واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از انقراض گز روغنی
رویشگاه گونه نادر «گز روغنی» در قلعهگنج قرق شد
گیاه گز روغنی در لیست گیاهان در حال انقراض ایران به شمار میآید و منطقه زیر دامنه مارز شهرستان قلعهگنج به عنوان رویشگاه این گیاه به صورت قرق درآمده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از قلعهگنج، این شهرستان یکی از وسیعترین شهرستانهای استان کرمان است که چند سالی است به صورت جدی دچار کاهش میزان بارندگی شده و بحران کمبود آب و افزایش شدت باد و بیابانزایی از نتایج آن در منطقه به شمار میآید. تنها راه مقابله با این معضل در حال حاضر کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی و خانگی است و استفاده از گیاهانی مانند کهور، کنار، گز، اسکنبیل در طرحهای جنگلکاری و مرتعکاری نیز میتواند سبب کاهش آب مصرفی شود، چون این گیاهان بومی منطقه هستند و همچنین نیاز آبی کمی دارند. احیای گز روغنی عامل افزایش تنوع زیستی در منطقه در این بین گیاه گز روغنی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، گیاهی بسیار مهم که در لیست گیاهان در حال انقراض ایران و حتی جهان به شمار میآید و بهترین رویشگاههای این گیاه شهرستانهای نیکشهر، چابهار، بشاگرد و قلعهگنج است. این گیاه با ارزش با نیاز آبی بسیار کمی است و قابلیت رویش با بیشترین بازدهی را در مناطق سنگلاخی و کوهستانی دارد و پس از 10 ماه بعد از کاشت به بذر مینشیند این گیاه دارای بذرهایی است که بین20 تا 50 درصد روغن دارند، هماکنون از روغن آن در روغنکاری ماشینآلات در کشورهایی مانند یمن استفاده میشود. کارشناس ارشد مرتعداری در این زمینه به خبرنگار فارس در قلعهگنج گفت: گز روغنی گیاهی دارای ارزش غذایی و فواید دارویی بالایی است، بخشهای مختلف گز روغنی شامل مواد معدنی مهم و منبع خوبی از پروتئین، روغن، اسیدهای چرب، ویتامینها، اسید آمینه و فنلهای مختلف است. صادق حیدریکهنعلی که سه سال از عمر خود را صرف تحقیقات بر روی این گیاه کرده است، اظهار داشت: این گیاه میتواند به عنوان محرکی برای گردش خون در قلب عمل کند، دارویی ضد تب، ضد صرع، ضد التهاب، بیماریهای پوستی و رماتیسم، ضد اسپاسم، ضد آسم، ضد فشار خون، کاهش کلسترول، ضد فعالیتهای باکتری و ضد قارچ و برای درمان بیماریهای مختلف بهکار میرود.
قلعهگنج فرصت مناسب سرمایهگذاری روی گز روغنی وی عنوان کرد: دانه گز روغنی در از بین بردن باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس، سودوموناس آئروژینوزا و قارچهای کاندیدا البیکانس و کاندیدا گلابراتا که عامل بیماریهای عفونی هستند، موثر است. حیدریکهنعلی افزود: عصاره برگ، دانه و میوه گیاه سرشار از آنتیاکسیدان است که از تشکیل رادیکالهای آزاد از ابتلای به سرطان جلوگیری میکند و دانه دارای اسیدهای چربی همچون اسید استئاریک، اسید اولئیک، اسید لینولئیک و بهنیک اسید است. کارشناس ارشد مرتعداری ادامه داد: دانه گیاه برای ضدعفونی کردن آب و کاهش کورت آن مؤثر است، همچنین روغن گیاه نیز به صورت خوراکی مصرف میشود و کیفیتی برابر روغن زیتون دارد. کارشناس ارشد مرتعداری اظهار کرد: شهرستان قلعهگنج با وجود بیش از 500 هکتار از رویشگاههای این گونه در منطقه مارز یکی از مراکز مهم دارای این گونه استراتژیک و با ارزش به شمار میرود و استفاده پایدار از این گونه نیازمند احیا و گسترش آن در منطقه است. وی تصریح کرد: با توجه به ارزش زیست محیطی، دارویی و خوراکی این گونه، شهرستان قلعهگنج فرصت مناسبی برای سرمایهگذاری بر روی آن است و امیدواریم مسئولان ذیربط با توجه به ارزش بالای این گیاه گام مؤثری را برای احیای آن بردارند تا با استفاده پایدار از این گیاه بتوان وضعیت معیشتی مردم منطقه را بهبود بخشید. حیدریکهنعلی گفت: این مهم یکی از اصلیترین راهکارهای درآمدزایی و مقابله با مشکل کمآبی درمنطقه است که این امر علاوه بر جلوگیری از انقراض گز روغنی، سبب افزایش تنوع زیستی در منطقه میشود.
قرق رویشگاه گونه نادر گز روغنی در قلعهگنج رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری قلعهگنج اظهار داشت: گز روغنی یکی از گونههای باارزش درختچهای است که در منطقه زیر دامنه مارز شهرستان قلعهگنج به وسعت 550 هکتار رویش دارد و دارای ارزش اقتصادی بالایی است. محمود پرانداخته عنوان کرد: با مکاتبات صورت گرفته با اداره کل منابع طبیعی جنوب کرمان و تهیه نقشه رویشگاه این گونه نادر و در حال انقراض منطقه فوق به صورت قرق درآمده است. وی گفت: در سال جاری بیش از 30 هکتار از این اراضی با اعتباری بالغ بر 300 میلیون ریال احیا و این گونه نادر به چرخه زیستی برمیگردد، این درخت تا پنج سال مورد حفاظت و نگهداری مستمر قرار میگیرد و سپس همت مردم را برای حفاظت از اینگونه گیاهی به صورت محسوستری میطلبد. انتهای پیام/80004/الف30
93/10/01 - 09:54
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]