واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گريزي به نخستين جشنواره و همايش فرش دستباف ايران در شهركرد
داخلي. فرهنگي. قالي.
فرش ايران بويژه دو نوع "بافت نقش " بختياري و چالشتري با گلهاي ترنج لچكي ، سرو كاج، گل مينا با قابهاي تركيبي و خشتيهاي چهار ضلعي، يكي از زيباترين آثار هنري ماندگار در ايران زمين است.
عصارهها و افشانههاي رنگين برگرفته از برگ مو، رنداس، پوست انار، پوست گردو، افشانه حنا، رنگ دانه، دوده زغال و سقز بنه از مهمترين مواد تشكيل دهنده رنگ طبيعي پودهاي قالي است.
رنگرزان در آغاز فصل بهار ديگهاي مسي رنگرزي خود را بار ميگذارند و پس از آن پودهاي پشيمين و خامههاي تابيده شده را درون ديگهاي بزرگ و خمرهها ميگذارند و با تبخير آب جوش، آن را به صورتي سنتي رنگ ميكنند.
برگزاري نخستين جشنواره و همايش فرش دستباف ايران در شهركرد ، بهانهاي براي رويكرد دوباره به مسائل فرش كشور و استان چهارمحال و بختياري است.
معاون مركز ملي فرش ايران در اين زمينه بااشاره بهكيفيت و قدمت بالاي فرش دستباف استان چهارمحال و بختياري گفت: طرح و نقشههاي فرش اين استان از شهرت خاصي برخوردار است.
"محمدرضا عابد"درحاشيه برگزاري نخستين همايش تخصصي و جشنواره فرش دستباف ايران"در دانشگاه شهركرد به خبرنگار ايرنا گفت: برگزاري اين جشنوارهها با رويكرد استفاده بهينه از ديدگاه متخصصان دانشگاهي در اين عرصه و افزايش بهرهوري مطلوب از منابع، مواد اوليه و نيروي انساني موثر است.
بهگفته وي،هماكنون بيش از يك ميليون دار قالي دستباف در ايران با بيش از يك ميليون و ۲۰۰هزار بافنده فرش دستباف فعاليت ميكنند و تاكنون ۲۰۰هزار بافنده فرش بيمه شدهاند.
عابد افزود:هماكنون بيش از پنج تا شش هزار طرح و نقش قالي و فرش ايراني در هر منطقه ايران شناسايي و در كتابهاي مختلف به ثبت رسيده است.
وي گفت: ايران رتبه نخست را در امر صادرات فرش دستباف درجهان در اختيار دارد واز مجموع يك ميليارد و ۳۰۰ميليون دلار صادرات فرش جهان افزون بر۴۰۰ ميليون دلار فرش دستباف از ايران صادر ميشود.
وي مهمترين تهديد عليه قالي ايران را تنوع زيراندازهاي مختلف با قيمتها و طرحها و رنگهاي موردپسند نسل امروز دنيا دانست و گفت:با برنامهريزي فرش ايران بهعنوان زيرانداز اصيل با رنگ و طرح موردپسند بازارهاي جهاني توليد ميشود.
يكي از طراحان برجسته فرش اصيل ايراني نيز گفت:نقش و طرح فرش ايراني در جهان زبانزد عام و خاص است و اين فرش رنج بافتههاي هنر ايران زمين است.
استاد " جعفر قلي دادخواه" در گفت وگو با ايرنا افزود:فرهنگ فرش نمادي از رخدادهاي اجتماعي و فرهنگي و تمدن يك منطقهاست و اصالت اين هنر ايراني بايستي حفظ شود.
بهگفته وي، فرش بختياري و خشتي اصيل ماندگارترين نوع فرش دركشور است كه با همت زنان بافته ميشود و ۱۳طرح اصيل بختياري در فرش وجود دارد.
رييس دانشگاه شهركرد نيز گفت: در گذشته بيشتر خانوادهها اقدام به توليد و بافت فرش ميكردند.
"عبدالله معتمديشلمزاري"افزود:فرش انعكاسدهنده هنر و ذوق فردي واجتماعي است و برخي از فرشهاي ايران هم اكنون در موزههاي جهان نگهداري ميشود.
استاندار چهارمحال و بختياري نيز گفت: با آسيب شناسي و كاركارشناسي در خصوص صادرات ، فرش ايران بايستي در جهان همچنان مقام نخست را در اختيار داشته باشد.
"رجبعلي صادقي" افزود: عدم ارتباط با بازارهاي مصرف و بافت متناسب با سليقه مشتري باعث هدر رفتن دسترنج بافندگان و فرش كشورهاي ديگر جايگزين فرش ايراني ميشود.
رييس سازمان بازرگاني چهارمحال و بختياري نيز گفت: هم اكنون سالانه ۴۰۰ هزار مترمبع فرش دستباف در اين استان توليد و روانه بازار ميشود.
"حسن طاهري"در گفتوگو با ايرنا افزود:طرح خشتي،بختياري،چالشتري، سروكاج، شلمزاري، يلمه، پشم باف و لچك و ترنج از مهمترين دست بافتههاي قالي در چهارمحال و بختياري است.
رييس اداره فرش چهارمحال و بختياري نيز گفت: هماكنون ۹۰هزار بافنده در استان به توليد فرش، قالي و گبه و گليم مشغولند.
"بهروز جعفري" در گفت وگو با ايرنا افزود: بيش از ۸۵درصد از فرش توليد شده در اين استان به كشورهاي مختلف جهان صادر ميشود.
وي به وجود ۴۵هزار دار قالي در استان اشاره كرد و گفت:عمده فرشهاي نوع "يلمه" در شهرستان بروجن،" گبه ريزباف"در شهرستان اردل و فرش"بختياري" در مناطق عشايري و مناطق بختيارينشين و فرش چالشتري در شهرستان شهركرد بافته ميشود.
فرش توليدي در چهارمحال وبختياري در استانهاي مختلف كشور و در كشورهاي حوزه خليج فارس، اروپا، آمريكا و كانادا طرفداران فراواني دارد.
نخستين جشنواره و همايش فرش دستباف ايران با عنوان" طرح، نقش و رنگ فرش دستباف ايران " به مدت دو روز در تالار شهيد آويني دانشگاه شهركرد در حال برگزاري است.ك/۴
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 242]