تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):منافق به آنچه مؤمنان بواسطه آن خوشبخت مى‏شوند، ميلى ندارد، ولى خوشبخت سفارش به تق...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833866676




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ضربات کوبنده بسیج عراق به داعش «مثلث مرگ» تحت‌کنترل نیروهای مردمی عراق


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ضربات کوبنده بسیج عراق به داعش
«مثلث مرگ» تحت‌کنترل نیروهای مردمی عراق
«حشد الشعبی» متشکل از گروه‌های مسلح مردمی است که در کنار نیروهای رسمی عراقی وظیفه مبارزه با داعش را برعهده گرفته‌اند، معادل فارسی این نام «اجتماع مردمی» است که سازمان آن به نیروهای بسیج شباهت دارد.

خبرگزاری فارس: «مثلث مرگ» تحت‌کنترل نیروهای مردمی عراق



پایگاه خبری انصارحزب‌الله نوشت: محمدصادق کوشکی توفیق داشت تا به عنوان کارشناس مطالعات منطقه ای در ایام اربعین حسینی ، در کنار زیارت سیدالشهداء با هماهنگی نیروهای امنیتی عراق به بازدید خط مقدم نبرد با داعش در محورهای تاجی، بلد و سامراء در شمال و «جرف‌الصخر» در جنوب بپردازد و از نزدیک چگونگی انجام عملیات برعلیه نیروهای داعش را نظاره‌گر باشد. لذا متن پیش رو گزارش عمومی این سفر از سوی وی است که برای اطلاع مخاطبان منتشر می‌شود:

* حفاظت از مثلث مرگ
اولین بخش به ابتکاری مربوط می شود که نیروهای مردمی عراق برای تامین زوار اباعبدالله در روز اربعین با مشاوره نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به کار بسته بودند. حفظ امنیت راهپیمایی روز اربعین از چند منظر برای ما یک امر حیثیتی محسوب می شد؛ چرا که در صورت هرگونه خدشه به آن از یک سو کل پیام اربعین به جهانیان را خدشه دار می ساخت و از سوی دیگر به مفهوم قدرت نمایی داعش بود که بارها حمله به زوار امام حسین را تبلیغ کرده بود. از طرفی اتباع 60 کشور جهان در این راهپیمایی 22 میلیون نفری شرکت داشتند که حتی یک حمله کم دامنه خمپاره ای نیز می توانست تلفات زیادی از زوار امام حسین‌علیه‌السلام بگیرد.
برهمین اساس جبهه گسترده ای در برابر نیروهای عراقی قرار داشت که می‌بایست امنیت آن را تامین می کردند. چنانچه می توان محدوده خطر را از «جرف الصخر» در جنوب بغداد تا حد فاصل جاده نجف و کربلا قرار داد که شاخص تعیین آن نیز پراکندگی نیروهای داعش در منطقه و احتمال انجام عملیات از سوی آنان در این محدوده بود. منطقه ای که از سوی «حسن الراشد» وزیر ارتباطات عراق به دلیل شدت درگیری های ایجاد شده از سوی داعش «مثلث مرگ» لقب گرفته بود.

* تولد «حشد الشعبی»
در واقع چون مسیر اصلی راهپیمایی اربعین از نجف به کربلاست ، بنابراین جمعیت متراکم جاری در این مسیر هدفی بود که داعش قصد داشت با اجرای تاکتیک شلیک از راه دور موشک و خمپاره آنان را هدف قرار دهد که شعاع آن تا فاصله 15 کیلومتری جاده نیز می رسید. بنابراین نیروهای عراق کار ایجاد حلقه امنیتی در این منطقه وسیع را که عمدتا صحرایی است را از 2ماه قبل آغاز کرده و عمق این حلقه را تا شعاع 30 کیلومتر افزایش داده بودند.
البته داعش تنها در یک مورد موفق شد 7 موشک گراد که برد آن به لحاظ فنی دست کاری شده بود را از نقطه ای خارج از حلقه امنیتی ایجاد شده در شب پنجشنبه قبل از اربعین (20 آذر) به سمت کربلا شلیک کند که به منطقه «سوق البصره» در 7 کیلومتری حرم امام حسین اصابت کرد و تلفاتی از شهروندان آن منطقه گرفت که در واقع حومه غربی شهر کربلا محسوب می شد و نتوانست خدشه ای به مسیر اصلی راهپیمایی وارد کند. همچنین در مسیر شمال به جنوب منتهی به کربلا که از استان بغداد به سمت این شهر می رسد به دلیل آلودگی امنیتی ، طبق سنوات گذشته شاهد انجام عملیات های تروریستی توسط داعش در مسیر زوار بودیم.
یک نکته در این جا قابل ذکر است و آن اینکه پاکسازی دایره امنیتی زوار اربعین و همچنین جبهه شمالی از دیالی تا مرز نینوا با اقلیم کردستان و همچنین استانهای صلاح الدین و الانبار ، با بکار گیری ابتکار جدیدی که با نام «حشد الشعبی» از آن یاد می‌شود و متشکل از گروههای مسلح مردمی است انجام شد. نیروهایی که در کنار نیروهای رسمی عراقی وظیفه مبارزه با داعش را برعهده گرفته اند. معادل فارسی این نام «اجتماع مردمی» است که سازمان آن به نیروهای بسیج شباهت دارد.
البته چنین سازمانی با الگوی بسیج مستضعفین پیش از این در سوریه با نام «جیش الشعبی» تشکیل شده بود که واژه نزدیک تری به بسیج مردمی در ایران است اما چون این واژه پیش از این در عراق توسط صدام بکارگرفته شده بود و بار منفی را به اذهان عمومی متبادر می ساخت عنوان «حشد الشعبی» جایگزین آن شد. این نیروها ترکیب جدیدی از قوای سازمان یافته ای چون سازمان بدر ، عصائب اهل الحق ، گردانهای حزب الله عراق و گردانهای سید الشهداء هستند.

* الگوگیری دیگری از سازمان بسیج
«حیدر العبادی» نخست وزیر جدید عراق برای اولین بار این واژه را در تبریک به نیروهای مسلح عراق و قوای مردمی به کار برد. او که در واقع فرمانده کل قوای عراق نیز محسوب می شود در پیام خود خطاب به فرمانده عملیات صلاح الدین به مناسبت بازپس گیری پالایشگاه بیجی در روز 23 آبان ماه سال جاری از واژه «حشد الشعبی» در توصیف نیروهای بسیج مردمی عراق که در این عملیات بزرگ شرکت داشتند یاد کرد.
این ابتکار زمانی به آزمون گذاشته شد که پس از فتوای آیت‌الله سیستانی برای جهاد انبوهی از جوانان عراقی برای عضویت به مراکز ثبت نام نیروهای امنیتی و ارتش عراق هجوم آوردند اما ازآنجا که این نهادها ظرفیت سازماندهی این افراد را نداشتند بنا براین شد تا این جمعیت بنا به وابستگی‌های عشیره‌ای، سیاسی و گروهی و حزبی خود سازماندهی شوند تا به مناطق عملیاتی اعزام شوند. این روش سازماندهی از روش سازماندهی نیروهای بسیج در دوران دفاع مقدس الگو برداری شد که براساس آن نیروهای هم زبان و فرهنگ در قالب یک لشکر سازماندهی می شدند تا قابلیت کارکردی بالاتری از خود نشان دهند. که نمونه بارز آن ساماندهی نیروهای آذری‌زبان در لشکر عاشورا بود.

* پیروزهایی که «حشد الشعبی» در آن شریک است
البته «أحمد الأسدی» سخنگوی رسمی حشد الشعبی روز 26 آذر ماه رسما اعلام کرد که «حیدر العبادی» دستور تشکیل این گروه را در قالب یک ساختار مستقل صادر کرده است که به طور مستقیم زیر نظر خود نخست وزیر به عنوان فرمانده کل قوا به عملیات می پردازند.این نیروها دارای فرماندهی اطلاعات و عملیات ویژه ای هستند که در هماهنگی با دستگاههای اطلاعاتی امنیتی حکومتی کار می‌کنند و به مناطق عملیاتی اعزام می‌شوند.
به عنوان مثال اخیراً شورای استانی الانبار اعلام کرد که 1300 نفر از این نیروها که مجهز به سلاح های سبک و نیمه سنگین هستند پس از اتمام آموزش در پایگاه «حبانیه» واقع در غرب «الرمادی» به عملیات بر ضد داعش اعزام شده‌اند. در واقع باید گفت شکست محاصره «آمرلی» توسط نیروهای داعش نیز با مشارکت گسترده این نیروها انجام شد که دوشادوش نیروهای امنیتی و ارتشی عراق ابتدا شهر «سلیمان بیک» در شمال شرقی استان صلاح الدین را آزاد کردند و سپس عملیات آزادی آمرلی را آغاز نمودند.

* واقعیت‌های انکارناپذیر
البته یک نکته انکار ناپذیر مبنی بر این وجود دارد که بقای داعش در چهار استان نینوا ، صلاح الدین ، دیالی و الانبار مدیون همکاری ساکنان آن محسوب می شود که در دوره صدام دارای جایگاه ویژه ای بوده اند. به عنوان مثال باید گفت موصل «سنگر» بعثی‌ها در دوره صدام محسوب می شد.
این شهر در آن زمان پشتوانه تشکیل هسته افسرانی بود که بازوان حکومت مرکزی محسوب می‌شدند و متصل به شبکه اجتماعی و قبیله‌ای شمال غرب عراق بودند. صدام به خصوص روی افراد قبیله خود ، «البونصیر» و هم شهری هایش در تکریت حساب ویژه ای باز کرده بود و مثلثی از نخبگان شهرهای موصل، سامراء و الرمادی تشکیل داده بود که هسته های قدرت او در سرویس‌های امنیتی – اطلاعاتی را ایجاد کرده بودند. علاوه براین موصل خانه ژنرال های حزب بعث محسوب می شد و محیط اطراف آن محل سکونت بیش از300 هزار نیروی ارتش و سرویس های اطلاعاتی – امنیتی بعثی بود.
برآورد ارتش آمریکا تا سال 2005 مبنی بر این بود که تعداد 1100 افسر رسمی تحت پرچم ، 4000 ستوان، 2000 سرهنگ تمام و 103 هزار سرباز وابسته به بعث در استان نینوا حضور داشته اند که در واقع هسته شورشیان ضد نیروهای ائتلاف در این استان پس از سقوط صدام را نیز تشکیل می دادند. همچنین در جنوب نینوا که هم مرز استان صلاح الدین است بیش از 136 قبیله ساکن هستند که تحت سیطره دو قبیله الشمری و الجبوری می باشند. این قبایل که کنترل بخش غربی استان نینوا که هم مرز با سوریه است را بر عهده دارند و با داعش همکاری می کنند.

* ماهیت مقابله‌کنندگان با نیروهای مردمی
مفهوم این مسئله به لحاظ امنیتی این است که نیروهای ارتش و مردمی برای پاکسازی وارد یک شهر یا روستا می شوند اما در مقابل خود حتی یک نیروی داعش را هم نمی بینند. این درحالی است که از داخل شهر بر علیه این نیروهای امنیتی عراق عملیات انجام می شود و در عین حال تفکیک این عناصر از مردم عادی نیز دشوار است.
وقتی داعش با همین پشتوانه و البته خیانت افسران باقی مانده بعثی در ارتش یک شبه بر استان نینوا تسلط پیدا کرد ، برداشت ساکنان مناطق همراه با داعش این بود که بغداد نیز به زودی توسط این گروه فتح خواهد شد. اما با ابتکار تشکیل «حشد الشعبی» کمربند امنیتی بغداد در مقابل حملات تهاجمی حفظ شد و خط عملیات نیز تا حدودی به عقب رانده شد. البته در مقابل رایزنی با سران قبایل و تجهیز قبایل ضد داعش نیز در حال انجام است.
اما مشکل دیگری که وجود دارد این است که بالاخره طیفی از نمایندگان این مناطق که معارض حکومت مرکزی محسوب می شوند نیز در پارلمان عراق حضور دارند. این عده پس از توفیقات میدانی «حشد الشعبی» در پاکسازی داعش از مناطق مختلف هیاهوی زیادی به راه انداخته‌اند که اتفاقا با پوشش رسانه‌های عربی منطقه نیز همراه است.
چنانچه مثلا عنوان می‌شود که شبه نظامیان شیعه که منتصب به جمهوری اسلامی ایران هستند در مناطقی که مورد حمله قرار گرفته اند دست به آزار مردم بی گناه زده اند. مثلا عنوان می شود که این نیروها در ضلوعیة ، الإسحاقی و سامراء مردم را مجبور به ترک خانه و کاشانه و زمین‌های خود کرده‌اند. بنابراین این جریان وقتی در مقابل خود شکست پروژه داعش را دید، پروژه انتقام‌گیری فرقه‌ای – طایفه‌ای شیعیان از اهل سنت را آغاز کرده است.
به عنوان مثال روز 28 آذر و تنها دو روز پس از اعلام رسمی تشکیل حشد الشعبی به دستور نخست وزیر، کنفرانسی در اربیل مرکز اقلیم کردستان برگزار شد که ادعا کرد فرزندان قبایل برای ریشه‌کن کردن تروریسم با هم متحد شده‌اند. کل داعیه این افراد این بود که خود قادرند که با خطر داعش مقابله کنند. البته در مقابل از دولت خواستند تا شبه نظامیان را از اعمال مجرمانه و روشن کردن آتش فرقه ای برحذر دارد. اما نکته مهم اینجاست که این قبایل و شخصیت های سنی که در زمان تسخیر ولایاتشان توسط داعش هم حضور داشته اند چرا به مقابله به مثل با این گروه نپرداختند؟
حال آنکه نخست وزیر عراق در کنفرانس خبری خود با «عبدالله نسور» همتای اردنی خود گفت که بخشی از افراد شرکت کننده در کنفرانس اربیل در اردن زندگی می کنند!. چنانچه اردن با دعوت رسمی پادشاه این کشور میزبان کنفرانس «نیروهای ملی عراق و عشایر بیرون از روند سیاسی» بود که با شعار «نجات عراق و پشتیبانی از انقلابیون مبارز آن» در روزهای 24 و 25 تیر ماه سال جاری برگزار شده بود کنفرانسی که متشکل از بعثی ها و سران گروه‌های شبه نظامی عراقی و قبایل شورشی بود که هدف خود را با داعش یکسان و آن را «فتح بغداد» اعلام کرده بودند!. البته نخست وزیر اردن قول داد که اردن اجازه انجام عملیاتی بر علیه عراق را ندهد.

* نشانه‌های توفیق
به موازات این کنفرانس در پارلمان عراق نیز جریانی به راه افتاد که «حشد الشعبی» را فاقد جایگاه قانونی اعلام می کند. براین اساس روز 28 آذرماه «ماجد الغراوی» عضو کمیته امنیت و دفاع پارلمان عراق خبر از اعلام وصول پیش نویس قانون تشکیل گارد ملی در مجلس این کشور داد و گفت در این قانون نامی از «حشد الشعبی» برده نشده است. مخالفان چنین عنوان می کنند که نیروهای داوطلب حشد الشعبی در واقع نیروهایی هستند که در دستگاه های حکومتی مشغول به کارند. یا مثلا «حبیب الطرفی» نماینده فهرست ائتلاف ملی گفته است که پیش‌نویس قانون تشکیل گارد ملی مبهم است و صرفا در مورد تجمیع نیروهایی از خود استانها صحبت می کند که از مناطق مسکونی خود محافظت می کنند حال آنکه نیروهای پیشمرگه در اقلیم کردستان صراحتا مخاطب این قانون هستند اما تکلیف نیروهای «حشد الشعبی» نا مشخص است.
جنس این دعاوی در زمره ادعاهایی است که پس از انتخابات پارلمانی2010 و تشکیل دولت وحدت ملی به ریاست نوری المالکی نیز مطرح می شد و عمده آن بر روند پر شتاب انحصار گرایی همه جانبه قدرت در دستان نخست وزیر یعنی نوری المالکی استوار بود. عمده ترین ادله ای که در این فرایند ارائه می شد متمرکز بر احاطه مالکی بر نیروهای نظامی و امنیتی و تثبیت نفوذ او بر این نیروها بود تا از آن بر علیه جریان سنی استفاده نماید. جریان معارض در آن مقطع نیز مدعی بودند مالکی با ایجاد «دفتر فرماندهی کل قوا» و تاسیس «فرماندهی عملیات استانی» در حال نهادسازی ما فوق قانون اساسی است که هدف از آن نیز دور زدن وزارت دفاع و کشور و ایجاد شبکه غیر رسمی از فرماندهانی است که با دستور مستقیم خود دست به انجام عملیات بزنند.
چنانچه «دفتر فرماندهی کل قوا» صرفا به شخص نخست وزیر گزارش می داد و نیروهای این نهاد غیر قانونی متشکل از وفاداران به نوری المالکی بودند که به هیچ جایگاهی در کشور پاسخگو نبودند. دعوی دیگری که از عدم نظارت بر نهادهای ساخته شده از سوی مالکی منبعث می شد ، عبارت از فرصتی بود که مالکی برای چینش شیعیان در راس دستگاههای امنیتی – اطلاعاتی و نظامی عراق می یافت.
البته باید گفت یک نکته مهم در همه تحرکات ضد «حشد الشعبی» وجود دارد و آن اینکه، این جریانات که برای جلوگیری از گسترش نفوذ شیعیان به تکاپو افتاده اند ، مجبور هستند برای اثبات ادله خود به مقابله با داعش برخیزند که این خود نشانه توفیق دولت عراق و نیروهای مردمی در میدان عمل است.
  انتهای پیام/

93/10/08 - 16:31





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن