واضح آرشیو وب فارسی:کورد نیوز: تاریخ انتشار : 10:27:48 , 1393/09/25
سامان احمدي
كردستان محملی برای حضور نیروهای متخصص نه مجالی برای تسویه حساب شخصی
از کُردستان این سرزمین سرشار از منابع غنی طبیعی و انسانی هرچه به زبان و قلم آید باز کم گفته و اندک نوشته شده است؛
در اين ديار با مردمان نيک انديش گهگاهي از سر کسالت عده اي مهمان به خيال ميزبان اعمالي اتفاق مي افتد که مي ماني براي آن گزارشي پيگيرانه تهيه کني يا سريالي پرمخاطب .... به هر جهت در کردستان براي شتاب ملموس در آهنگ توسعه پايدار و متوازن از حضور نيروهاي متخصص در اين محمل نبايد غفلت کرد همانگونه که نبايست اجازه ي تسويه حساب شخصي با حرکتي بسيار سخيف نشات گرفته از ادبيات سياسي را نيز داد.
فصل الخطاب هر فعاليتي در امر توسعه همانا قوانين مرتبط موضوعي است که ناظر کارشناس در کسوت نماينده ي مردم تا مجري کارشناس در کسوت کارمندي جزءيا عالي رتبه دولتي را در دو راس از مثلث آن که مردم در راس ديگرش قراردارد را بايد نام برد. عبدالمحمد زاهدي ،استاندار کردستان، با سه دهه تجربه مديريت اجرايي در يکسال گذشته پس از مطالبه ي بسيار زياد جمعي از فعالان سياسي،فرهنگي و اجتماعي کردستان از رييس دولت تدبير و اميد دال بر حمايت از انتصاب يکي از فرزندان کردستان به اين عنوان منصوب شد و در طول اين يکسال بيشترين تلاش خويش را صرف بر مدار قرار گرفتن نگاه علمي و هنري مديريت توسط بدنه ي دولت در استان با هر منصب و جايگاهي از نيروي انساني آن شد.
قانون مديريت خدمات کشوري و اجراي موشکافانه ي آن که در بطن خويش آموزش ضمن خدمت کارکنان دولت را موکدا در دستور کار دارد توسط زاهدي يکي از نقاط قوت يکسال فعاليتش در کردستان بود تا به کمک معاونان خويش در راستاي چابک سازي خمودگي حاکم بر دستگاه هاي اجرايي استان تلاش موثري را نموده باشد. اما در نقد از عملکرد استاندار کُردستان بايد به کُندي در شعار اصلي دولت يعني واگذاري امور تصدي گري به صاحبان واقعي آن توسط پاره اي از مديران تحت امرش نام برد که هنوز سازمان هاي مردم نهاد را به چشم حياط خلوت مقاصد شخصي و سازماني خويش مي پندارند و عملا باني آنتروپي در سامانه خدمت استان شده اند و ديگر نيز تقويت ارکان تصميم سازي به شيوه ي انتخاب اتاق فکرهاي موثر از متخصصان در بدنه ي دستگاههاي فرهنگي و اقتصادي را نام برد.
عدم اجراي صحيح قانون برنامه چهارم توسعه در کردستان باعث فشار مضاعف بر تصميم گيري جامع استاندار کردستان در دسترسي به منابع موثر جهت به حداقل رساندن اين عقب ماندگي گرديده و دعوت از شوراها و بنيادهايي چون توسعه ايران نتوانسته در شکل عملياتي ظاهر و بيشتر در حوزه ي نظريه ي اساتيد دانشگاهي چون دکتر رناني و ...مانده است.
مجمع نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي نيز که مي توانند نسبت به دعوت از کميسيون هاي تاثير گذار مجلس اقدامي کنند آنچنان که بايد در يکسال گذشته نتوانسته اند تسهيلگري براي دولت در استان را به نمره ي قابل قبول رهنمون گردند.
عده اي از ناموران با سابقه سياسي و مديريتي استان نيز قريب به يک دهه است که فرصت خدمت به زادگاهشان را از دست داده و عملا فقط در فضاي دانشگاهي پايتخت به انتقال دانش و تجارب خويش مي پردازند و تدوين اسناد موثر در توسعه پايدار استان با توجه به اتمام برنامه پنجم نيز مديريت عالي استان را با چالش مواجه ساخته تا جايي که به دليل فقر دانش تعداد معدودي از دستگاه هاي عضو شوراي برنامه ريزي و توسعه استان توانسته اند مطالب موثر در تدوين برنامه ششم را به استانداري کُردستان گسيل دارند.
جامعه رسانه ي استان نيز به جاي تقويت گفتمان نقد و پرسشگري در جامعه هنوز اندر خم تشکل صنفي خويش غوطه ور بوده و عملا پل ارتباطي مردم و مسئولين قرباني ندانم کاري رسانه اي شده است. تغيير دولت در يکسال گذشته باز قرباني جناحي را در پي داشت و موج انتصابات نيز به دليل تلاطم در شناسايي و انتخاب اصلح نيز زمان بر شد و باز کسي نبود که نداي کم برخورداري کُردستان در امر توسعه را يادآور شود.
انتخاب صحيح استاندار در خصوص فرمانداران را بايد تحسين نمود چرا که در تعيين آنها وضعيت موجود شهرستان هاي استان با توجه به نياز و خواسته ي هر نقطه ي استان بررسي و با ترسيم وضعيت مطلوب انتصابي شکل گرفته است. موازي کاري دستگاه هاي فرهنگي استان و حداقلي اعتبارات برنامه اي اين دستگاه ها نتوانسته آرمان کُردستان را به عنوان استاني مرزي با تنوع فرهنگي پاسخگو باشد و بايستي نهادينه شدن پيام حاکميت در مورد کردستان به عنوان سرزمين هنر و فرهنگ با ارتقاء اعتبارات هزينه اي و عمراني توسط دولت در اسرع وقت مسجل گردد و پارادايم منطقه را در اين حوزه بايد جدي گرفت.
جوانان کُردستان نيازمند توجه ويژه هستند و اين توجه با ساماندهي امور جوانان توسط نيروهاي متخصص ممکن خواهد بود و نگاه فردي استاندار کردستان در مورد بهره گيري از انرژي جوانان بايد فراگير شود تا ضمن کاهش آسيب هاي اجتماعي به ازدياد فضاي اميد و نشاط اجتماعي منجر گردد. تجربه ي بالاي استاندار يک فرصت است به آن شرط که اين تجربه ي ارزشمند در کنار مديران با دانش و کارشناس تبديل به فرهنگ موثر کار و خدمت گردد.
10:27:48 , 1393/09/25
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کورد نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]