واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: پس از عبدالله، چه سرنوشتی در انتظار عربستان خواهد بود؟
با وخیم شدن شرایط سلامت ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، طی روزهای اخیر بار دیگر بحث درباره آینده عربستان و بحث جانشینی در این کشور بالا گرفته است. این بحث به ویژه از آن جهت این بار اهمیت بیشتری یافته که به نظر می رسد وضعیت جسمانی ملک عبدالله واقعاً وخیم تر از دفعات گذشته است.
کد خبر: ۴۶۳۹۶۷
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۵ - 05 January 2015
با وخیم شدن شرایط سلامت ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، طی روزهای اخیر بار دیگر بحث درباره آینده عربستان و بحث جانشینی در این کشور بالا گرفته است. این بحث به ویژه از آن جهت این بار اهمیت بیشتری یافته که به نظر می رسد وضعیت جسمانی ملک عبدالله واقعاً وخیم تر از دفعات گذشته است.
به گزارش «تابناک»، سایت تحلیلی «المانیتور» در مطلبی به بررسی اوضاع جاری در عربستان سعودی پرداخته و می نویسد با بستری شدن ملک عبدالله طی روزهای اخیر، این احتمال که عربستان در سال 2015 شاه جدیدی داشته باشد، قوت گرفته است. با این حال، مسائل مربوط به جانشینی وی همچنان به طور جدی مطرح هستند.
عبدالله 91 ساله است و تاکنون چندین عمل جراحی روی کمرش انجام شده است. دولت سعودی نخست اعلام کرد که وی برای انجام چند آزمایش به بیمارستان ملک عبدالعزیز مراجعه کرده؛ اما بعدتر اعلام شد که وی مشکل ذات الریه داشته و با استفاده از لوله نفس می کشد. عبدالله سالیان سال به شدت سیگار می کشید و گفته می شود که به سرطان ریه نیز مبتلاست.
شاهزاده سلمان، ولیعهد سعودی که متولد 31 دسامبر 1935 است و به طور همزمان سمت وزارت دفاع این کشور را نیز بر عهده دارد، چندین ماه است که ریاست جلسات کابینه را بر عهده دارد و از وقتی که در سال 2012 به ولیعهدی انتخاب شد، تقریباً در همه سفرهای خارجی، او به جای ملک عبدالله حضور پیدا کرده است. در این راستا، وی طی این مدت به کشورهای چین، ژاپن، هند، پاکستان، مالدیو و فرانسه سفر کرده است.
سلمان پیش از ولیعهدی به مدت 48 سال فرماندار ریاض بود. زمانی که وی در سال 1963 به فرمانداری این شهر رسید، ریاض مجموعاً 200 هزار سکنه داشت؛ اما اکنون تعداد ساکنین آن به بیش از هفت میلیون نفر رسیده است. موقعیت وی برای پادشاهی به ویژه از آنجا مناسب تر از دیگر گزینه هاست که وی در دوره فرمانداری خود به عملکرد خوب و عدم فساد شناخته می شد. از سوی دیگر، با توجه به اینکه اکثر شاهزادگان سعودی در ریاض زندگی می کنند، وی در این سال ها به نوعی «داروغه» خانواده نیز بوده و هرگونه حرکت مخالف را به سرعت و به طور پنهانی و غیرعلنی سرکوب کرده است.
علاوه بر این، سلمان در دهه 1980 و در جریان اشغال نظامی افغانستان توسط شوروی، بر جمع آوری کمک های مالی برای مجاهدین افغان نظارت می کرد و در این راستا، همکاری نزدیکی با دستگاه وهابیت عربستان دارد. در سال های نخست جنگ افغانستان و پیش از آنکه آمریکا و عربستان حمایت پنهانی خود از گروه های ضد شوروی را تثبیت کنند، منابع مالی مذکور نقشی حیاتی در عرصه نبرد داشت؛ به گونه ای که در یک مقطع، سلمان ماهانه 25 میلیون دلار برای مجاهدین کمک ارسال می کرد.
شناخته شده ترین فرزندان سلمان، یکی شاهزاده سلطان است که در سال 1985 با فضاپیمای دیسکاوری آمریکا به دور کره زمین گشته تا لقب نخستین فضانورد مسلمان را به خود اختصاص دهد و دیگری، شاهزاده فیصل، فرماندار مدینه است. یکی دیگر از پسران وی به نام شاهزاده خالد نیز خلبان و عضو نیروی هوایی سلطنتی سعودی است که در عملیات های اخیر نیروهای ائتلاف در سوریه شرکت داشته است. خانواده سلمان بیشتر رسانه های عربستان را تحت کنترل خود دارند.
البته خود سلمان نیز با مشکلات جسمانی دست به گریبان بوده و یک بار نیز دچار حمله قلبی شده است. در فوریه 2013، شاهزاده مقرن به عنوان جانشین ولیعهد معرفی شد تا موضوع تداوم در جانشینی با چالش مواجه نشود. مقرن که متولد 15 سپتامبر 1945 است، در کالج سلطنتی نیروی هوایی در انگلیس تحصیل کرده و سپس به عنوان خلبان در نیروی هوایی سعودی خدمت کرد. پس از آن، وی به سمت استانداری مدینه و سپس ریاست سازمان اطلاعات سعودی منصوب شد. وی ارتباط بسیار نزدیکی با ملک عبدالله دارد.
هر سه این افراد (عبدالله، سلمان و مقرن)، فرزندان ملک عبدالعزیز، بنیانگذار خاندان سعودی هستند که مجموعاً 44 پسر داشت. فرزندان عبدالعزیز، اکنون اعضای «شورای بیعت» را تشکیل می دهند که عبدالله در سال 2007 آن را برای تسهیل روند انتخاب جانشین تأسیس کرد. اما در عمل، این شورا تنها وظیفه تأیید تصمیمات پادشاه را بر عهده دارد.
باور عمومی بر این است که مقرن آخرین فرد کارآمد در میان پسران عبدالعزیز است. بنابراین، هر زمان که سلمان پادشاه شده و مقرن به ولیعهدی برسد، آل سعود با چالش بی سابقه ای برای انتخاب نفرات بعدی از میان نوه های عبدالعزیز مواجه خواهد شد. این امر، آل سعود را با نوعی بحران مشروعیت مواجه می سازد که تاکنون در تاریخ این خاندان سابقه نداشته است.
عبدالله از زمانی که وضع سلامت ملک فهد در سال 1995 رو به وخامت گذاشت، عملاً به حکمران سعودی تبدیل شد و یک دهه بعد، پس از مرگ فهد، به پادشاهی رسید. سعودی ها بر این باورند که عبدالله به مدت 20 سال ثبات عربستان را تضمین کرده و سلمان نیز همین مسیر را ادامه خواهد داد. با این حال، مشخص نیست که پس از وی و در آینده نیز این روند به همین صورت ادامه داشته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]