تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس وصيت ميت را در كار حج بر عهده بگيرد، نبايد در آن كوتاهى كند، زيرا عقوبت آ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840428921




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آخر هفته درگلستان


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: قديمي‌ترين كاخ پايتخت در مركز شهر آخر هفته درگلستان
کاخ گلستان
چشم‌ها را که ببندي گوش‌ها بهتر مي‌شنوند. گوش‌ها فريب نمي‌خورند. اينجا هنوز صدا، صداي همهمه مردم دوران قجري است که از کوچه‌پس‌کوچه‌هاي منتهي به ميدان ارگ گذر مي‌کنند و صداي سم‌اسباني که يورتمه مي‌روند و کالسکه‌اي را با خود مي‌کشند.با چشم‌هاي بسته مي‌شود زناني با چادر قجري را هم ديد که روبنده سفيد صورتشان را پوشانده است و مرداني که با شالي بر کمر از اين‌سو به‌آن‌سو مي‌روند. غرق در صداهاي خوب، صداي گذشته‌ها، صداي تاريخي که با صداي ترمز ماشيني چشم‌ها را ناگهان باز مي‌کند.  دوچرخه سواراني که با سپردن کارت شناسايي به کيوسک شهرداري از خلوتي خيابان 15خرداد بهره مي‌برند و رکاب مي‌زنند و ماشين‌هاي خدمات شهري که مجوز عبور از خيابان 15خرداد را دارند در کنار مرداني کت و شلوار پوشيده و زناني با پوشش مانتو و روسري تلنگر مي‌زند که اين تصوير امروز است. ديروزها قصه‌هايي هستند که در کتاب‌هاي تاريخ مرور کرده‌ايم و گاه در فيلمي و سريالي بازسازي‌شان را ديده‌ايم.اما بنايي در ميدان ارگ تهران که از شمال به محاصره ساختمان شهيد ابراهيمي وزارت اقتصاد و دارايي در آمده و از جنوب در حصار ساختمان شماره 3 قوه‌قضاييه‌گير افتاده، هزار خاطره در دل دارد از دوران قجري، از تهران قديم و روزگار اندروني و بيروني، دنيايي به نام کاخ گلستان.
کاخ گلستان
شمس‌العمارهاين بنا شاخص‌ترين بناي کاخ گلستان و ممتازترين ساختمان ضلع شرقي مجموعه است. گويا ناصرالدين شاه قبل از سفر به اروپا و بر اثر ديدن تصاوير بناهاي فرنگستان، تمايل پيدا مي‌کند بنايي مرتفع، نظير آنها در پايتخت ايجاد کند تا از بالاي آن بتواند به همراه درباريان منظره شهر و دورنماي اطراف را تماشا کند.ساخت عمارت در سال1282 هـ.ق آغاز و پس از 2سال پايان مي‌پذيرد که آن را شمس‌العماره مي‌نامند. طرح و نقشه آن ظاهرا از معيرالممالک و معمار آن استاد علي محمد کاشي بوده است.
کاخ گلستان
تالار آيينهتالار آيينه در غرب تالار سلام و در بالاي سردر و ايوان سنگي جلو سرسراي کاخ قرار دارد و يکي از تالارهاي مشهور کاخ گلستان است. ساخت تالار آيينه همزمان با تالار سلام حدود سال1291هـ.ق آغاز شد و ظاهرا در سال 1294هـ.ق به پايان رسيد. در آغاز انتقال اشياء و آثار موزه قديم به موزه جديد، اين تالار به تخت طاووس و تاج‌کياني اختصاص داشت. شهرت عمده تالار آيينه علاوه بر تزئينات آن بيشتر به‌دليل نقاشي معروفي است که مرحوم کمال‌الملک به سال1309هـ.ق از آن ترسيم کرده و اينک در کاخ گلستان نگهداري مي‌شود.
کاخ گلستان
تالار سلامپس از اولين سفر ناصرالدين شاه به اروپا در سال1290 هـ.ق و ديدن موزه‌ها و گالري‌هاي بزرگ کشورهاي غربي، وي تصميم گرفت که موزه‌اي شبيه به موزه‌هاي اروپا در ارگ ايجاد کند. بدين‌منظور عمارت خروجي را تخريب و در عوض در سمت شمال غربي و در جوار تالار عاج، بناهاي کاخ گلستان جديد، يعني سرسرا و تالار آيينه گلستان و اتاق موزه بنيان نهاده شد.
کاخ گلستان
ساخت اتاق موزه در سال1291 هـ.ق آغاز و در سال1294 هـ.ق پايان يافت. ولي به‌دليل تزيينات زياد و چيدن اشيا که با نظارت مستقيم شاه صورت مي‌گرفت بهره‌برداري از آن تا سال1299 هـ.ق به طول انجاميد.اين تالار از همان آغاز به‌منظور تأسيس و تشکيل موزه بنا شد ولي پس از انتقال تخت طاووس از موزه‌هاي قديم و تالار آيينه به آن و نيز برگزاري سلام‌هاي خاص و رسمي در آن به‌تدريج نام تالار سلام را به‌خود گرفت.در اين تالار نفيس‌ترين اشيا و آثار هنري اهدايي، به‌ويژه جواهرات سلطنتي نگهداري مي‌شد. در سال1345 به سبب برگزاري مراسم تاجگذاري محمدرضا شاه پهلوي در اين تالار، موزه آرايي آن به‌طور کلي دگرگون شد و امروز تبديل به موزه مبلمان شده و انگار که با بي‌حوصلگي و بدون هيچ اصولي چيده شده است.
کاخ گلستان
در طبقه زيرين تالار سلام حوضخانه‌اي قرار دارد. امروزه حوضخانه وسيع زيرين به دو بخش تقسيم شده است: بخش شرقي با نام تالار مخصوص به نمايش هنرهاي ظريفه ايران در دوره قاجار، و بخش غربي آن با نام نگارخانه براي ارائه آثار نقاشي هنرمندان ايران در دوره قاجار اختصاص يافته است. 
کاخ گلستان
عمارت بادگيرعمارت بادگير در زمان فتحعلي‌شاه در ضلع جنوبي باغ گلستان ساخته شد. ولي در زمان ناصرالدين شاه تصرفات عمده‌اي در آن انجام گرفت و به شکل امروزي درآمد. در زير تالار و عمارت مزبور حوضخانه وسيعي وجود دارد که در چهار گوشه آن چهار بادگير بلند پوشيده از کاشي‌هاي معرق، آبي، زرد و سياه با قبه‌هاي زرين ساخته شده است و هواي حوضخانه و تالار و اتاق‌ها به وسيله آنها به‌خوبي خنک مي‌شود.   تالار الماسدر سمت جنوبي محوطه کاخ گلستان بعد از عمارت بادگير، تالار الماس قرار دارد. بنياد و اساس اين تالار در زمان فتحعلي شاه نهاده شده ولي در زمان ناصرالدين شاه تغييراتي در ظاهر و تزئينات آن داده‌اند. اين بنا به مناسبت آيينه‌کاري‌هاي داخلي‌اش به نام الماس خوانده شده است. در زمان ناصرالدين شاه اغلب طاق‌ها و طاق‌نماهاي جناغي اين تالار مانند بسياري ازطاق‌هاي ديگر کاخ گلستان به طاق‌هاي قوسي يا رومي تبديل شد و ديوارهاي تالار به انواع کاغذ ديواري خارجي پوشانيده شد.اين تالار با توجه به آنکه از جمله بناهاي فتحعلي شاهي است به محل موزه آثار و اشياي وي اختصاص يافته و زيرزمين‌اش نيز به چايخانه تبديل شده است. 
کاخ گلستان
حوضخانهاين عمارت که در طبقه فوقاني تالار عاج واقع است، از بناهاي دوره ناصري است و زماني آب قنات از داخل آب نماي اين عمارت به داخل حوض‌هاي حياط کاخ در جريان بوده است. اين عمارت نيز در زمان‌هاي مختلف تغييراتي يافته و اکنون با نصب نفيس‌ترين تابلوهاي نقاشان اروپايي در قرن 19ميلادي، از جمله آثار معروف نقاشاني همچون سيمون‌ون‌گلذبر، آيوازفسکي تبديل به نمايشگاه دائمي تابلوهاي نقاشي شده است.          خلوت کريمخانيدر گوشه شمال غربي محوطه گلستان، ديوار به ديوار تالار سلام، بنايي سر پوشيده و ستوندار به‌صورت ايوان 3دهنه‌اي وجود دارد که در مرکز آن حوض جوشي ساخته شده و بيشتر آب قنات شاه از ميانه حوض مي‌جوشيده است. اين قسمت از کاخ گلستان که جلوخان يا خلوت کريمخاني ناميده مي‌شود چنانچه از نامش پيداست از بناهاي دوره کريمخان‌زند است و قسمتي از خلوت خانه وي به شمار مي‌آمده است. اين بنا ظاهرا در سال1173 هـ.ق احداث شده و در زمان ناصرالدين شاه، که بناي جديد تالار سلام ساخته مي‌شده است، قسمت اعظم آن تخريب شده و امروزه تنها بخشي از آن باقي‌مانده است.
کاخ گلستان
 تالار عاجبعد از تالار آيينه و در سمت غرب تالار برليان، تالار عاج قراردارد. تاريخ احداث اين تالار و حوضخانه زير آن معلوم نيست، ولي محققا قبل از تالار سلام و تالار آيينه ساخته شده و از بناهاي دوره ناصري است که البته بعدها در زمان خود وي در نماي آن تغييراتي دادند که به‌صورت امروزي درآمده است.
کاخ گلستان
در اين تالار در زمان ناصرالدين‌شاه، هداياي پادشاهان دول خارجي نگهداري مي‌شد و در زمان پهلوي محل پذيرايي و برپايي مهماني‌هاي رسمي دربار بود. از اين‌رو در آرايش دروني آن تغييرات عمده‌اي داده شده است. حوضخانه زير اين عمارت براي نمايش تابلوهاي نقاشي اختصاص يافته است. کاخ ابيضدر اواخر سلطنت ناصرالدين‌شاه، شاه سلطان عبدالحميد، پادشاه عثماني، مقداري اثاثيه ارزشمند و گرانبها براي شاه ايران فرستاد. چون در آن هنگام تقريبا همه کاخ‌ها و تالارهاي سلطنتي با تابلوها و اثاثيه متعدد پر و آراسته شده بود از اين‌رو ناصرالدين شاه تصميم گرفت در گوشه جنوب‌غربي محوطه گلستان، که سابقا محل کلاه فرنگي يا برج آغامحمدخاني بود، کاخ جديدي بنا کند و هداياي سلطان را در آن جاي دهد.
کاخ گلستان
اين بنا به‌علت سفيدي رنگ نماي ساختمان که به سبک بناهاي قرن 18 اروپا گچبري و نماسازي شده و نيز به سبب آنکه پله‌ها و ازارهاي سرسراي کاخ مرمر سفيد رگه‌دار بود کاخ ابيض ناميده شد. کاخ ابيض از همان ابتداي بناي خود به محل اشتغال صدراعظم‌ها اختصاص يافت و جلسات هيأت دولت تا سال1333 شمسي در اين کاخ و در تالار سلطان عبدالحميد تشکيل مي‌شد. در سال1344 به سبب تاجگذاري محمدرضا شاه پهلوي در ضلع غربي و نيز طبقه پايين ساختمان تغييراتي به‌وجود آمد و از سال1347 به موزه مردم‌شناسي تبديل شد. عمارت برلياندر سمت شرقي تالار عاج، چند تالار و اتاق زيبا و مجلل وجود دارد که سطح کف آنها نسبت به کف تالار عاج وتالارهاي ديگر پايين‌تر است. در زمان ناصرالدين شاه به‌علت کهنگي و فرسودگي بناهاي قديمي ارگ، اغلب آنها را ويران مي‌کردند و به جايشان ساختمان‌هاي جديدي مي‌ساختند. در اين زمان عمارت بلور را خراب کردند و در جايش عمارت امروزي را بنا کردند. اين عمارت درزمان پهلوي براي برگزاري جلسات رسمي با سران دول خارجي و مراسم تشريفات مورد استفاده قرار مي‌گرفت.
کاخ گلستان
 نگارخانهنگارخانه محل ارائه گنجينه نفيس تابلوهاي نقاشي، هنرمندان دوره قاجار است که در آن سير تحول نقاشي در ايران و آثار هنرمندان مشهور آن در معرض نمايش قرار گرفته است. از نقاشان مشهوري که آثار آنان به نمايش درآمده است مي‌توان به محمودخان صبا، مهرعلي، کمال‌لملک، اسماعيل جلابر، ابوالحسن ثاني يا صنيع‌ا‌لملک و محمدحسن افشار اشاره کرد. گروه گردشگري تبيان- الهام مراديبرگرفته از همشهري آنلاين





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 494]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن