واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ دي ۱۳۹۳ (۹:۴۴ق.ظ)
مردم سالاري: بيم و اميد در ادامه مذاکرات هسته اي
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه مردم سالاري چنين نوشت:
«مري هارف» سخنگوي وزارت خارجه آمريکا در کنفرانس خبري روزانه خود در ارتباط با مسئله هسته اي ايران و مذاکرات هسته اي با گروه 1+5 (آمريکا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين بعلاوه آلمان) گفت: «اگر به جايگاه کنوني که در آن قرار داريم، نگاهي بيندازيم مي بينيم، وقتي سال را شروع کرديم، برنامه هسته اي ايران فريز نشده بود، برنامه اقدام مشترک هنوز اجرايي نشده بود. ما بر سر ميز مذاکرات نشستيم تا ببينيم که آيا مي توانيم به توافق جامع دست پيدا کنيم و هم اکنون بيش از هر زماني به توافق جامع هسته اي نزديک شديم و اين در حالي است که براي اولين بار در يک دهه، برنامه هسته اي ايران متوقف شده است. اين چيزي است که من فکر مي کنم يک دستاورد بسيار چشمگير بوده است».
از سوي ديگر محمدجواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان طي نامه هاي جداگانه اي به همتايان خود در کشورهاي مختلف جهان مواضع اصولي جمهوري اسلامي ايران در خصوص مذاکرات هسته اي را تشريح کرد. محمد جواد ظريف در اين نامه به همتايان خود با تأکيد بر اينکه رفع تمام تحريم ها جزء اساسي هر توافقي است، نوشت: اطمينان دارم توافق جامع کاملا در دسترس است و آنچه مورد نياز است، آينده نگري، اراده سياسي و قبول واقعيت ها و نيز جسارت برگزيدن يک انتخاب صحيح مي باشد. اگر نگاهي به ادبيات دولتمردان ايالات متحده آمريکا بيندازيم در مي يابيم که تغيير بنيادين در زاويه نگرش آنان در رابطه با ايران ايجاد گرديده است . از کوبيدن بر طبل جنگ در دولت جورج بوش تا تمام گزينه هاي احتمالي بر عليه ايران بر روي ميز است که بارها از سوي رئيس جمهور اوباما مطرح مي گرديد شاهد يک تغيير نگرش موثر اين کشور در رابطه با ايران هستيم . چيزي که براي اولين بار ايالات متحده اگر بخواهد هم نتواند از جايگاه تندروهاي طرفدار جنگ با ايران سخن بگويد . بنابراين بايد ديد آيا لحظه جنگ با ايران به پايان خود رسيده و زمان معامله بزرگ با ايران فرا رسيده است يا خير ؟ تغيير در الزامات منطقه اي خاورميانه ، همزمان با تغيير دولت در ايران، آشوب تروريسم داعش که به حد کافي گرماي تشنج در منطقه خاورميانه در بسترهاي منازعه عقيدتي با ابعاد بين المللي را ايجاد نموده است زمان تصميم تاريخي براي ايالات متحده آمريکا در رابطه با ايران را فراهم ساخته است .
امروز اوباما با يک راهبرد مواجه است و آن اينکه آيا قصد دارد تا با همراهي يک دولت ميانه رو در ايران معادله امنيتي خويش را در خاورميانه پيش برده و يا اين که فرصت را از روحاني خواهد گرفت و علاوه بر آتش تندروي هاي منطقه اي از ظرفيت تنش زدايي با ايران نيز چشم پوشي خواهد کرد . در واقع تدوين استراتژي بزرگ ايالات متحده در رابطه با خاورميانه در گرو تصميم اين کشور در رابطه با پرونده هسته اي ايران است . انتخاب هر يک از اين دو راه سرنوشت متفاوتي را براي ايالات متحده آمريکا در پي خواهد داشت . راه اول مي تواند براي نخستين بار ايران و آمريکا را در آوردگاه کاهش مخاصمات قرار داده و براي نخستين بار بعد از پيروزي انقلاب براي ملت ايران پنجره اي گشايد که چهره يک آمريکاي دموکراتيک را تصوير نمايند . چه اينکه ايرانيان بويژه پس از پيروزي انقلاب اسلامي فهرستي از افزايش مخاصمات دو کشور در اثناي جنگ ايران و عراق، حمله به هواپيماي مسافربري و تحريم هاي متنوع را شاهد بودند و همين موضوع بر هيزم آمريکا ستيزي در ذهنيت ايرانيان افزوده است . از سوي ديگر هر چند گذار تاريخي هم نمي تواند بخشي از غبارهاي سياسي را بزدايد اما ماندن در گذشته به نفع هيچ کس نيست . هرچند تکرار مدل کوبا در مورد ايران فعلا غير واقعيست .
چهره دوم با توجه به تغييرات انجام شده در داخل و خارج از ايران مي تواند براي ايالات متحده آمريکا ظرفيت جديدي از قدرت چانه زني و نقش مذاکره را باز توليد نمايد . براي نخستين بار آمريکاييها از درون ايران يک صدا مي شنوند که دولت و ملت و مجلس و مهم تر از همه رهبري از مذاکرات پشتيباني نموده و آنرا تصديق مي نمايند . پس خط آغاز ماراتن ديپلماتيک نشانگر اراده طرفيني هر دو کشور است . از جانب ديگر ايراني ها و دولت حسن روحاني في الواقع در پي گشايش پرونده هسته اي و بدست آوردن گام هاي عملي است تا بتواند از انرژي هسته اي صلح آميز استفاده نمايد و از هر اقدامي براي شفاف سازي اقدامات خود فروگذار نکرده است .
پس به نظر مي رسد زمان معامله بزرگ با ايران فرا رسيده است . اما بايد ديد هر دو طرف تا چه حد مي توانند تصميمات جسورانه بگيرند و تاريخ ساز شوند . قطعا هر گونه تصميم که در آن ايران و آمريکا را در رابطه متفاوت تاريخي قرار دهد مي تواند به صلح پايدار در بهار ناپايدار انقلابات منطقه اي و تشنجات مذهبي و سياسي منتهي و منافع هر دو طرف را تامين نمايد . در مقابل هر گونه نگرش هاي مبتني بر گذشته، تنش هاي ناشي از آن به ادامه مخاصمه و تشديد افراط گري و از دست رفتن فرصت ها و بسته شدن اميد هاي انساني در خاورميانه منتهي خواهد شد .
با اين همه ابتکار ديپلماتيک جمهوري اسلامي ايران در بازگشايي صفحات ديپلماتيک با بازيگران موثر منطقه اي و بين المللي بويژه بازيگران اروپايي بيش از پيش مي تواند صحنه ديپلماتيک ايران را به منظور خروج از برخي تنگناهاي منطقه اي و بين المللي تغيير دهد . آنچه بديهي است آنکه مذاکره و تنش زدايي ايران و دولت هاي بين المللي روشن ترين راه در دسترس فعلي در آشوب هاي اخير منطقه اي و جهاني را فراهم آورده است و هر گونه تصور غير از اين مي تواند به ابهام و پيچيدگي موضوع و نتايج نامعلوم و نامطلوب منتهي گردد.
نويسنده: جواد گياه شناس
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]