واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ آذر ۱۳۹۳ (۱۶:۴۳ب.ظ)
26 آذر روز ملي سپاس از فعالان صنعت حمل ونقل 26 آذر ماه هر سال، يادآور صدور فرمان امام راحل « ره » در سال 1362 در زمينه اعزام كاميونها به بنادر جنوبي براي تخليه كالاهاي وارداتي از مبادي دريايي كشور است اين روز براي آگاه سازي هر چه بيشتر جامعه با نقش و جايگاه صنعت حمل ونقل از سوي شوراي فرهنگ عمومي كشور به عنوان روز حمل ونقل شناخته شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، حملونقل و ارتباطات در مناسبات اجتماعي و اقتصادي جهان امروز نقش و جايگاه ويژهاي دارد و ياريگر انسان در پيريزي مدنيت و شهرنشيني و گذر از دوران سراسر تحول انقلاب صنعتي بوده است.
امروز کارشناسان اقتصادي کشور بهاتفاق بر اين نکته اذعان دادند که صنعت حملونقل، صنعتي بالقوه توانمند است که به مدد مديريت صحيح و درايت اقتصادي، قادر است بهعنوان يکي از منابع درآمدي جايگزين درآمد نفت، در اقتصاد کشور ايفاي نقش کند.
بررسي تاريخ تمدنهاي بزرگ حکايت از آن دارد که در قرون و اعصار گذشته، برخورداري از شبکه حملونقل کارآمد يکي از عوامل زمينهساز توفيق تمدنها در عرصه توليد و بازرگاني داخلي و خارجي بوده و تمدن باستاني و پرافتخار ايران نيز، بخشي از موقعيت و اقتدار تاريخي خود را مديون موقعيت جغرافيايي خاص و نظام توانمند و انعطافپذير حملونقل و ارتباطات بوده است.
در تاريخ تحولات صنعت حملونقل در کشورمان، روزها و ايام سرنوشت سازي بودهاند که نقشي تعيينکننده در شکلگيري و انسجام شبکه حملونقل کشور داشتهاند، 26 آذر سال 1362 در زمره چنين ايامي است، 26 آذرماه هرسال، يادآور صدور فرمان امام راحل «ره» در سال 1362 درزمينهٔ اعزام کاميونها به بندرها جنوبي براي تخليه کالاهاي وارداتي از مبادي دريايي کشور است.
ايجاد تنگناها و محدوديتها در نظام ترابري کشور، يکي از تبعات اقتصادي جنگ تحميلي بود. به لحاظ موقعيت ويژه جغرافيايي و دسترسي گسترده ايران به آبهاي آزاد، بيشترين مبادلات تجاري کشور همواره از طريق بندرها جنوبي صورت ميگرفته است و با بروز جنگ، مشکلات و محدوديتهاي فراواني در گلوگاههاي اصلي کشور رخنمود به ترتيبي که از مجموع بنادر فعال پنجگانه آبادان، خرمشهر، بندر امام، بوشهر و بندرعباس، بنادر آبادان و خرمشهر بهکلي از صحنه حملونقل حذف شدند و بندر امام نيز به دليل نزديکي به مناطق جنگي به حالت نيمه تعطيل درآمد.
از سوي ديگر به علت نيازهاي فزاينده ناشي از ضرورتهاي جنگ و افزايش جمعيت، ميزان واردات کالاهاي اساسي از طريق بنادر افزايشيافته بود و تعداد کثير کشتيهاي در انتظار تخليه در بنادر، نگرانيهاي فراواني درزمينهٔ بروز بحران ناشي از اتمام ذخيره کالاهاي اساسي در شهرها و جبهههاي جنگ، فساد محمولات غذايي کشتيهاي در انتظار تخليه، تهديد کشتيهاي منتظر تخليه از سوي هواپيماها و توپخانه دشمن و شمول دموراژها و بيمههاي جنگي سنگين و کمرشکن به کشتيهاي منتظر ايجاد کرده بود.
براي مقابله با اين معضل، ستادي متشکل از برخي دستگاههاي اجرايي، با مسووليت معاونت وقت حملونقل وزارت راه و ترابري وقت، بهعنوان يکي از شاخههاي ستاد بسيج اقتصادي تشکيل شد و با اتخاذ تدابيري ازجمله هماهنگي با دستگاههاي ذيربط و نيز تأمين و توزيع لاستيک و قطعات يدکي، روغنموتور و ديگر خدمات موردنياز کاميون داران، موفقيتهايي در زمينهٔ جلب و جذب آنان به سمت مبادي ورودي حاصل شد، اما؛ ازآنجاکه ميزان کالاهاي وارداتي، بسيار بيشتر از توان پذيرش و بارگيري ناوگان حملونقل در آن مقطع بود، مشکل نوبتهاي طولاني براي تخليه کشتيها کماکان ادامه يافت و در آذرماه سال 1362، تعداد کشتيهاي منتظر تخليه به حدود 100 فروند رسيد.
با اوج گرفتن بحران، گزارشهايي درزمينهٔ وجود کالاهاي اساسي و موردنياز کشور در بنادر جنوبي و محدوديت شديد در زمينهٔ حملونقل و انتقال آنها به شهرها و مناطق جنگي، از سوي مقامات وزارت راه و ترابري و وزارت بازرگاني، به حضرت امام «ره» ارائه شد و رهبر کبير انقلاب اسلامي نيز در سخنراني خود در روز 26 آذرماه 1362، با انفاس قدسيه خويش، ضمن اطمينان دادن به مردم در زمينهٔ وجود مايحتاج عمومي به مقدار موردنياز در بنادر جنوب، کاميون داران کشور را به مشارکت در تخليه هرچه سريعتر بنادر فراخواند.
در پي صدور فرمان تاريخي امام راحل «ره»، کاميون داران، رانندگان و مؤسسات و انجمنهاي صنفي، آمادگي خود را براي مشارکت در بسيج تخليه بنادر اعلام کردند و معاونت حملونقل وزارت راه و ترابري وقت نيز با ايجاد ستاد تخليه کالا از مبادي ورودي، مديريت مؤثري را درزمينهٔ هماهنگي دستگاهها و نهادهاي ذيربط براي برنامهريزي پهلوگيري کشتيها، تأمين و بهکارگيري تجهيزات و عوامل تخليه و بارگيري در اسکلهها، افزايش ساعات کار گمرکات و بنادر و ارائه خدمات موردنياز کاميون داران، به عمل آورد و درنهايت با درايت حضرت امام «ره» و فداکاري، ايثار و تلاش شبانهروزي دستاندرکاران حملونقل، مشکل تجمع کالاهاي وارداتي و نوبتهاي طولاني تخليه کشتيها در بنادر کشور حل شد.
14 سال پس از زمان صدور فرمان امام راحل «ره» در سال 1376 به پيشنهاد وزارت راه و ترابري وقت و براي آگاهسازي هر چه بيشتر جامعه با نقش و جايگاه بخش حملونقل، روز 26 آذرماه، از سوي شوراي فرهنگ عمومي کشور بهعنوان روز حملونقل شناخته شد.
علاوه بر اين طي چند سال گذشته و همزنان با آغاز زمستان عمليات راهداري زمستاني از سوي راهداران زحمتکش آغاز ميشود و به همين مناسبت در چند سال گذشته از سوي مجموعه شوراي هماهنگي روابط عموميهاي وزارت متبوع بهصورت غيررسمي 26 آذرماه تا يکم ديماه بهعنوان هفته حملونقل نامگذاري شده است.
بنابراين اين روز و اين هفته قدرداني از خدمات ارزشمند رانندگان کليه صنوف حملونقل اعم از حملونقل جادهاي، هوايي، ريلي و دريايي و ساير دستاندرکاران و مرتبطان با اين صنعت زيرساختي فرصتي مناسبت براي بازنگري نيازها و مشکلات اين بخش است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]