واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ دي ۱۳۹۳ (۱۱:۲۲ق.ظ)
وزير راه و شهرسازي: نرخ سرمايهگذاري در ناوگان ريلي کم و ميزان نارضايتي بالا است وزير راه و شهرسازي بابيان اينکه نرخ سرمايهگذاري در ناوگان ريلي کم، باکيفيت پايين و ميزان نارضايتي بالا است، گفت: براي رساندن سهم حملونقل ريلي در افق ۱۴۰۵ به سهم ۲۰ درصدي از جابهجايي بار و مسافر به بيش از ۳۵ هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري جديد نياز داريم.
به گزارش خبرگزاري موج، عباس آخوندي در نشست اعضاي انجمن حملونقل ريلي که ۲۰ ديماه در ساختمان شهيد دادمان برگزار شد پس از شنيدن سخنان اعضاي انجمن ريلي کشور بابيان اينکه الان زمان آزمونوخطا کردن نيست، گفت: مشکلي که در ايران داريم نرخ پايين بهرهوري است، اين مسئلهاي است که در حملونقل هم بايد به آن توجه جدي شود.
وي بابيان اينکه پايين بودن نرخ سرمايهگذاري ريلي از وجود مشکلات حکايت ميکند، يادآور شد: نرخ قابل قبولي در سرمايهگذاري توسعه زيرساخت و ناوگان ريلي وجود ندارد. طبق اعلام اعضاي انجمن در 6 سال گذشته ارزش سرمايهگذاري براي ورود لوکوموتيو و واگن باري و مسافري مجموعاً کمتر از ۳۵۰ ميليون دلار بوده است که متأسفانه بخش عمده آن نيز کارکرده و دستدوم بوده است.
آخوندي افزود: ۱۲۷ هزار کاميون بالاي ۲۵ سال در کشور داريم که حدود دو برابر استاندارد سوخت مصرف ميکنند، يعني در حملونقل جادهاي هم سرمايهگذاري نکردهايم. لازمه سرمايهگذاري تجديدنظر در بخشهاي دولتي و خصوصي است تا نرخ بهرهوري ملي را افزايش دهيم.
وي با تأکيد بر اينکه ميزان سرمايهگذاري که در کشور صورت گرفته قابلقبول نيست، اظهار کرد: ميانگين سن ناوگان ريلي ۲۵ سال است يعني نرخ سرمايهگذاري در آن کم، کيفيت پايين و ميزان نارضايتي بالاست.
آخوندي افزود: براي رساندن سهم حملونقل ريلي در افق ۱۴۰۵ به سهم ۲۰ درصدي از جابهجايي بار و مسافر به بيش از ۳۵ هزار ميليارد تومان سرمايهگذاري جديد نياز داريم.
وزير راه و شهرسازي مشکل عمده خصوصيسازي را در بخش حملونقل عدم توجه به فراهم نمودن مقدمات و مؤخرات خصوصيسازي در کشور عنوان کرد و گفت: واگذاري فعاليتها در بخش حملونقل ريلي بدون ايجاد بستر مناسب باعث شده است از موضع بخش خصوصي فقدان سازمان تنظيم مقررات و ريسک سرمايهگذاري در حوزه ريلي و از موضع دولت نبود سرمايهگذاري کافي در بخش خصوصي را شاهد باشيم.
وي ادامه داد: راهآهن در ايران وسيله حملونقل طبقات ضعيف و متوسط است و دولت به دليل مسائل زيستمحيطي و اجتماعي به آن ارزشافزوده ميپردازد. در اين راستا شعار حق دسترسي ثابت را مطرح کرديم تا بهتدريج آن را حذف کنيم و پرداخت يارانه به حملونقل ريلي نيز دربند ق تبصره ۲ قانون بودجه از ديگر اقدامات در اين زمينه است.
وزير راه و شهرسازي بابيان اينکه نبود سرمايه کافي در بخش خصوصي از مشکلات خصوصيسازي در ايران است، گفت: حملونقل کشور بايد بهسوي بازار سرمايه گام بردارد، درواقع تا سرمايهگذاري صورت نگيرد، اقدامي عملياتي نميشود، بايد کفايت سرمايه از ۳۵۰ ميليارد دلار در ۱۰ تا ۱۵ سالبهسالي يک هزار ميليارد دلار برسد، اينيک رشد نيست بلکه يک پنجره، يک رويکرد و يک انقلاب است زيرا نميتوان اينقدر به گذشته متکي بود.
آخوندي گفت: اين کار را در وزارتخانه و شوراي اقتصاد پيگيري ميکنيم، تا پايه کار محکم شود، بايد بهسوي بازار سرمايه گام برداشت، درواقع تا سرمايهگذاري از طريق جلب مشارکت عمومي صورت نگيرد، اقدامي عملياتي نميشود، کفايت سرمايه در اکثر شرکتهاي حملونقلي پايين است و اين شرکتها نيازمند بازسازي مالي هستند.
آنچه در ارتقاي صنعت ريلي در کشور برنامهريزيشده است يک رشد معمولي نيست بلکه يک پنجره، يک رويکرد و يک انقلاب است و بخش خصوصي نيز بايد متناسب با اين برنامههاي خود را متحول کند، لذا؛ لازم است انجمن و شرکتهاي ريلي با همکاري شرکت راهآهن و وزارت راه و شهرسازي برنامه عملياتي بهمنظور ورود به بازار سرمايه و ارتقاي کيفيت مالي و سرمايهاي و ايجاد شفافيت مالي تهيه و بهطورجدي پيگيري کنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]