واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نماینده شیراز صیانت بیشتر از منابع آبی را خواستار شد شیراز - ایرنا - نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی بر لزوم تغییر الگوی کشت ، نصب کنتور های هوشمند و تعادل در بهره برداری بهینه از سفره های آب زیر زمینی برای حفاظت بیشتر از منابع آبی تاکید کرد.
جعفر قادری دوشنبه در گفت و گو با گزارشگر ایرنا ، به بررسی چالش های حوزه آب پرداخت و گفت :اکنون تعداد زیادی چاه غیر مجاز دراستان فارس حفر شده اگر بخواهیم اجازه دهیم که این چاهها برداشت آب داشته باشند سفره ها تخلیه می شود و اگر با احداث کنندگان هم برخورد کنیم تنش اجتماعی به دنبال دارد.
وی بر لزوم بکار گیری راهکارهایی با کمترین هزینه اجتماعی و مالی تاکید کرد و اظهار داشت: یکی از راهها این است که کنتور های هوشنمند در محل برداشت آب نصب کنیم که میزان مصرف را کنترل کند و تاثیرات مخرب را کمتر نماید.
وی ادامه داد : در سالهای گذشته دولت در این زمینه شیوه هایی به کار گرفته که هزینه نصب کنتور را به خود کشاورز انتقال دهد و این برای ایجاد انگیزه خیلی جذاب نیست ، لذا دولت باید بخشی از این هزینه را بدهد تا جذابیت بیشتری برای استقبال کشاورزان ایجاد کند .
این نماینده مجلس افزود: همچنین باید از طریق دولت بخشی از هزینه های عدم کشت را به کشاورز پرداخت کنیم تا کشاورزان فشاربیشتری روی افزایش سطح زیر کشت نیاورند و هزینه ها جبران شود.
قادری در رابطه با خشکسالی و فراگیر شدن آن دراستان فارس گفت : بهتر است الگوی کشت را دراستان تغییر دهیم ، متاسفانه مناطقی وجود دارد که با ذخیره اندک آبی که دارند به سمت کشت های ذرت و برنج رفته اند که هیچ سنخیتی ندارد.
وی با بیان اینکه فارس شرایط تر سالی ندارد گفت : سفره های آب در این استان بشدت آسیب پذیر است و نباید به مست کشت هایی برویم که آب بر هستند .
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه مشکلات اشتغال توجیه کننده این موضوع نیست که به آب زیر زمینی صدمه بزنیم گفت : متاسفانه تا برخورد منطقی با بهره برداران غیر مجاز از منابع آبی مطرح می شود موضوع اشتغال پیش کشیده می شود و این منطقی نیست و نباید اشتغال را با فشار بیشتر به بخش کشاورزی گره زد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در رابطه با صادرات برخی محصولات کشاورزی هم گفت : اگر محصولی که ما صادر می کنیم آب زیادی مصرف می کند در واقع ما آب را با قیمت نازل و اندک صادر کرده ایم و نباید به این نوع صادرات محصولات کشاورزی دلخوش باشیم.
قادری گفت : اکنون هزینه تامین و تولید هر متر مکعب آب بالای هفتهزار تومان است و ما محصولاتی صادر می کنیم که آب بر هستند و این بدترین شکل استفاده از منابع است.
وی با اشاره به اینکه نباید دلخوش باشیم که کشورهای حاشیه خلیج فارس محصول کشاورزی و باغی ما را می خرند گفت : برای کشورهای پر آب مانند برزیل که بارندگی بالا دارند صادرات این محصولات توجیه دارد ولی برا ی ما که در شرایط بد خشکسالی قرار داریم این توجیه پذیر نیست که صادر کنده محصولاتی مانند هندوانه باشیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی به این نکته تاکید کرد که باید توجه کنیم که از آب درست استفاده کنیم و راندمان استفاده از آب را بالا ببریم ،گفت :بهره بری در بخش آب و کشاورزی اکنون خیلی پایین است .
وی همچنین گفت : مشکلی که ما در زمینه خشکسالی داریم این است که هم متوسط بارندگی در استان ما کاهش یافته و هم سطح زیر کشت توسعه یافته و متناسب با این محدودیت ها شیوه های آبیاری هم توسعه نیافته است.
این نماینده مجلس گفت : در واقع در بخش استفاده از آب و توسعه کشاورزی با عدم تعادل همراه هستیم و در واقع بخش کشاورزی که در ایجاد ارزش افزوده پیشتار بوده اکنون سهم قبل را ندارد .
قادری خاطر نشان کرد : در بخش صنعت و خدمات هم ما رشد اشتغال نداریم و فارس در ردیف استان ها ی با ارزش افزوده پایینی و درامد پایین تر از متوسط کشور است و با توجه به آسیب هایی که در سالهای گذشته به منابع آب ما وارد شده باید دولت تدابیر تازه دراین بخش بیاندیشد.
وی با برشمردن برخی راهکارها برای اصلاح الگوی مصرف و مصرف بهینه از آب گفت : باید اقدامات اساسی در این زمینه انجام دهیم و بیشتر سراغ روشهایی مانند پخش سیلاب و تزریق مصنوعی آب برویم میزان تبخیر در فارس بالا است ، طرح های اّبخوان داری و پخش سیلاب در این زمینه بسیار موثر است .
این نماینده مجلس در باره سد سازی هم گفت : احداث سد در استان فارس دیگر توجیهی ندارد مشکل ما همین است که روی برخی رودخانه ها با دبی مشخص تعداد زیادی سد ساختیم در حالیکه این رود خانه ها این حجم آب را ندارند که این همه سد زده ایم این هدر دادن سرمایه است و جهت گیری از احداث سد به سمت تزریق مصنوعی باید برود .
قادری گفت : بخش قابل توجهی از آبها اکنون به سمت دریا می رود که این ابها باید با جابجایی در حوزه آبریز هدایت شود .
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه باید سمت تکنولوژی استفاده از آب شیرن کن برویم گفت : می توانیم قسمت های حاشیه ای کشور را با آب شیرین کن مشروب سازیم و قسمت های دیگر هم با جابجایی حوزه آب ریز و انتقال درست آب تامین کنیم.
قادری گفت : از پساب های فاضلاب هم استفاده درستی نمی کنیم ، بخشی از آب که در شهرها مصرف می شود باید با ایجاد فاضلاب دوباره به چرخه استفاده صنعتی برگردد و از پساب این شهرها باید در بخش صنعت استفاده کنیم و از آب سدها برای تامین آب شرب استفاده کنیم .
وی گفت : یک مجتمع صنعتی که 50 میلیون متر مکعب آب مصرف می کند این معادل نیمی از آب مصرفی یک شهر است ، چرا نباید این آب را با پساب های موجود جایگزین کنیم.
وی پیشنهاد داد : آب سدها را به مصرف شرب و بهداشت و درمان برسانیم و آب صنعت را از پساب استفاده کنیم .
قادری همچنین گفت : در بخش کشاورزی هم از آبیاری تحت فشار باید استفاده کنیم و منطقی نیست که هنوز روشهای سنتی در اغلب شهرها و روستاهای استان فارس موضوعیت دارد. ک/3
677/ 667
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]