واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دفاع رئیس سیا از شکنجهگران آمریکایی
برخی نیروهای این سازمان در سالهای قبل فراتر از اختیارات خود عمل کردهاند اما اغلب تنها به انجام وظیفه پرداختهاند.
کد خبر: ۴۵۷۵۰۷
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۰ - 12 December 2014
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) با وجود دفاع از شیوههای بازجویی این سازمان در پی حوادث 11 سپتامبر اعتراف کرد که برخی روشها «شدید» و «نفرتانگیز» بوده است.
به گزارش ایسنا، جان برنان، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در دفتر مرکزی سیا در واشنگتن گفت، برخی نیروهای این سازمان در سالهای قبل فراتر از اختیارات خود عمل کردهاند اما اغلب تنها به انجام وظیفه پرداختهاند.
روز سهشنبه گزارشی انتقادآمیز که از سوی کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا منتشر شد، فاش کرد که سازمان سیا در بازجویی از مظنونان به فعالیتهای تروریستی از شیوههایی «وحشیانه» نظیر القاء حس خفگی در آب (غرق مصنوعی) استفاده کرده است.
رئیس سیا در واکنش به این گزارش کنگره مدعی شد سازمانش در روزهایی که "پاسخی آسان" در دسترس نبود بسیاری از کارهای مهم هم انجام داد که در این گزارش به آن اشاره نشده است. برنان گفت: بررسیهای ما نشان میدهد اطلاعاتی که از طریق برنامه بازجویی و بازداشت مظنونان جمعآوری شد به ایالات متحده کمک کرد تا بتواند طرحهای حمله خنثی شوند، تروریستها دستگیر شوند و جان انسانها حفظ شود.
یکی از بحثانگیزترین بخشهای گزارش کنگره، کاربرد "تکنیکهای بازجویی فنی" است که در آن به جزییات بازجوییهای خشن از مظنونان اشاره شده است. به عقیده نویسندگان گزارش کنگره، استفاده از این تکنیکها لزوما منجر به دریافت اطلاعات مهمی نشده است.
رئیس سازمان سیا درباره رابطه تاثیر این شیوه بر مظنونان و میزان اطلاعات مهمی که از آنها دریافت شده، گفت که این موضوع "قابل فهم" نیست.
سناتور دایان فاینستاین، رئیس کمیته اطلاعاتی سنا که سرپرستی تیم نویسندگان گزارش را به عهده داشت، همزمان با سخنرانی برنان اظهارات وی را از طریق پیام توئیتری خود رد کرد.
برنان در عین حال در این جلسه گفت که گزارش تحقیق سنا درباره شیوههای بازجویی را خوانده و "سوالهایی جدی در ذهن او نسبت به موثر بودن آن" ایجاد شده است.
برنان در سال 2013 پس از نامزد شدن برای ریاست سازمان سیا، برای دفاع از عملکرد خود در دوران جورج بوش به کنگره گفته بود نسبت به کاربرد برخی از این شیوهها از جمله غرق مصنوعی مخالفت شفاهی کرده است اما اذعان کرد کاری جدی برای توقف آن انجام نداده چرا که وی "جزء حلقه رهبری" این سازمان نبوده است.
کمیته اطلاعاتی سنا که گزارش را منتشر کرده، میگوید برخی شیوههای بازجویی "که در مواردی به حد شکنجه رسیدهاند" در حفظ امنیت آمریکاییها بیتاثیر بوده و سازمان سیا را به گمراه کردن سیاستمداران دولت و کنگره متهم کرده است.
جان برنان در سال ۲۰۰۲ که برنامه بازجویی و بازداشت مظنونان در سازمان سیا آغاز شد، یکی از مقامهای عالیرتبه این نهاد بود.
سازمان ملل و گروههای مدافع حقوق بشر خواستار محاکمه مقامهای آمریکایی فعال در این بازجوییها از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ شدهاند. اما محاکمه مقامهای دولت جورج بوش بسیار نامحتمل است. وزارت دادگستری پیشتر با انجام دو تحقیق جداگانه درباره بدرفتاری با زندانیان نتیجه گرفته که شواهد کافی در دسترس نیست.
روز چهارشنبه، یک مقام ناشناس وزارت دادگستری به روزنامه لس آنجلس تایمز گفته است دادستانها کل گزارش اخیر کنگره را خواندهاند اما "اطلاعات تازهای نیافتهاند" که بتوان تحقیقات را ادامه دهند.
سناتور فاینستاین گفته است شیوههای ظالمانه شکنجه سیا، "لکه ننگی در تاریخ آمریکا و ارزشهایش خواهند بود." باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا نیز در واکنش به انتشار این گزارش گفت که این شیوهها به موضع آمریکا در جهان "ضربهای جدی" وارد کرده است و تاکید کرده آمریکا دیگر از این شیوهها استفاده نخواهد کرد.
اوباما سهشنبه شب گفت: "پس از حملات ۱۱ سپتامبر کشور دچار شوک شدید روحی و وضعیتی لغزنده و نامطمئن در مورد تکرار آن حملات بود و و روشن است که سیا شتابزده و برنامهای بدون اندیشه زیاد درباره عواقب احتمالی آن طراحی کرد." وی گفت در آن برنامه حد و مرزها و اینکه دقیقا چه کسی مسئول و پاسخگوی برنامه است، به خوبی مشخص نشد.
اوباما قبلا هم مدعی شده است که به نظر وی سیا در آن دوران تحت "فشار بسیار زیادی" برای جلوگیری از حملات دیگری نظیر ۱۱ سپتامبر بود و برای همین دچار خطا شد. با این حال وی گفت هرچند نگران واکنشهای احتمالی علیه آمریکاییها در جهان است اما این گزارش باید منتشر میشد تا اطمینان حاصل شود که این اشتباهات تکرار نشود.
در مقابل برخی جمهوریخواهان سنا نیز در واکنش به انتشار این گزارش گفتهاند اطلاعات به دست آمده از بازجوییها در دستگیری "تروریستها" از جمله اسامه بن لادن، رهبر سابق القاعده موثر بوده است.
سناتور میچ مککانل، رهبر جمهوریخواه سنا و سناتور سکسبی چمبلیس از اعضای ارشد کمیته اطلاعاتی سنا در بیانیهای مشترک گفتهاند ادعاهای گزارش منتشر شده توسط حزب دموکرات در کمیته اطلاعات غلط است و انتشار آن تبعات جدی برای امنیت ملی آمریکا خواهد داشت.
این در حالی است که سناتور جمهوریخواه جان مککین، که خود در طول اسارت در ویتنام به شدت شکنجه شده بود، در واکنش به این گزارش از انتشار آن حمایت کرد و تاکید کرد که این شیوهها به اعتبار جهانی آمریکا ضربه زده است.
جورج تنت، رییس سابق سیا یافتههای این گزارش را رد کرده و مدعی است برنامه بازجوییهای خشن به دستگیری رهبران القاعده و حذف آنها از میدان جنگ منجر شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]