واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پیام های حضور روحانی در دانشگاه - دکتر غلامرضا ظریفیان* پیش بینی می شد دیدار روحانی با دانشجویان به اتفاقی پرخبر تبدیل شود. محیط دانشجویی گویی در انتظار چنین فرصتی بود که رئیس دولت اعتدال در دیداری چهره به چهره تصویری روشن و صریح از خط مشی خویش در عرصه دانشگاه ارائه کند.
![پیام های حضور روحانی در دانشگاه - دکتر غلامرضا ظریفیان*](http://img7.irna.ir/1393/13930917/81417961/81417961-6127858.jpg)
رئیس جمهوری در این نشست به سؤال های مهم و مبتلابه دانشجویان پرداخت. آنچه را در روز دانشجو بر زبان روحانی جاری شد می توان منشور نگاه دولت اعتدال به جنبش دانشجویی به حساب آورد.
بنابر اتفاقاتی که طی ماههای اخیر پیرامون مدیریت دانشگاه رخ داده، روحانی کوشید با صراحت موضع خویش را در زمینه الگوی اداره دانشگاهها، مسئولیت وزیر در قبال مطالبات دانشجویان و همین طور حفظ حریم آزادی و استقلال دانشگاهها اعلام کند.
با تأمل در گفتار روحانی میتوان مؤلفههای نگاه دولت اعتدال به اوضاع فعلی و فردای دانشگاه را به این صورت بیان کرد: روحانی نقش و کارکرد دانشگاه را ذیل سه عنوان کلیدی «ناظر، ناقد و دیده بان» مطرح کرد.
این عبارت بروشنی میگوید که در نگاه دولت اعتدال، دانشگاه محور و مدار تغییر و توسعه است. اگر قرار باشد این موتور محرک نقش خود را در توسعه ملی بخوبی ایفا کند، باید به ساز و کارهای ضروری مدیریت آن توجه کرد.
از الزامات مدیریت دانشگاه در ایفای این مسئولیت (پیشاهنگی در فرآیند توسعه) توجه به استقلال آن است.
دانشگاه بنابر همین مسئولیت خطیر در جهان امروز از نوعی خودگردانی مالی و اداری برخوردار است. ضروری است انعطافی که بر فضای مدیریتی دانشگاه حاکم است، این نهاد را قادر میسازد تا بتواند منابع و نیروی انسانی مورد نیاز خود را جذب کند. به همین دلیل عرف جهان امروز این است که دانشگاه به صورت مستقل و به شکل هیأت امنایی اداره میشود. با اختیارات ویژه ای که به این هیأت امنا داده می شود این نهاد به درجهای از کارآمدی و چابکی میرسد که ضمن رصد مرزهای دانش طیف نخبگان و فرهیختگان را نیز جذب می کند.
از قبل این اختیارات و استقلال عمل است که دانشگاه در تولید و توزیع دانش و در کل در مسیر توسعه نقش واقعی خویش را ایفا کند.
این واقعیت رمز اصلی اصرار رئیس جمهوری بر استقلال عمل نهاد علم و دانشگاه است او می خواهد دانشگاه در جایگاه واقعی خود قرار بگیرد و مدیریت اش نه مستقل از سیاست های نظام بلکه مستقل از مقررات دست و پاگیر باشد.
این یک گزاره انکار ناپذیر است که دانشگاه زمانی می تواند انتظارات جامعه و نظام را تحقق بخشد که از آزادی آکادمیک برخوردار باشد و خیل دانشگاهیان و محققان بتوانند با نگاه و روش علمی و بدون ملاحظات دست و پاگیر مسائل و معضلات جامعه را رصد کرده و با شجاعت آن را تحلیل و ارزیابی کنند.
محور مهم دیگر در منظر روحانی به دانشگاه همانا اصلاح برخی تصورات و نگرش ها نسبت به جریان دانشجویی و فعالیت این قشر است.
دانشگاه فضای بسیار مهم در مسیر تمرین جامعه پذیری جوانان به شمار میرود. این کارکرد دانشگاه از مسیر مشارکت دانشجویان در مجموعه ای از فعالیت های علمی، فرهنگی، اجتماعی، صنفی و سیاسی ممکن می شود.
از لوازم پذیرش این واقعیت آن است که به فعالیتهای دانشجویی در دانشگاهها به عنوان یک فرصت نگاه کنیم و نه یک تهدید. ما به دانشگاه آرام فعال نیازمندیم و نه دانشگاه آرام غیر فعال.
در سال های گذشته این آسیب جدی به محیط های دانشجویی وارد شد و دانشگاهها به محیطهای ساکن و غیرفعال تبدیل شدند.
طبیعتاً وزیر علوم دولت اعتدال و تدبیر باید تلاش کند که فضا برای این دست فعالیت های سازنده قشر دانشجو فراهم شود.
فعالیت های دانشجویی در دانشگاه ها می بایست از طرف همه نیروها به رسمیت شناخته شود، فضای امنیتی از دانشگاهها رخت بر بندد و دانشجو بتواند در محیطی آرام و فعال نقش خود را ایفا کند.
اگر چنین اسباب و لوازمی فراهم شود بدیهی است که دانشگاهها به عنوان مدافعان فرهنگ دینی و ملی کشور میتوانند الگوی اثر بخش برای نسل امروز و آینده باشند.
روشن است که توقع و مطالبه دولت اعتدال از مدیریت نهاد دانشگاه این باشد که مدیریت وزارت علوم آزادی آکادمیک را پاس دارد و برای تحقق اصول مورد نظر روحانی یعنی آرامش، تحرک و نقادی و نشاط جریان دانشجویی بکوشد تا از این رهگذر شکاف و فاصله دل آزار میان نهاد علم و چرخه توسعه کشور جبران شود.
*استاد دانشگاه
*روزنامه ایران
اول**
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]