واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آمار تاسف بار از واردات کالاهای اساسی در 8 ماه ابتدایی امسال
هماكنون واردات با دو ارز دولتي از طريق گشايش اعتبار يا برات و ارز بازار آزاد انجام ميشود اما براساس اطلاعات به دست آمده در 10 ماه گذشته حدود 70 درصد از واردات با ارز مرجع بانك مركزي و تنها 30 درصد با ارز بازار آزاد صورت گرفته است.
کد خبر: ۴۶۳۷۰۳
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۳ - 05 January 2015
پس از جنگ جهانی دوم، بیشتر کشورهای در حال توسعه، جایگزینی واردات را بهعنوان راهبرد مسلط صنعتی شدن، به کار گرفتند. هدفهایی از قبیل حمایت از صنایع نوپا و بهبودتراز پرداختها و افزایش درآمدهای دولت، از جمله مهمترین هدفهای این راهبرد به شمارمیرفت. به گزارش «تابناک»؛ با سپری شدن دهههای توسعه و ناکامی بیشتر این کشورها در زمینه صنعتی شدن ودستیابی به هدفهای اولیه خود، ارزشیابی آثار و عملکرد راهبرد جایگزینی واردات اهمیتویژهای پیدا کرد. با این حال کشور ایران که در سال های اخیر با تحریم های ظالمانه غربی ها مواجه بوده است؛ نه تنها واردات خود را کاهش نداده است بلکه میزان آن را به شدت افزایش داده است. در سال های اخیر به خصوص در دورانی که قیمت نفت در بازارهای جهان افزایش یافت بود و همچنین تحریم های همه جانبه آغاز نشده بود، میزان وارادات در کالاهای مختلف به شدت افزایش یافت. حتی در هنگامی نیز که فروش نفت ایران با مشکلات عدیده ای روبرو شده است و از سوی دیگر قیمت جهانی نفت نیز کاهش یافته است، هزینه کردن دلارهای نفتی برای واردات محصولات متعدد اقدام خطرناکی است که انجام می شود. این وضعیت هنگامی خطرناک تر جلوه می نماید که گزارش های مراکز رسمی نشان می دهد ایران با تحریم شدید بانکی مواجه می باشد و این شرایط ورود و خروج ارز به کشور را با مشکل مواجه کرده است. این مشکلات در حالی اقتصاد وجود دارد که بر اساسا آمار گمرک ایران هماكنون واردات با دو ارز دولتي از طريق گشايش اعتبار يا برات و ارز بازار آزاد انجام ميشود اما براساس اطلاعات به دست آمده در 10 ماه گذشته حدود 70 درصد از واردات با ارز مرجع بانك مركزي و تنها 30 درصد با ارز بازار آزاد صورت گرفته است. در واقع دولت به واردات کالا، یارانه نیز می پردازد که این امر می تواند تولید داخلی را به شدت اسیب بزند. بر همین اساس محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت، معدن و تجارت ، واردات در هشت ماهه اول سال 93 را 34.2 میلیارد دلار اعلام کرد که این عدد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش 20 درصدی را نشان می دهد. بر اساس آمار در سال گذشته میزان وارادات در 8 ماه اول سال به میزان 4/28 میلیارد دلار بوده است که بیشترین میزان وارادات نیز از امارات متحده و چین بوده است. در شکل زیر نمودار دایره ای کشورهایی که ایران از آنها بیشترین واردات را داشته اند را ملاحضه می نمایید.
اما تجزیه و تحلیل نمودارهای واردات ایران در سال جاری نکات بسیار مهمی را نشان می دهد. در حالی که امسال سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده است که نمودار زیر نشان می دهد؛ کالاهای استراتژیک کشاورزی از جمله( گندم،برنج،کنجاله سویا و ذرت دامی) جزء 5 کالای اساسی واردات به کشور بوده است. در واقع از 10 کالایی که بیشترین سهم را در واردات را به خودشان اختصاص داده اند، 6 مورد از آنها محصولات کشاورزی آن هم از نوع استراتژیک می باشد.
چگونه یک دولت که در شرایط اقتصاد رکود تورمی و شرایط تحریمی بین المللی قرار دارد، می تواند با این حجم از اقتصاد وابسته و وارداتی سیاست های اقتصاد مقاومتی را پوشش دهد. آیا زمان آن نرسیده است که از شیوه های نوین کشاورزی برای افزایش بهره برداری و سیاست های جایگزینی واردات استفاده کنیم. چرا همیشه می خواهیم برای عبور از مشکلات اقتصادی و تورم، راحت ترین گزینه یعنی افزایش واردات برای کنترل قیمت استفاده نماییم. برای مثال در حالی برنج کاران داخلی با مشکلات عدیده ای روبرو هستند، به این میزان واردات برنج انجام می شود که تولید کننده داخلی متضرر شود و دیگر توان تولید و رقابت برایش باقی نماند. در ۹ ماهه سال ۹۳ حدود یک میلیون تن برنج به کشور وارد شده است و وزارت جهاد کشاوزی که مسئول حمایت از تولیدکنندگان داخلی است، به جای واکنش در برابر این همه تسهیلات فراهم شده برای واردات برنج، بخشنامه صادر میکند که در ۱۴ استان کشور( از مجموع ۱۶ استان برنجخیز) کشت برنج ممنوع است و با خاطی برخورد میشود!
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]