واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
بازگشت تروریستها؛ واقعیتی که اروپا از آن فرار میکرد
حملات اخیر در فرانسه سرانجام اروپاییها را وادار کرد به هشدارها از جمله ابراز نگرانی چند سال پیش رئیسجمهور سوریه مبنی بر جدی بودن خطر گسترش تروریسم به ویژه در اروپا توجه کنند.
گروه بینالملل خبرگزاری فارس - آزاده عطار: اولین چهارشنبه سال 2015 را میتوان نقطه پایانی برای جشنهای سال نوی میلادی مردم فرانسه دانست. حمله ظهر روز هفتم ژانویه به دفتر نشریه فکاهی «شارلی ابدو» که مرگ 12 تن و زخمی شدن شماری را به دنبال داشت البته نقطه آغاز بحرانی بود که به مرزهای فرانسه محدود نشد و به سرعت موجی از وحشت را در 3 کشور اروپایی ایجاد کرد که البته نقش رسانههای غربی هم در جهت دادن به آن کمرنگ نبود. این واقعه با 2 گروگانگیری روز جمعه و در نهایت با مرگ مهاجمین پایان یافت، اما آلمان و انگلیس به عنوان 2 کشور مهم اروپایی ترجیح دادند تا سطح تدابیر امنیتی را در کشور بالا ببرند. با این حال امروز به دفتر روزنامه آلمانی «هامبورگر مورگن پست» که کاریکاتورهای موهن از پیامبر (ص) منتشر کرده بود، حمله شد. مجموعه این حوادث اروپا را در شرایطی قرار داده است که گویی از مدتها قبل قابل پیشبینی بود اما سران قاره سبز ترجیح می دادند نگاه دیگری به آن داشته باشند.
فقط اگر اندکی به گذشته باز گردیم بخشی از رد این مسئله را میتوان در تحولات 4 سال اخیر سوریه دنبال کرد. وقتی که شماری از تروریستها به صورت غیرقانونی از کشورهای غربی به ویژه اروپا وارد سوریه میشدند و با نفوذ در بخشهایی از این کشور عملا حملات سازماندهی شدهای را علیه دولت سوریه ترتیب میدادند. البته در آن زمان هنوز به صورت رسمی نامی از گروه تروریستی داعش مطرح نشده بود اما شکل برنامههایی که مخالفان نظام سوریه در این کشور دنبال میکردند به وضوح نشانی از ماهیت تروریستی اقدامات آنان بود. موضوعی که البته نه به صورت منسجم اما پراکنده باعث میشد تا مقامات اروپایی درباره بازگشت اتباع خود و ارتکاب عملیات تروریستی ابراز نگرانی کنند، با این حال اروپا اقدامی به صورت جدی در جلوگیری از ورود سیل افرادی که جذب تبلیغات تکفیریها میشدند، صورت نداد. نگاه اروپاییها به مسئله تروریسم زمانی اندکی جدی شد که افرادی را در ارتباط با داعش در اروپا دستگیر کردند اما به جز واکنشهای مقطعی همچنان اقدام جدی را در دستور کار قرار ندادند. این سهلانگاری تا جایی پیش رفت که هماکنون پلیس آلمان خلاءهای امنیتی در این کشور را نگران کننده توصیف کرده است. هشداری که نادیده گرفته شد «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه نوامبر 2014 گفته بود: «بیشترین تعداد از تروریستهایی که به اروپا میآیند، فرانسوی هستند و شما شاهد نشانههای فراوانی در این رابطه در اروپا هستید. تروریسم در اروپا دیگر مسئلهای بالقوه نیست بلکه به موضوعی بالفعل تبدیل شده است.» این سخنان هوشمندانه را دولت فرانسه، دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا جدی نگرفتند و همچنان هم به آن توجهی ندارند. به همین دلیل است که به جای همکاری با دولت سوریه در نبرد با تروریستها، با دولت این کشور مقابله میکنند. در این مورد میتوان به بودجه دفاعی 60 میلیارد دلاری آمریکا برای مقابله با تروریستها در عراق و سوریه اشاره کرد اما در واقع این رقم کلان تا زمانی که به طور اساسی برای هزینه کردن آن فکری نشود، تاثیری در بهبود وضعیت مقابله با تروریستها نخواهد داشت. باید گفت که بهتر بود غرب به جای تشکیل ائتلاف ضد داعش و اختصاص هزینه و منابع کلان در این راستا بر تقویت منابع اطلاعاتی خود تمرکز میکرد تا در شرایط کنونی فرانسه پاسخی برای شهروندان خود داشته باشد. یکی از مهمترین پرسشها این است که چطور تروریستها به راحتی میان کشورهای غربی و عراق و سوریه تردد میکنند و سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی اقدام جدی در جلوگیری از رفتوآمد افراطگرایان انجام نمیدهند و یا اینکه چرا دستکم برای مقابله با تبلیغات تکفیریها در شبکههای اجتماعی اقدام جدی صورت نگرفته است. تداوم سیاست شلیک به خود البته آنچه در فرانسه رخ داد در برابر آنچه واقعا میتوانست اتفاق بیافتد، بسیار کوچک است. این واقعه باید سیاستمداران این کشور را هوشیار کند. سیاستمدارانی که با در پیش گرفتن سیاستهای ناکارآمد در واقع رویکرد «شلیک به خود» را در پیش گرفتهاند.حاکم شدن جو رعب وحشت در روزهای اخیر در این کشور اروپایی باید سیاستمداران فرانسوی را به یاد واقعیاتی بیاندازد. آنها باید به یاد آورند همان دولتی هستند که از اغتشاش در سوریه حمایت کردند و به جنشهای افراطی این حس را دادند که میتوانند به فعالیتهای خود ادامه دهند و اکنون نتیجه آنچه انجام دادهاند را میبینند پس فقط باید خود را سرزنش کنند. انتهایپیام/ق
93/10/21 - 15:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]