تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 10 آذر 1403    احادیث و روایات:  ghhhhhh
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835957667




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«رستاخیز» یکی از دینی ترین فیلم هاست/ شمایل گریزی هنر اسلامی -


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: حسن بلخاری:
«رستاخیز» یکی از دینی ترین فیلم هاست/ شمایل گریزی هنر اسلامی

حسن بلخاری


شناسهٔ خبر: 2436469 جمعه ۱۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۱
هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی

حسن بلخاری، محقق و پژوهشگر هنر در نشست هنر و توسعه گفت: می توان از هنر به عنوان ابزاری مهم در توسعه فرهنگی و بینشی استفاده كرد اما ابتدا باید این هنر را تبیین كرد. به گزارش خبرگزاری مهر، نخستین نشست از سلسله جلسات هنر و توسعه، عصر چهارشنبه 12 آذرماه با حضور دكتر حسن بلخاری استاد دانشگاه و محقق با موضوع قابلیت ها و استعدادهای هنر ایرانی - اسلامی در افق آینده، در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد.

در ابتدای این نشست، مرتضی گودرزی دیباج مدیر مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری گفت: دوره سوم نشست های علمی كه در مركز هنرهای تجسمی برگزار می شود، با توجه به این قضیه صورت میگیرد كه عقیده داریم در عین حال كه هنرهای تجسمی اصالت دارد، اما مباحث نظری و بینامتنی هم برای ما مهم است چرا كه سبب میشود در هدایت و جهت گیری برای خلق آثار موثر واقع شود.

وی ادامه داد: وقتی از توسعه حرف به میان می آید، عده ای صرفا به بعد ماتریالیستی قضیه توجه می كنند، عده ای تولید ماشین و جاده و ... را توسعه می دانند در حالی كه بر اساس آموزه های دینی ما و آنچه به آن باور داریم، تعمیق روابط اخلاقی و انسانی در توسعه مساله مهمی است. بر این اساس باید بدانیم كه هنر اسلامی در افق آینده چه جایگاهی دارد و اگر بنا باشد كشورمان به سمت توسعه برود، هنر اسلامی چطور می تواند به این مسیر كمك كند یا در این مسیر كمك شود.

در ادامه این نشست، حسن بلخاری، نویسنده، محقق و پژوهشگر با تاكید بر لزوم ارائه تعریفی درباره هنرهای اسلامی گفت: بر خلاف بسیاری از هنرهای دیگر كه مقدمه و موخره آن مشخص است، در باب هنر اسلامی، هنوز تكلیف چندان معلوم نیست.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار كرد: اگر به طور كلی نگاهی به هنرهای مختلف در سراسر جهان بیندازیم، متوجه تمایز فرم و معنا در هنر اسلامی نسبت به هنرهای دیگر می شویم. درواقع می توان گفت این هنرها در موجودیت مشكلی ندارند اما در حوزه نظریه با چالش های جدی رو به رو هستند كه یكی از این چالش ها، عدم تعیین دقیق نظری آن است.

دكتر بلخاری همچنین افزود: هنرهای اسلامی از سایر هنرها متمایز است و موجودیت خاص خودش را دارد و هنگامی كه تاریخ هنر را ورق بزنیم متوجه این موضوع می شویم. در حالی كه تصاویری از بودا و مسیح در نقاشی ها به تصویر درآمده است، هنر اسلامی جهانی خیالی و بی مانند از هندسه اسلامی دارد كه شمایل گریز است و ویژگی های خاص خودش را دارد.

تعریف درستی از هنر اسلامی وجود ندارد

وی با بیان این كه تحریم ها و چالش هایی كه در این زمینه وجود دارد راهمان را به آینده می بندد، تاكید كرد: با این حساب وقتی از توسعه هنر اسلامی در آینده بحث می شود باید این را در نظر داشت كه بررسی مفهومی این موضوع با چالش مواجه است چرا كه هنوز تعریف درستی از آن وجود ندارد و آنچه در تعریفش مشكل دارد، چطور می تواند راهی برای آینده باز كند؟

این محقق توضیح داد: مفهوم هنر اسلامی تبیین نشده و اكنون باید آزادانه، عالمانه و محققانه این ماهیت را تبیین كنیم چرا كه با چنین كاری میتوان افق آینده را بهتر ترسیم كرد. مهمترین مساله در بحث هنر و توسعه، این است كه نظریه پردازی صورت بگیرد، ماهیت این هنر تبیین شود، وجوه و شاخصه های مختلف آن شناخته شود تا مكتب هنر اسلامی پایه گذاری شده و سكوی پرش نسبت به آینده باشد.

دكتر بلخاری تاكید كرد: یكی از دلایلی كه باعث می شود عده ای اصطلاح هنرهای اسلامی را باور نداشته باشند این است كه از لحاظ نظری با آن مشكل دارند و میگویند مگر هویت مستقلی به نام هنر اسلامی وجود دارد؟ این به دلیل آن است كه مساله اقتباس را در این زمینه دخیل می دانند. این در حالی است كه این تاثیرپذیری، به معنای نفی ماهیت هنر اسلامی نیست بلكه ریشه در این دارد كه در اسلام نگاه بازی نسبت به تمدنهای دیگر وجود دارد.

این پژوهشگر هنر با اشاره به این كه نتیجه اقتباس، التقاط نیست، تاكید كرد: در نقاشی های مانوی، پیكره و موجود زنده نداریم اما گیاه داریم چراكه مانوی ها گیاهخوار و معتقد بودند مهمترین محفل نور، گیاه است. هنگامی كه در نقاشی های اسلامی هم از این تركیب استفاده و به نوعی اقتباس شود، نمیتوان موجودیت هنر اسلامی را زیر سوال برد و به نظر من حركت مسلمین در اقتباس از نقاشی های مانوی حركتی در جهت خلاف اسلام نیست. اقتباس، مانیفست و منشور تمدن اسلامی است بنابراین اگر اكنون نیز هنرمندان به گوشه ای از جهان بنگرند و از آن تاثیر بگیرند نباید اجنبی پرست خوانده شوند.

وی در ادامه به اهمیت مساله اقتباس از نگاه دین اشاره كرد و گفت: امام علی (ع) در نهج البلاغه در نامه سی و یكم می فرمایند درست است كه من به اندازه پیشینیان عمر نكردم اما در آثار و احوالشان اندیشه كردم و گویی یكی از آنها شده ام و دیده ام چیزهایی شفاف و چیزهایی كدر دارند و آن مواردی را كه خوب بود برگرفتم.

نیاز به فضایی برای گفتگو داریم

بلخاری با تاكید بر این كه شمایل گریزی جزو نقاط ممیز هنر اسلامی است، گفت: اما ساحت این تحریم به انسان برنمی گردد و همانطور كه می دانیم برخی از فقها با صورت نمایی پیامبر نیز مشكلی ندارند.

وی با اشاره به فیلم «رستاخیز» گفت: چه می شود كه تكلیف فیلمی مانند رستاخیز هنوز مشخص نیست؟ من از نزدیك در جریان روند تولید این فیلم بودم و روزها و ساعت ها با آقای درویش درباره جزییات این فیلم بحث كردیم و می دانم كه چه حساسیتی برای تولید آن به كار گرفته شد اما جالب است كه هنوز تكلیف این فیلم كه یكی از دینی ترین فیلم هاست، معلوم نیست. یا به عنوان مثال فیلم مختار و تصاویری كه درباره جنگ حضرت عباس (ع) با دشمنان ضبط شد و از حماسی ترین صحنه های ضبط شده است، مورد حذف قرار گرفت. چنین مباحثی را در موسیقی و نمایش هم داریم.

این مدرس دانشگاه در پایان گفت: ای كاش درباره فیلم رستاخیز فرصتی فراهم می شد تا كسانی كه در حوزه فقهی تخصص دارند و سینماگرانی كه با این عرصه ها آشنا هستند، بتوانند با یكدیگر گفتگو كنند. ما به این گفتگوها و رسیدن به تفاهم نیازمندیم و اگر چنین فضایی فراهم شود، نظریه پردازان به صورت جسورانه و البته علمی وارد عرصه می شوند و بسیاری از مشكلات حل می شود. شاید فیلم «رستاخیز» می توانست به بازخوانی جدیدی از عاشورا منجر شود.









این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن