واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
گزارش بیبیسی؛
کارشناسان BBC درباره «همهپرسی» چه میگویند؟
بی بی سی با طرح این پرسش که در ایران و در چارچوب جمهوری اسلامی، چه مسئله یا مسائلی هست که بتوان آنها را به همه پرسی گذاشت و منظور آقای روحانی کدام "مسئله مهم و اختلافی" است؟ با کارشناسان خود به گفتگو نشسته است.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، سخنان روز گذشته دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران که به «مغفول ماندن اصلی از قانون اساسی ایران که به همه پرسی اختصاص دارد» کماکان در صدر اخبار و تحلیلهای رسانههای بیگانه میباشد. جملهای که شاید تنها راه نجات دولت تدبیر و امید برای رهایی از فشار افکار عمومی در شرایطی است که مسئولان دولتی دریافتهاند که امیدی به حصول توافق با غرب در مذاکرات هستهای نیست.
بخش فارسی شبکه بیبیسی (BBC) که از روز گذشته اکثر توان خود را به این موضوع معطوف کرده است در گزارشی، نظر تنی چند از کارشناسان و تحلیلگران خود را در این باره جویا شده است. بی بی سی با طرح این پرسش که «در ایران و در چارچوب جمهوری اسلامی، چه مسئله یا مسائلی هست که بتوان آنها را به همه پرسی گذاشت و منظور آقای روحانی کدام "مسئله مهم و اختلافی" است؟» با افرادی چون: سعید برزین، رضا حقیقت نژاد، مهدی خلجی، حسین رسام، مرتضی کاظمیان، حمید مافی، شهیر شهید ثالث و علی اصغر رمضانپور به گفتگو نشسته است. "سعید برزین" تحلیلگر سیاسی با اشاره به درخواست همه پرسی دکتر روحانی به بی بی سی میگوید: «روحانی به دنبال فرصتی است که به جناح رقیب ضربه بزند و پایگاه اجتماعی خود را تقویت کند.» هنری تاکتیکی که "هاشمی" استاد آن است و با ابتکار عملهای غیرمنتظره صحنه را از دست رقیب خارج می کند.
"رضا حقیقتنژاد" روزنامه نگار، به بررسی قانونی این سخنان رئیس جمهور پرداخته و میگوید: «طبق قانون اساسی، رئیس جمهور تنها وظیفه امضا و ابلاغ "نتیجه" همهپرسی را دارد و در طرح همهپرسی، تصویب، صدور فرمان و برگزاری آن، "اختیاراتی" ندارد.» وی میافزاید: «طرح عمومی مسئله "همهپرسی" صرفا تلاش دولت برای جلب توجه افکار عمومی به عمق مشکلات دولت و حفظ حمایت و امیدواری آنهاست.» "مهدی خلجی" تحلیلگر سیاسی، طرح موضوع همهپرسی از سوی دکتر حسن روحانی را شعاری تبلیغاتی و غیراجرایی دانسته و میگوید: «در قانون اساسی ایران، فرمان همهپرسی از اختیارات ولی فقیه است. تنها مرجع دیگری که میتواند دستور همهپرسی صادر کند، مجلس است، وقتی دو سوم نمایندگان به همهپرسی رأی بدهند.» وی بر این باور است که « برگزاری همهپرسی، شعاری تبلیغاتی و غیراجرایی است که در برخوردهای سیاسی به کار برده میشود.» مهدی خلجی در ادامه به بی بی سی میگوید: «برنامه هستهای هم از نظر سیاسی هم از نظر فنی بسیار پیچیده است و با پاسخهای سرراستی که از همهپرسی انتظار میرود، سازگار نیست. حتی در کشورهای دموکراتیک هم به ندرت چنین موضوعی به همهپرسی گذاشته شده است.» "حسین رسام" کارمند و تحلیلگر سیاسی سابق سفارت انگلیس در ایران با منطقی نبودن رفراندوم هستهای، به این شبکه انگلیسی میگوید: «مهمترین مسئله روز ایران، موضوع هستهای است و روحانی میداند که نه منطقی است و نه میتوان آن را به رفراندوم گذاشت و نه این موضوع مهمترین گرهگاه مدیریت کلان و دراز مدت جمهوری اسلامی است.»
"حمید مافی" تحلیلگر سیاسی شبکه بی بی سی بر این باور است که «مساله مورد نظر روحانی در رفراندوم، سیاست خارجی و مساله هستهای است. چرا که او در بخش دیگری از سخنانش به صراحت گفته است: "آرمان ما به سانتیرفیوژ وابسته نیست." » وی میگوید: «پیش از این زیباکلام هم از او خواسته بود که در مسئله هستهای به آرای عمومی مراجعه کند. میرحسین موسوی هم در سال ۸۹ برگزاری همهپرسی را، راه حل مسئله هستهای دانسته بود.»
"شهیر شهیدثالث" تحلیلگر سیاسی و کارشناس شبکه بی بی سی میگوید: «منظور روحانی همه پرسی در مورد برنامه هسته ای است. از آنجا که هر توافقی صورت بگیرد بدون شک مورد حمله جناح های تندرو قرار خواهد گرفت. وی می افزاید: «این احتمال وجود دارد که روحانی در نظر داشته باشد که "رئوس یک توافق احتمالی" را، قبل یا پس از حصول توافق، به همه پرسی بگذارد هر چند که مسئله با پیچیدگی هائی روبرو خواهد بود.» شهیدثالث در ادامه میگوید: «در این صورت هم جناح تندرو دیگر قادر نخواهد بود به نمایندگی از مردم به دولت حمله کند، هم مجلس که باید هر توافقنامهای با دول خارجی را تصویب کند در مقابل یک عمل انجام شده قرار خواهد گرفت.»
"مرتضی کاظمیان" روزنامه نگار و از کارشناسان شبکه بی بی سی، تاکید رییس جمهور بر "همهپرسی" را با ارزش توصیف کرده و میگوید: «حسن روحانی به نوعی بر محور شدن خواست مردم تاکید میکند و حق شهروندی و قانونی آنها را دال بر اظهارنظر مستقیم در امور مهم، مورد توجه قرار میدهد. صحبتهای رییس دولت اعتدال هرچند در فضای سیاسی ـ اجتماعی امروز ایران میتواند به مسائل سیاسی معطوف شود، اما تمرکز کلام او بیشتر وجهی اقتصادی دارد.» وی میافزاید: «فضای صحبت روحانی، اقتصاد سیاسی است؛ و در این بستر، او خواهان همهپرسی میشود. آنچه روحانی میگوید با توجه به اولویت اقتصاد برای دولت وی، و مسائل معیشتی اکثریت مردم ایران به نوبه خود بسیار مهم است.» همچنین "علیاصغر رمضانپور" از کارمندان بخش فارسی بی بی سی در گفتگو با سایت ضدانقلاب روز آنلاین در این باره گفت: «درخواست روحاني براي رجوع به همه پرسي، بازتاب دهنده شرايط دشواري است كه دولت با آن روبروست.» وی بر این عقیده است که «كاهش شديد بودجه ناشي از كاهش قيمت نفت، طولاني شدن مذاكرات و فشار تحريمها، عملا اجراي برنامههاي اقتصادي دولت را با دشواري روبرو ساخته است.» رمضانپور افزود: «از نظر سياسي، مطرح كردن ضرورت ارجاع به همهپرسي نشان نااميدي از رسيدن به اتفاق نظر ميان مجلس و دولت است.» وی خاطرنشان کرد: «روحانی با ناامید شدن از مجلس به مردم مي گويد با وجود چنين مجلسي حل مشكلات اساسي كشور، امكان پذير نيست.» 104
۱۵/۱۰/۱۳۹۳ - ۲۱:۲۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]