واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فصل خزان شهرداران لرستان سایت یافته لرستان در مطلبی با عنوان "فصل خزان شهرداران لرستان " نوشت:فصل پاییز، فصل برگ ریزان با همه زیبایی هایش برای برخی شهرداران استان لرستان رنگ خزان به خود گرفت!
درادامه این مطلب آمده است:شهرداریهای خرم آباد، دورود، کوهدشت، الشتر و در نهایت تغییر در حوزه مدیریت شهری به الیگودرز نیز رسید.
هفته ی گذشته با تصمیم اکثریت اعضای شورای شهر الیگودرز ارسلان زارع فارسانی پس از 5 ماه فعالیت، با صندلی شهرداری الیگودرز وداع گفت تا بار دیگر خدمت رسانی به مردم این شهر در سایه اما و اگرها قرار گرفته و رنگ ببازد.
در این جا بنا نداریم در رابطه با رضایت مردم از عملکرد شهردار، خدا حافظی تلخ وی و درستی یا نادرستی رأی استیضاح کنندگان مطلبی بیان داریم، اما آن چه مسلم است عزل شهرداران آن هم در حالی که تنها زمان اندکی از آغاز فعالیت آن ها می گذرد، جای تأمل داشته و توسط کارشناسان نیاز به آسیب شناسی دارد.
چیزی که مردم به عینه مشاهده می کنند خسارات و زیان هایی است که بعضاً از این تغییر و تحولات نصیب شهر و شهروندان می گردد و متاسفانه گذشته از این که چه کسی شهردار باشد، شخصیت و آبروی مدیرانی که به این سمت انتخاب می شوند در صورت استیضاح، دچار لطماتی خواهد شد و دیگر بعید به نظر می رسد افراد توانمند و متعهد رغبتی به پذیرفتن این گونه مسوولیت ها در قبال چنین اعضای شورای شهری، از خود نشان دهند.
در نهایت، مدیران ناتوان و نا کار آمد با روحیه ی انعطاف پذیری بیش از آن چه قانون گذار تعریف کرده، در مقابل اعضای شوراها انتخاب می شوند که نتیجه کار آن ها در بله قربان گویی به اعضای شورا مشخص است.
نا گفته نماند که در برخی موارد شهرداران به دلیل ناتوانی در انجام امور و عدم رضایت مردم دست خوش تغییر می شوند. این مهم نیز به چگونگی انتخاب شورا ها باز می گردد که بعضاً با لابی گری، علایق، ارتباطات طایفه ای و همچنین فشارهای ارکان قدرت شکل می گیرد.
بی شک شورای شهر به عنوان نماد شور و مشورت در شهرها باید بنای تصمیماتش برخرد جمعی و بررسی کارشناسانه استوار باشد، اما بعضاً با مشاهده خروجی و نتایج تصمیمات شورا آسیب پذیری و عدم استمرار شور و مشورت به صورت آشکارا خود نمایی می کند.
به طور نمونه اعضای شورای شهر پس از یک سال بحث و جدال و بررسی سوابق گزینه ها بهترین فرد را با اکثریت آرا به عنوان شهردار برای 4 سال انتخاب می نمایند. شهردار منتخب نیز برای همین مدت برنامه ریزی می کند اما پس از چند ماه او را با دلایلی که به آن ها اشاره خواهد شد عزل نموده و حتی به اندازه مدت زمان بررسی سوابق وی به او اجازه و فرصت فعالیت و پیاده شدن برنامه ها و ایده هایش نمی دهند!
در این میان، اعضای شورای شهر نیز عمده ترین دلیل ایجاد تغییرات را فراهم شدن زمینه توسعه و پیشرفت ذکر می کنند و بعضاً بدون توجه به وضعیت درآمدی شهرداری ها و چگونگی تامین منابع مالی، با تصویب پروژه های بزرگ برای شهرداران، آن ها را در برزخ اجرا قرار می دهند.
در مقابل، شهرداران نیز به دلیل عدم تمکن مالی از انجام این پروژه ها سرباز می زنند. همچنین هنگامی که بر اثر عواملی نظیر وجود دیوار بلند بی اعتمادی بین مردم و شهرداری و کاهش درآمدها در جهت پیشبرد برنامه های مدیریت شهری رکود ایجاد می شود ، اعضای شورای شهر به جای ایجاد ارتباط با مردم و پاسخ گویی مناسب و تلاش جهت فروریختن دیوار بی اعتمادی، رهایی از زیر فشار انتقادات را پی گرفته و به دنبال مقصر می گردند که در این میان دیواری کوتاه تر از دیوار شهردار پیدا نمی کنند و همین موارد را بهانه برکناری وی می نمایند.
اما بعضاً این بهانه جویی و حتی دلایل مذکور پوشش اهداف اصلی استیضاح کنندگان می باشد و ماجرا به قانون مداری و عدم سفارش پذیری شهرداران باز می گردد که یقیناً در این شرایط نیز هنگامی که منافع سودجویان با مخاطره مواجه می شود و ناچار می شوند در چهارچوب قانون فعالیت نمایند این شرایط را بر نمی تابند و به دنبال رهایی می گردند و در نهایت دیگر اعضا را برای استیضاح با خود همراه می سازند.
هر چند طبق قانون، استیضاح شرایط ویژه خود را دارد و با طرح سؤال آغاز شده و در صورت عدم پاسخ گویی منطقی شهردار و قانع نشدن شورای شهر، عزل شهردار رقم می خورد، اما متاسفانه این منوال قانونی بعضاً تشریفاتی می شود که در این جا جای مرجعی بی طرف برای چرایی و واقعیت قانع شدن و یا راضی نشدن اعضای شورای شهر خالی است و در نهایت همان اتفاقی می افتد که از پیش پی ریزی و تعیین شده است.
اما نکته ای که مورد تاکید اعضای شورای قرار می گیرد اجرای دقیق قانون است ، اما متاسفانه برخی اوقات از قانون برای رسیدن به اهداف شخصی خود بهره می برند و در مواردی دیگر که قانون گذار عنوان داشته نظیر عدم دخالت در عزل و نصب های شهرداری و ... تن در نمی دهند.
به هر حال با توجه به این که این تغییر و تحولات بعضاً خساراتی بیش تر از منافع نصیب شهر و مردم می نماید شایسته است اصلاح برخی قوانین خاص شوراها به ویژه در بحث انتخاب و استیضاح شهرداران مورد بازنگری نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی قرار گیرد.
16/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]