واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۷ آذر ۱۳۹۳ (۹:۲۸ق.ظ)
اطلاعات: آخرين مذاكره سال 2014 !
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه اطلاعات چنين نوشت:
در ماه پاياني سال ميلادي 2014، آخرين دور مذاكره كارشناسان و معاونين وزراء خارجه ايران و گروه 1+5 در ژنو انجام گرفت. همچون گذشته، آنچه خبرنگاران رسانهها از اين مذاكره دريافت كردند، تكرار جملات كليشهاي گذشته بود. جملاتي مانند، گفتگوها خوب پيش ميرود، در مواردي توافق بدست آمده است، اما هنوز برخي از اختلافها وجود دارد، فضاي عمومي جلسات مثبت است و...، از اين اظهارنظرها نميتوان فهميد كه توافق جامع بدست خواهد آمد يا حاصل نهايياش انجام بينتيجهاي خواهد شد!؟
هر دو طرف بخصوص ايران و آمريكا اميدواري بسيار دارند كه تا چهار ماه آينده (تا اسفندماه) نتيجه خوبي براي تدوين نهايي توافقنامه جامع بدست خواهد آمد. وزراي خارجه ايران و آمريكا گفتهاند، آمادگي براي دستيابي مرحله به مرحله توافق فراهم آمده است و تا چهار ماه آينده، متن نهايي آماده خواهد شد.
از هفته آينده تعطيلات ژانويه آغاز ميگردد و تا بيست روز آينده خبري از جريان مذاكره ايران و گروه 1+5 نخواهد بود.
در پايان اين دور از مذاكره، همه محافل سياسي و خبري، چه آنها كه خوشبين و چه آنها كه چندان اميدي به حصول نتيجهاي نهايي ندارند، درباره نتايج گفتگوها تا اين مرحله و در آستانه شروع سال ميلادي جديد (2015) گفتهاند، تا اينجاي ديدارها، هر دو طرف، بخصوص ايران و آمريكا از ديدگاهها و مواضع يكديگر اطلاع پيدا كردهاند و زبان سياسي آنها براي گفتگو به هم نزديك شده است. هر دو طرف از يكديگر شناختي از نزديك پيدا كردهاند. هركدام ميدانند كه طرف مقابل چه ميخواهد و يا چه نميخواهد! هر دو طرف تلاش دارند تا به نتيجهاي مثبت براي تنظيم توافق جامع دست پيدا كنند. هر دو طرف ميدانند راهي طولاني از ديپلماسي را طي كردهاند و نميخواهند به نقطه صفر سقوط كنند. هر دو طرف ميدانند كه جايگزيني ديپلماسي و گفتگو در صورت شكست، بسيار خطرناك و بسيار هزينهساز خواهد بود. هر دو طرف راهي براي حل اختلافها بجز مذاكره و گفتگو نميدانند و نميخواهند. هر دو طرف اعلام كردهاند كه در بخش عمدهاي از اختلاف نظرها به توافق دست پيدا كردهاند. هر دو طرف از تشديد تنش اجتناب ميكنند. هر دو طرف با ارزيابي شرايط اقتصادي، سياسي و امنيتي منطقهاي، بينالمللي و كشوري خود از بروز بحران جديد و يا جنگ فاصله ميگيرند.
طرف غربي بخصوص اروپا در پي تنظيم روابط عادي با ايران و بخصوص به دنبال فصل جديدي از روابط اقتصادي است. ايران اما خواهان لغو كامل تحريمها و عبور از كارنامه متشنج گذشته با غرب است. هر دو طرف، برداشتن ديوار بياعتمادي نسبت به هم را شعار ميدهند و...
در اين برداشتها، نگاه به آينده مثبت است، بخصوص تأكيد دارند كه ديپلماسي، ساختن مسير مرحله به مرحله است. پله، پله راه حل مشكلات پيدا ميگردد و ديپلماسي يكباره مراحل و نتايج گذشته را به هم نميريزد.
اما برخي از محافل سياسي كه چندان به آينده مذاكره خوشبين نيستند، ميگويند، ورود درخواستهاي رژيم صهيونيستي به دايره مذاكره، آن هم از سوي آمريكا، نه تنها مرحله به مرحله مشكلات را حل نميكند، بلكه گام به گام دايره اختلافها را وسعت ميدهد و به بنبست ميكشاند. بخصوص كه دولت اوباما اراده قاطع و مستقل براي تصميمگيري را نشان نميدهد و هر توافق آمريكا را به پذيرش آن از سوي دولت صهيونيستي و «نتانياهو» منوط كرده است!
كنگره آمريكا (مجلس و سنا) در سال جديد ميلادي به دست رقباي اوباما از حزب جمهوريخواهان خواهد افتاد. اكثريت جمهوريخواهان در كنگره مانورهاي سياسي اوباما را كنترل خواهند كرد و بخصوص نظرهاي خود در تبيين سياست خارجي را مطرح ميسازند. راست افراطي در كنگره از هر دو حزب جمهوريخواه و دمكرات، همچنان بر تشديد تحريمها عليه ايران تأكيد دارد و با فشار لابي صهيونيستها در آمريكا، شكست مذاكره با ايران را ميخواهند. در حاليكه در اروپا كه اتحاديه اروپا، دوره ركود جديد اقتصادي را ميبيند و مشكلات اقتصادي، مالي و اجتماعي را تجربه ميكند، خواهان رسيدن به نتيجه مطلوب تا چند ماه آينده با ايران است و از امتداد بررسي مشكلات پرونده هستهاي ايران خسته شدهاند.
از سوي ديگر، جمهوريخواهان كه در برابر حزب اوباما، دموكراتها، خود را براي انتخابات رياست جمهوري آينده آمريكا آماده ميكنند، نميخواهند اولاً، محور شكست ديپلماسي با ايران معرفي شوند. ثانياً، در برابر نفرت مردم آمريكا از خطر بروز جنگ جديد قرار گيرند. همه دادهها نشان ميدهد كه با پايان اين دور از مذاكره در آخرين روزهاي سال ميلادي 2014، بعد از تعطيلات ژانويه و آغاز مذاكره در سال جديد ميلادي، سرعت فعاليتهاي ديپلماسي مضاعف خواهد شد و تلاش براي اعلام نتيجه (مثبت يا منفي) تا اسفند ماه آينده محوريت مييابد.
نويسنده:ابوالقاسم قاسم زاده
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]