واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چگونه نقش انگلیس در شکنجههای CIA از گزارش سنا حذف شد؟
طی روزهای اخیر، انتشار گزارش تحقیق کنگره آمریکا درباره شیوه های شکنجه و اعتراف گیری از زندانیان توسط سازمان «سیا»، بازتاب بسیار گسترده ای در عرصه بین المللی پیدا کرد و سبب بروز انتقادات شدیدی از ایالات متحده شد. در این میان، جدیدترین گزارش ها از نقش انگلیس در شکنجه های مذکور حکایت دارد که در تحقیق و تفحص کنگره اشاره ای به آن نشده است.
کد خبر: ۴۵۷۵۸۴
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۳ - 12 December 2014
طی روزهای اخیر، انتشار گزارش تحقیق کنگره آمریکا درباره شیوه های شکنجه و اعتراف گیری از زندانیان توسط سازمان «سیا»، بازتاب بسیار گسترده ای در عرصه بین المللی پیدا کرد و سبب بروز انتقادات شدیدی از ایالات متحده شد. در این میان، جدیدترین گزارش ها از نقش انگلیس در شکنجه های مذکور حکایت دارد که در تحقیق و تفحص کنگره اشاره ای به آن نشده است.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه «گاردین»، در گزارش اخیر سنا درباره شیوه های اعتراف گیری سازمان سیا پس از 11 سپتامبر 2001، اشاراتی به نقش سازمان های اطلاعاتی انگلیس نیز وجود داشته که به درخواست لندن از گزارش نهایی حذف شده است.
سخنگوی دیوید کامرون تأیید کرده که دولت انگلیس پیش از انتشار گزارش مذکور، خواستار حذف بخش هایی از آن شده است. این در حالی است که دولت انگلیس پیشتر تأکید کرده بود که هرگونه ویرایش صورت گرفته در متن نهایی گزارش، تنها به واسطه ملاحظات مربوط به «امنیت ملی» درخواست شده و هیچ ارتباطی به نقش سازمان های اطلاعاتی این کشور در روند بازجویی ها و شکنجه ها نداشته است.
به هر حال، تأیید رسمی این امر از سوی دولت انگلیس، این گمانه را تقویت می کند که منتشر کنندگان گزارش، عملاً درصدد حذف اشاراتی بوده اند که به نقش متحدان غربی آمریکا در روند ربودن و شکنجه مظنونین پس از 11 سپتامبر 2001 وجود داشته است.
دو مورد اصلی مرتبط با نقش سازمان های جاسوسی انگلیس در روند بازجویی ها و شکنجه های مذکور وجود دارد. مورد نخست، مربوط به بنیام محمد، تبعه انگلیس است که مورد شکنجه قرار گرفته و مخفیانه به زندان گوانتامو منتقل شد. مورد بعدی، ربودن عبدالحکیم بلحاج و سامی السعدی، دو شورشی سرشناس لیبایی و همچنین خانواده های آن هاست که در سال 2004 به طرابلس منتقل شده و در آنجا، از سوی پلیس مخفی معمر قذافی تحت شکنجه قرار گرفتند.
در گزارش 500 صفحه ای سنا هیچ اشاره ای به نهادهای اطلاعاتی انگلیس و یا استفاده آمریکا از ناحیه «دیگو گارسیا» - که جزء سرزمین انگلیس محسوب می شود- به عنوان پایگاه نظامی نشده است. اما در سرتاسر این گزارش، بخش های ویرایش شده ای به چشم می خورد که این گمانه را به وجود می آورد که اشارات موجود به نقش متحدان آمریکا حذف شده است.
به هر ترتیب، پس از انتشار گزارش سنا، دولت انگلیس اکنون تحت فشار شدیدی قرار گرفته تا تحقیق شفافی را درباره اقدامات سازمان های MI5 و MI6 در برنامه شکنجه های آمریکا انجام دهد. در واکنش به این موضوع، نیک کلگ، معاون نخست وزیر انگلیس گفته در صورتی که روند تحقیقات جاری پارلمان از سرویس های اطلاعاتی، به سوالات موجود در این زمینه پاسخ لازم را ندهد، وی مشکلی با انجام تحقیقات مستقل نخواهد داشت.
گفتنی است دولت انگلیس از مدتی پیش، تحقیقاتی را به سرپرستی سر پیتر گیبسون، از قضات بازنشسته این کشور درباره رفتار انگلیس با بازداشت شدگان پس از 11 سپتامبر آغاز کرده بود. اما این تحقیقات تنها به یک گزارش ابتدایی برای پارلمان منتهی شد که در آن، 27 سوال اساسی درباره رفتار سرویس های اطلاعاتی انگلیس مطرح شده بود. پس از آن و از دسامبر سال گذشته، روند تحقیقات جدیدی در این موضوع آغاز شد.
اما این تحقیقات جدید، پیش از انتخابات سال آینده در انگلیس به نتیجه نخواهد رسید و مشخص نیست که پس از انتخابات، چند نفر از کمیته قدرتمند 9 نفره موجود در پارلمان باقی خواهند ماند تا کار را به سرانجام برسانند. نکته دیگر این است که موضوع مهم مربوط به بازداشت اتباع لیبایی و تحویل آن ها به قذافی، در روند گزارش های جدید در دستور کار قرار ندارد.
از سوی دیگر، نمایندگان عضو هر سه حزب پارلمان انگلیس اکنون می گویند که با توجه به تأیید درخواست دولت از ایالات متحده برای حذف اشارات موجود به نقش این کشور، ضروری است تحقیقی جامع تر از آنچه در حال حاضر در حال انجام است درباره این موضوع صورت گیرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]