واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 09:13:42 , 1393/10/18
صدیق مینایی
نقره داغ کردن مطبوعات کوردی چرا؟
بر اثر این سیاست اشتباه تعدادی از مطبوعات کوردی تعطیل و تعدادی دیگر دچار بی انضباطی در چاپ شده اند که تکرار چند نوبت بی نظمی در انتشار هم آنها را به تیغ قانون توقیف می سپارد.
مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسي نقش اساسي در جريان آزاد اخبار و اطلاعات در جامعه بر عهده دارند که متناسب با نگرش حاکميت، قوانين رسانه اي، کارکرد مطبوعات، حمايتهاي مردم و رويکرد فعالين اين حوزه ميزان بهره مندي جامعه از کارکردهاي آنرا نمايان مي سازد به طوري که هرچه حمايت از ارتقاء فرهنگ رسانه اي ،حمايتهاي مردمي و آزادي هاي قانوني آن بيشتر باشد به همان ميزان جامعه از کارکردهاي مثبت آن در طي مسيرهاي طولاني و پر پيچ و خم توسعه بهره مند مي گردد.
از کارکردهاي رسانه مي توان به فرهنگ سازي، شفاف سازي، مبادله اخبار، طرح انتقادات و پيشنهادات و ايجاد پل ارتباطي بين دولت و مردم اشاره کرد که پيامدهاي اينها منطقي کردن قضاوت افکار عمومي، آگاه سازي دولت از کاستي ها، کاهش تخلفات اداري، مقابله با رانت جويي و ... مي باشد اما در مناطق داراي تفاوت نژادي، فرهنگي، ديني و....کارکردي ويژه و غير قابل جايگزين مي يابد و آنهم به دوش گرفتن امر حراست از ويژگي هاي خاص اين بخش از جامعه انساني است.
اين کارکرد در کشورهاي جهان سوم که تمام امکانات دولتي مثل صدا و سيما، ماهواره، يارانه هاي فرهنگي، آموزش و پرورش، آموزش عالي و....در اختيار ايدئولوژي و فرهنگ غالب قرار گرفته اهميت بيشتري يافته است زيرا در فضاي نابرابر داخلي و خارجي تنها تکيه گاه آنهاست. وزارت ارشاد به عنوان متولي حوزه رسانه وظيفه اي سنگين بر دوش دارد و بايد با نگاهي ويژه به حوزه رسانه اين مناطق بنگرد و بسته هاي خاص براي آنها تدارک ديده ببيند تا بتوانند سهمي هرچند کوچک از عدالت در توزيع امکانات و اعتبارات فرهنگي کشور برخوردار شوند.
نگاهي به وضعيت موجود مناطق کورد و سني نشين به خوبي نمايانگر نبود اين نگرش ويژه مي باشد به طوري که مطبوعات کوردي که از تعداد انگشتان دست تجاوز نمي کند علاوه بر اينکه از هيچ حمايت ويژه اي برخوردار نيستند بلکه دخالت ها و اعمال زور مشکلات بزرگي برايشان درست کرده و انتشار آنها را با بي نظمي و تطعيلي مواجه ساخته است.
براي نمونه مي توان به دخالت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي کردستان در توزيع آگهي هاي مزايده و مناقصه ادارات دولتي اشاره کرد که اين اداره طي نامه اي از تمام سازمانهاي دولتي خواسته تا تمام آگهي ها را به اين اداره ارسال کرده تا آنرا به ميل و مرام خود به مطبوعات تحويل دهند که نوعي نقره داغ کردن مطبوعات بي پناه کوردي مي باشد که هيچ پشتوانه اي به جز جذب آگهي مزايده و مناقصه دولتي ندارند و آنها را با هزار تلاش، دردسر، خواهش و تمنا، باج دهي، عدول از نقد و ... به دست مي آورند تا با آن هزينه هايي مثل اجاره محل، حقوق کارکنان، چاپ، توزيع، آب، برق، گاز و تلفن مي پردازند و بتوانند در اين فضاي نابرابر خدمتي به هويت خود کرده و از اصالت خود دفاع نمايند. بر اثر اين سياست اشتباه تعدادي از مطبوعات کوردي تعطيل و تعدادي ديگر دچار بي انضباطي در چاپ شده اند که تکرار چند نوبت بي نظمي در انتشار هم آنها را به تيغ قانون توقيف مي سپارد.
گويا حضرات به اصطلاح متولي نمي دانند که اين سياست داراي ويژگي هايي مثل مغايرت کامل با مفاد ماده 11 قانون برگزاري مناقصات، دخالت در اختيارات ساير ارگانها، خفه کردن مطبوعات کوردي، افزايش درآمد مطبوعات غيرفعال در حوزه گردش اخبار و اطلاعات، اخلال در روند فعاليت مطبوعات، اعمال حب و بغض هاي سليقه اي، ايجاد رانت و زمينه سازي براي اجراي نيات نامشروع در راستاي واگذاري پروژه ها مي باشد يا شايد هم مي دانند و عمدا دست به چنين کاري مي زنند.
واقعاً تأسف آورست دولتي که با شعار تدبير و اميد، ادعاي احقاق عدالت در توسعه، ايفاي حقوق اقليت ها و رونق بخشي به فرهنگ رأي کسب کرد امروزه قدرت را به دست گرفته سياست رسانه اي دولت قبلي را ادامه مي دهد که دستور داد تمام آگهي ها را به ارگان مطبوعاتي خود بدهند و ساير رسانه ها را محروم کرد تا اينکه با فشار مجلس و نهادهاي صنفي ناچار به عقب نشيني گرديد اما چه فايده در مدت اجراي اين بخشنامه زيانهاي زيادي به مطبوعات وارد کرده و تعداد زيادي از فعالين اين حوزه را بيکار نمود.
کجاي اين عدالت است نشريه اي که هيچ نقشي در حوزه کارکردهاي رسانه اي کردستان ندارد و فاقد دفتر، خبرنگار، تايپيست، طراح، عکاس، صفحه آراء و... مي باشد و تنها با يک موبايل در حوزه جذب آگهي براي روزنامه کم تيراژ تهراني فعاليت مي کند بيش از رسانه اي آگهي بگيرد که به تمام معنا در خدمت اطلاع رساني استان مي باشد؟ آيا اين تبعيض نيست؟ آيا اين فشار آوردن بر رسانه هاي فعال و نشريات کوردي براي حذف آنها نيست؟ رسالت وزارت ارشاد حمايت از مطبوعات فعال در جريان آزاد اطلاع رساني است نه تحديد و تهديد آنها و اگر اين روند ادامه يابد بدون شک کردستان از مزاياي حضور رکن چهارم دموکراسي محروم خواهد شد.
09:13:42 , 1393/10/18
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]