واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: برنج وارداتی امسال، کمتر از میانگین وارداتش در دولت گذشته است
بعضی می گویند، واردات برنج بی رویه بوده و به خاطرش از وزیر سوال می کنند و کارت زرد نشان می دهد، در مقابل هم برخی کارشناسان می گویند، این واردات، برای ثبت سفارش دولت گذشته و قبل از ممنوعیت واردات این محصول بوده است.
به گزارش نامه نیوز، همچنین به گفته سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس هیات مدیره کانون انجمن های صنایع غذایی ایران، برنج وارد شده به کشور در سال 93، به اندازه میانگین واردات این محصول در سال های 90 تا 92 نیست. با مرتضوی درباره کشمکش واردات برنج گفتگو کردیم. او می گوید: «خوشبختانه در سال جاری برنجی که وارد می شود بیش از نیاز کشور نیست.»
*بحث واردات محصولات اساسی مثل برنج این روزها داغ است. چرا چنین اتفاقی افتاده است؟ برای این موضوع بهتر است اول نگاهی به واردات برنج در دو سال آخر دولت گذشته داشته باشیم. در سال 90 یک میلیون و 516 هزار تن، سال 91 یک میلیون و 297 هزار تن و سال 92 یک میلیون و 955 هزار برنج به کشور وارد شده است. به عبارتی باید گفت میانگین این میزان برنج وارد شده در این سال ها، یک میلیون و 590 هزار تن است. طبق آمار گمرک هم تا پایان آبان ماه، 829 هزار تن برنج به کشور وارد شده است. به این ترتیب، اگر تا پایان سال، باز هم برنج به کشور وارد شود، در نهایت این میزان واردات به یک میلیون و 200 هزار تن خواهد رسید. یعنی باز هم نسبت میانگین واردات سال های 90 تا 92 پایین تر است. *پس در این میان، چرا این موضوع آنقدر جنجال به پا کرده است؟ در این جریان مهم این است که چرا پس از ممنوعیت واردات هنوز برنج وارد می شود. پاسخ این سوال نیز انجام برخی ثبت سفارش ها پیش از زمان ممنوعیت است. در واقع پیش از اعلام ممنوعیت، یکسری ثبت سفارش ها و گشایش های اعتباری انجام شده ولی پس از اعلام آن، محصول وارد کشور شده است. حال آنچه منجر به پدید آمدن این اتفاق شده عدم هماهنگی بین برنامه تولید و برداشت با میزان نیاز کشور است. وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید باید میزان سطح زیر کشت، بارندگی و میزان رشد اولیه و رشد نهایی را رصد کند. در واقع با ارتباط مستمر با استان ها باید وضعیت تولید را بررسی کند، تا مقدار دقیق به تصمیم گیران نهایی همچون شورای اقتصاد اعلام و برای کل واردات محصول برنج تصمیم گیری شود. *موضوع سرانه مصرف و میزان تولید محصولاتی مثل برنج و گندم همیشه وجود داشته است. بله. مشکل در تعیین حجم تولید برنج در کشور وجود دارد در سایر محصولات همچون گندم هم مشاهده می شود. در حال حاضر نیاز کشور به گندم به غیر از گندم بذری حدود 12 میلیون تن است. پس باید وزارت متولی تولید در زمانی که گندم کاشته و بارندگی اتفاق می افتد و محصول رشد و نمو می کند تا زمان برداشت میزان آن را رصد کند. تا براساس آنچه تولید می شود میزان کسری را وارد کند. البته برای واردات نیز باید بهترین زمان را انتخاب کرد. بهترین زمان برای خرید و واردات گندم زمانی است که کشورهای تولیدکننده گندم را برداشت می کنند. یعنی زمان خرید گندم، شهریور ماه، مهر و آبان است. در این سه ماه قیمت گندم در کشورهای مبدا ارزان است. حال اگر درست برنامه ریزی نکنیم و گندم را در زمستان و اسفند وارد کنیم مجبوریم با قیمتی گران تر از قیمت نرمال وارد کنیم. در مورد برنج نیز همین طور است باید برحسب زمان برداشت در کشورهای مبدا برنج مورد نیاز کشور را وارد کنیم. در مقابل حداقل تا پایان شهریور و ابتدای مهر ماه هر سال باید میزان دقیق برداشت را اعلام و برای واردات تصمیم گیری کرد. بدین ترتیب برپایه میزان تولید، ثبت سفارش های انجام شده از ابتدای سال و برنج باقی مانده از سال گذشته، نیاز کشور را مشخص کرد. در واقع با این روش پس از ممنوعیت برنجی بیش از نیاز وارد نمی شود. البته باید گفت خوشبختانه در سال جاری برنجی که وارد می شود بیش از نیاز کشور نیست.
منبع: صدای اقتصاد
۱۷ دی ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]