها است حال و روز خوبي ندارد. شاخص از حرکت نزولي باز نمي ايستد، ارزش معاملات در مقايسه با مدت مشابه سال قبل کاهشي فاحش را تجربه مي کند و سهامداران بازدهي منفي سرمايه گذاري هاي خود را منفعلانه تماشا مي کنند.
عمق و گستره عوامل موثر بر فرسايشي شدن بازار آنچنان است که تغيير رئيس سازمان بورس هم نتوانست شوک رواني مثبتي ايجاد کند تا به اين ترتيب رئيس جديد بورس هم بحران را از همان روزهاي ابتدايي از نزديک لمس کند.
براستي چه بر سر بازار سرمايه ايران آمده است؟ چرا با وجود بهبود نسبي جو رواني حاکم بر جامعه و اقتصاد پس از آغاز کار دولت يازدهم ساز بورس همچنان ناکوک است و بردار شاخص ها منفي است؟
کارشناسان در تحليل شرايط حاکم بر بازار سرمايه کشور و ريشه يابي عوامل موثر بر شاخص بورس به موارد مختلفي اشاره مي کنند که شايد مهم ترين آنها تاثيرپذيري بورس از بخش هاي مختلف اقتصاد است. در ادبيات اقتصادي، بورس را ويترين يا دماسنج اقتصاد هر کشور مي دانند و مي نامند. مقصود اقتصادانان از اين تعبير اين است که با نگاه به شاخص بورس و حال و هواي حاکم بر بازار سرمايه هر کشور مي توان يا بايد به تصويري از شرايط بخش واقعي اقتصاد آن کشور دست پيدا کرد.
به عبارت ديگر، بورس فارغ از تاثير نسبتاً محدودي که سازوکارهاي داخلي بازار مانند تعيين حجم مبنا، عرف بازارگرداني ها و... برشاخص مي گذارد، آئينه نمايشگر اقتصاد کشور است؛ نمي توان در شرايطي که صنايع مختلف در بخش واقعي اقتصاد درگير مشکلات متعددي هستند و توليد و عرضه با چالش هاي وسيعي دست و پنجه نرم مي کند. انتظار داشت بورس بي تفاوت نسبت به اين واقعيات، تصويري مثبت از اقتصاد کشور نشان دهد. در يک اقتصاد سالم و منطقي، شاخص بورس در شرايط بد توليد و عرضه، قطعاً منفي يا دستکم متزلزل و نامطمئن است و اگر غير از اين باشد بايد در سلامت و شفافيت بازار سرمايه ترديد کرد. نمونه چنين اعوجاج تصويري را مي توان در سال هاي نه چندان دور و با بررسي جهت گيري هاي شاخص بورس در سال هاي 90 و 91 در مقايسه با نرخ رشد اقتصادي و توليد ناخالص داخلي به راحتي مشاهده کرد.
اکنون به نظر مي رسد وضعيت قدري تغيير کرده است و مي توان رابطه اي منطقي ميان شاخص بورس و بردار کلي اقتصاد مشاهده کرد. اين درست است که بنابر اعلام بانک مرکزي نرخ رشد اقتصادي کشور براي دو فصل متوالي بهار و تابستان و نهايتاً در شش ماهه نخست سال جاري مثبت شده است اما صنايع مختلف کشور درگير مشکلات متعددي هستند. پالايشگاه ها هنوز تکليف خود را درباره نرخ خوراک و محصولات نمي دانند و ايضاً پتروشيمي ها. سنگ آهني ها با افزايش 30 درصدي بهره مالکانه در لايحه بودجه 94 مواجه شده اند و قيمت جهاني سنگ آهن حدوداً يک سوم شده است و از سوي ديگر مطالبات پيمانکاران خصوصاً در حوزه هايي مانند برق، راه و شهرسازي و نفت از دولت رو به افزايش است. در چنين وضعيتي کاملاً طبيعي و البته منطقي است که شاخص بورس منفي باشد و اگر غير از اين باشد مايه نگراني مضاعف مي شود.
با اين رويکرد راهکار افت شاخص بورس را بايد خارج از بازار جستجو کرد. دولت و تمامي نهادهاي مرتبط و مسئول بايد اقدامات لازم را براي حل يا دستکم کاهش مشکلات بخش هاي مختلف اقتصادي انجام دهند. در اين صورت شاخص بورس نيز خود به خود جهت حرکتي را تغيير خواهد داد. در چنين شرايطي انجام حرکات نمايشي، تشکيل کميته ها و کارگروه هاي موسمي براي يافتن روش هاي مثبت کردن شاخص بورس، چندان تاثيري نخواهد داشت، به ويژه اينکه تجربه نشان داده است خروجي اين قبيل تصميمات و حرکات تزريق مقطعي نقدينگي به بازار، الزام سهامداران حقوقي به بازارگرداني و... است که طبيعتاً نتيجه اي عميق و واقعي ندارد. واقعيت اين است که گشتن به دنبال مقصر و اعمال فشار به مجموعه وزارت اقتصاد، سازمان بورس و ساير نهادهايي که روي کاغذ و در ساختار بروکراتيک مسئول بازار سرمايه به حساب مي آيند و در اين شرايط اقدامي نمايشي و ناپخته است که تنها نتيجه آن سوق دادن آنها به اقدامات نمايشي و تصميمات ناپخته کوتاه مدت خواهد بود. درحال حاضر وزير نفت، وزير صنعت، وزير نيرو و حتي وزير خارجه همان مقدار مي توانند در بهبود شرايط بورس نقش داشته باشند که وزير اقتصاد، چرا که وضعيت نامطلوب بازار سرمايه محصول و معلول مشکلات اقتصاد در بخش هاي مختلف اعم از توليد، تجارت و روابط بين المللي است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 9]